Βαλμπουενά: Karma police

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011: Η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκει τον Ολυμπιακό με τεράστιο κίνητρο και ανυπομονησία. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε νιώθει πως κρατά στο ένα της χέρι το εισιτήριο για τους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης. Αρκεί να υποτάξει τον μύθο της Άρσεναλ (που εν το μεταξύ έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της), στο «Γ.Καραϊσκάκης». Έχουν έξι βαθμούς και δικαίως υπολογίζουν πως ακόμη

τρεις κάνουν τη δουλειά μια χαρά. Που να φανταστούν τη σενάριο είχε πλάσει για εκείνους η νύχτα.

Προκαταβολικά υπήρχε ένα σενάριο αποκλεισμού. Εκείνο που θα επέβαλε το νόμο του – αυτομάτως- σε νίκη της Μαρσέιγ στο «Βεστφάλεν» της Γερμανίας, επί της Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ. Το ματς όμως στη κοιλάδα του Ρουρ είχε αρχίσει ιδανικά.

Οι Βεστφαλοί προηγούνταν με 2-0 και αναπόφευκτα έστελναν όλα τα βλέμματα στο Φάληρο. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός ήταν υποδειγματικός. Ραφίκ Τζιμπούρ, Νταβίδ Φουστέρ και ο –νυν αρχισκάουτ- Φρανσουά Μοντέστο βάζουν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στο 3-1. Ποιος θα μπορούσε να μαντέψει ότι το φινάλε θα έβρισκε τους Πειραιώτες με τη… ψυχή στα πόδια.

Η Μαρσέιγ είχε μειώσει με τη λήξη του πρώτου μέρους. Ισοφάρισε στο 85΄με τον Αντρέ Αγιού. Και στο 87΄ ένας δαίμονας με το «28» στη πλάτη έκανε το απίστευτο. Ξεκίνησε από τον αριστερό διάδρομο, πέρασε με σλάλομ ανάμεσα από τρεις αντιπάλους και εκτελώντας με το «δεξί» υπέγραψε την απόλυτη ανατροπή: 2-3.

Ήταν ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο ηγέτης των Μασσαλών που έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος (2009-10), δύο κυπέλλων (2009-10, 2010-11) και ενός Σούπερ Καπ (2010-11) ετοιμάζονταν να χαρίσει στη μοναδική κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία του Γαλλικού ποδοσφαίρου εκείνο το… παραπάνω έξω από τα σύνορα της.

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015: Το «Βελοντρόμ» ