Ζαννιάς: «Οι εγκαταστάσεις τένις θα είναι από τις πρώτες που θα ανοίξουν στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου»

16:31 26/4/2020 - Πηγή: To10.gr

Μήνυμα στην τενιστική οικογένεια έστειλε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις, Σπύρος Ζαννιάς.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΦΟΑ σε δήλωση που πραγματοποίησε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, μίλησε για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και απάντησε στα μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν το ελληνικό τένις.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση

το πρώτο 15ήμερο Μαΐου και έδωσε κατευθύνσεις και συμβουλές προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναλυτικά ολόκληρη η ενημέρωση του προέδρου της ΕΦΟΑ, κ. Σπύρου Ζαννιά:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το κλείσιμο στα σπίτια μας, έχουν τεθεί πάρα πολλά ερωτήματα από ολόκληρη την οικογένεια του ελληνικού τένις, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Γι’ αυτό το λόγο πήρα την πρωτοβουλία να ενημερώσω ολόκληρη την οικογένειά του ελληνικού τένις, για το που βρισκόμαστε.

Έχω μαζέψει όλες τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί και θα προσπαθήσω να απαντήσω στις πλέον βασικές και κρίσιμες που μας απασχολούν όλους μας. Θέλω να τονίσω ότι η οικογένεια του τένις στήριξε πρώτη και πειθαρχημένα, όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το χρονικό διάστημα που είμαστε αδρανείς, προπονητικά και αγωνιστικά, έχει δημιουργήσει ανησυχία, προβληματισμό, εκνευρισμό και άγχος. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και σοβαρότητα, χωρίς να πάμε σε ακρότητες και σε ανακοινώσεις που βλέπω την τελευταία εβδομάδα σε ιστοσελίδες και στο Facebook, οι οποίες θεωρώ ότι και την εικόνα μας χαλάνε, αλλά και δεν δίνουν μια προοπτική σαν αυτή που θα έπρεπε να έχει η συγκρότηση που επιδείξαμε και η πειθαρχία που επιδείξαμε μέχρι σήμερα, στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Το βασικότερο ερώτημα που μπαίνει είναι το πότε ανοίγουμε. Πρωτού απαντήσω σ’ αυτό το βασικό ερώτημα, να πω ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση, αλλά για καινούργιο σχεδιασμό. Θα πω παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει, και στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη τη Γη.

Είναι γνωστό σε όλους σας, ότι η Διεθνής Ομοσπονδία και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα μέχρι τη 13η Ιουλίου. Πριν από λίγο μου ήρθε ενημέρωση, πως από την 1η Μαΐου ανοίγουν (τα τένις κλαμπ) η Αυστρία, η Λευκορωσία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Λετονία, η Νορβηγία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Και κάποιες άλλες προβληματίζονται για τον χρονικό ορίζοντα του ανοίγματος, με ποιες διαδικασίες θα γίνει, το πως κτλπ.

Την Πέμπτη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη της ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), στην οποία συμμετείχα και γω, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κύριο Λευτέρη Αυγενάκη. Μπήκαν επιτακτικά πολλά ζητήματα, κάποια απ’ αυτά θα καλύψουν και τις ερωτήσεις που έχετε θέσει ήδη, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι βασικές.

Η βασική συζήτηση ήταν το πότε θα ανοίξουν οι εγκαταστάσεις, η αγωνία έβγαινε απ’ όλους τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και βεβαίως άλλα θέματα αγωνιστικού προσανατολισμού.

Ποια είναι η εικόνα; Η εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για λήψη αποφάσεων, όχι μόνο βέβαια για το αθλητικό κομμάτι, αλλά ειδικά για το αθλητικό κομμάτι, τα ζητήματα που μπήκαν στη συζήτηση της Πέμπτης, ήταν η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων, σε ομαδικά-ατομικά, ποια είναι σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, αν έχουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και βεβαίως τα ζητήματα που οι περισσότεροι από σας τα έχουν βιώσει μέσα στα γήπεδα. Οι αποφάσεις αυτές, θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Όμως το άνοιγμα δεν είναι απλή υπόθεση. Οι συνοδές εγκαταστάσεις δεν είναι να ανοίξεις μόνο τα γήπεδα. Οι συνοδές εγκαταστάσεις αποτελούνται από αποδυτήρια, τουαλέτες, μια στοιχειώδης υποδομή, να μπορεί κάποιος να έχει τα απαραίτητα. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα πλαίσιο λειτουργίας, ένα πλαίσιο πειθαρχίας και κανονισμών, που θα το θέσουν οι ειδικοί, για την προφύλαξη όλων μας.

Τέθηκε ένα άλλο ερώτημα, που αφορά όλες τις δικές μας εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις του τένις, τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού; Αυτές που ανήκουν σε καθαρά δημόσιους φορείς. Πολλές εγκαταστάσεις, πέρα των ιδιωτικών, ίσως το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκουν σε δήμους. Εδώ έχουμε πάρα πολλά σωματεία που πληρώνουν ενοίκια, συμμετέχουν στα έξοδα της εγκατάστασης πληρώνοντας ρεύμα και άλλα πράγματα, άρα και το οικονομικό σκέλος έχει σημασία και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις και μέσα σ’ αυτή τη δίνη που ζούμε να μπορούμε να έχουμε κάποιες καλύτερες συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποιοι θα μπουν πρώτοι στα γήπεδα; Στα γήπεδα θα μπουν πρώτοι οι αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή που διεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όπως ξέρετε αναβλήθηκαν για το 2021 στο Τόκιο. Άρα οι πρώτοι αθλητές που θα μπουν σε εγκαταστάσεις για να προετοιμαστούν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ήδη πριν από 20 μέρες, πριν μπούμε σε σκληρή καραντίνα, είχαμε συντάξει έναν πίνακα, εγώ σαν πρόεδρος της Ολυμπιακής Προετοιμασίας στην ΕΟΕ, των αθλητών που προανάφερα, μέχρι που τα μέτρα ήταν πλέον παντελώς απαγορευτικά και τώρα οι σκέψεις είναι στο ξεκίνημα των αθλητών αυτών που ετοιμάζονται για το Τόκιο.

Αιτιολογημένα ρωτάει η οικογένεια του τένις, μα δεν είναι μόνο οι μεγάλοι μας αθλητές, είναι και όλη η κοινότητα η αθλητική, που αφορά σε παιδιά, σε γονείς, σε αθλούμενους γενικότερα, τις μικρότερες εθνικές ομάδες κτλπ. Εδώ στέκομαι να σας πω, τα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα φέτος έχουν αναβληθεί όλα και τελούμε σε αναμονή να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε και με αυτά τα ζητήματα. Και επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για επανεκκίνηση, μιλάμε για καινούργιο σχεδιασμό.

Όλοι ρωτούν, ποια θα είναι η σειρά του τένις, στο άνοιγμα των εγκαταστάσεων. Άποψη μου προσωπική: φαίνεται ότι οι δικές μας εγκαταστάσεις θα είναι από τις πρώτες που θα ανοίξουν, βεβαίως με τις δυσκολίες που προανάφερα πριν, των συνοδών εγκαταστάσεων και των κανόνων που θα τεθούν για την προστασία και την προφύλαξη όλων μας.

Όλα αυτά βεβαίως τελούν υπό την έγκριση της κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών, που μέχρι σήμερα για τη χώρα μας όλα έχουν πάει καλά και δεχόμαστε συγχαρητήρια από παντού, από την παγκόσμια κοινότητα, και όταν θα μπούμε στα γήπεδα θα πρέπει χωρίς αυτό να ληφθεί σαν μια είδους προτροπή απαγόρευσης, θα πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρήσουμε όλα όσα θα τεθούν σαν κανόνες από τους ειδικούς για την προφύλαξή μας, για να μη γυρίσουμε πίσω.

Τίθεται το ερώτημα για το εθνικό αγωνιστικό μέρος. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι μπήκε και αυτό το θέμα την Πέμπτη στην ΕΟΕ και εκεί που πέφτει το βάρος είναι στα πρωταθλήματα που δίνουν προνόμια και διευκολύνσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες. Αυτά είναι το σχολικό πρωτάθλημα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα juniors και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Εδώ λοιπόν υπήρξε δέσμευση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ότι τα πρωταθλήματα αυτά ακόμα και καθυστερημένα να γίνουν, μετά την 31η Αυγούστου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις υποβολές στους ειδικούς πίνακες της ΓΓΑ, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε όσοι αγωνιστούν και τύχουν των διακρίσεων και συνεπώς θα έχουν τα προνόμια, θα ισχύσουν κανονικά. Αυτό είναι κάτι που δίνει ανακούφιση σ’ αυτούς, που με τόσους κόπους αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν κυρίως ηλικιακές κατηγορίες juniors, αλλά και ανδρών-γυναικών γιατί υπάρχουν και διευκολύνσεις σε άλλους τομείς, όπως στρατός, υποτροφίες κτλπ. Αυτό είναι σημαντικό, μετά τη δέσμευση του Υφυπουργού, σε συνεννόηση όπως μας είπε με το Υπουργείο Παιδείας θα ενταχθούν τα παιδιά αυτά στους ειδικούς πίνακες και θα τύχουν όλων αυτών των προνομίων και των διευκολύνσεων που τόσα χρόνια περιμένουν.

Έχει ζητηθεί από πολλά σωματεία να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Το θέμα τέθηκε και υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε και τα σωματεία τα οποία κατ’ ανάγκη έκλεισαν, γιατί δεν είναι μόνο τα έξοδά τους μόνο προπονητές και γυμναστές, αφορούν και άλλου είδους έξοδα που προανάφερα, που θα πρέπει και αυτά να καλυφθούν, άρα κανονικά και τα σωματεία αυτά θα πρέπει να μπουν στα μέτρα στήριξης.

Επαναλαμβάνω, ότι δεν πρέπει να καθίσουμε και να κοιτάμε. Τώρα είναι η ώρα, αν όχι ακριβώς τώρα, την επόμενη εβδομάδα, σε 10 μέρες, οι διοικήσεις των σωματείων να αρχίσουν να συζητούν με τους δημάρχους, τους προέδρους των αθλητικών οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες με τις οποίες συνεργάζονται και απ’ ότι γνωρίζω γίνεται και κεντρική παρέμβαση της κυβέρνησης στην ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να τύχει αποδοχής και αυτή η κίνηση και να διευκολυνθούν τα σωματεία, που αυτό το χρονικό διάστημα πληρώνουν κάποια χρήματα, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως έσοδο.

Προχθές, Από τις διαρροές και τις φήμες που υπάρχουν, τέθηκε το ερώτημα αν ανοίγουμε τότε που λένε τα κανάλια και οι ιστοσελίδες. Εμείς τηρώντας πάντα τις οδηγίες της κυβέρνησης, αναμένουμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα έχει ήδη εξαγγελθεί, για να δούμε από τα πλέον επίσημα χείλη, τι είναι αυτό το οποίο θα ισχύσει στο άμεσο χρονικό διάστημα, στο μεσοπρόθεσμο και αργότερα. Άρα οι φήμες που υπάρχουν είναι διαρροές, οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εμείς ακούμε τα επίσημα χείλη και θεωρώ ότι πρέπει να ακούσουμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι θα συμβεί.

Πριν από μερικές ημέρες, ανοίξαμε διάλογο με ολόκληρη την οικογένεια του τένις. Πολλοί ρωτούν αν ο διάλογος θα συνεχιστεί. Λόγω των ημερών του Πάσχα και των αργιών διεκόπη και θα επανεκκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Τα ερωτήματά σας που έχουν σταλεί σε μένα, παρακαλώ να σταλούν επίσημα και όπως είδατε και στον προηγούμενο διάστημα, όλα δημοσιεύτηκαν δημόσια με διαφάνεια στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. Οι απόψεις σας είναι απαραίτητες και πολύ χρήσιμες. Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στον διάλογο, γιατί επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, δε μιλάμε για επανεκκίνηση, μιλάμε για καινούργιο σχεδιασμό και στον καινούργιο σχεδιασμό είναι απαραίτητοι όλοι: Ενώσεις, Εθνική Επιτροπή, Επιτροπή Πρωταθλημάτων, Σωματεία, αθλητές-αθλήτριες, γονείς, οι συνεργάτες μας χορηγοί, τα θεματικά μέσα ενημέρωσης και ολόκληρη η οικογένεια του ελληνικού τένις.

Σας ενημερώνω επίσης, ότι είμαστε σε διαρκή επαφή με τη Διεθνή Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της κ. Haggerty, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της κ. Dimitriev και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Hammerl και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς επίσης και με φίλα προσκείμενες ευρωπαϊκές εθνικές ομοσπονδίες και με τις διοικήσεις τους, έτσι ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες, να διαμορφώσουμε και τη δική μας άποψη, ώστε να είμαστε ενταγμένοι στο ίδιο περιβάλλον το ευρωπαϊκό, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουμε και το δικό μας σε εθνικό επίπεδο.

Διαρκούσης της ενημέρωσης που σας κάνω, πληροφορίες έρχονται και είναι θετικές και αισιόδοξες. Πλέον μπορώ να πω με αισιοδοξία, ότι το τένις θα ανοίξει στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου, με ότι σημαίνει αυτό, και βεβαίως τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής, τα οποία θα διαμορφώσουν οι ειδικοί, και εδώ θα πρέπει να περιφρουρήσουμε εμείς οι ίδιοι το προϊόν μας, το τένις που αγαπάμε, έτσι ώστε να μη γυρίσουμε ξανά πίσω. Έχουμε δυο διεθνείς διοργανώσεις φέτος στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση Τένις, η οποία ήταν να γίνει τον Μάρτιο, θα γίνει τον Οκτώβριο, όπως επίσης και το Davis Cup, που αγωνιζόμαστε με τη Λιθουανία στην Ελλάδα, για την άνοδό μας στο Group I. Γι’ αυτές τις δυο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις απ’ ότι φαίνεται, αν και οι αερομεταφορές ανοίξουν, θα υλοποιηθούν και οι δυο μέσα στο έτος.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΦΟΑ χρόνια πολλά σε όλους σας με υγεία. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, ακούμε τους ειδικούς, ετοιμαζόμαστε, συζητάμε και αισιοδοξούμε ότι στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα βρεθούμε ξανά στα γήπεδα».

Keywords
μαΐου, ολυμπιακοί αγώνες, υπουργείο παιδείας, εφοα, νέα, δραση, facebook, σλοβακία, σλοβενία, εοε, γγα, στρατος, κεδε, πασχα, σημαίνει, ελλαδα, cup, group, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, χρονια πολλα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, σλοβακία, σλοβενία, το θεμα, γγα, γερμανια, γηπεδα, δανια, δουλεια, εθνικη, θεμα, πλαισιο, τα νεα, υγεια, υπουργείο παιδείας, φημες, ωρα, αγχος, αγωνες, αγωνια, αυστρια, αισιοδοξια, γινει, γινεται, γονεις, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δικη, δινη, ειπε, εβδομαδα, ενημερωση, εξοδα, εοε, επρεπε, ερχονται, εσθονια, ετος, ευρωπη, εφοα, ιδεες, ιδιο, υποθεση, εικονα, κεδε, κυβερνηση, κινηση, λετονια, ληψη, λιθουανια, λογο, μαΐου, μεσοπροθεσμο, μαρια, νορβηγια, ξεκινημα, ξερετε, παντα, οικογενεια, ολυμπιακη, παιδια, παμε, πεμπτη, περιβαλλον, πειθαρχια, πινακες, ρευμα, συζητηση, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σκεψεις, σπιτι, σπιτια, σπυρου, τι ειναι, τοκιο, τοπικη αυτοδιοικηση, τσεχια, ισχυρος, φινλανδια, φορα, χειλη, group, cup, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακου, μια φορα, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα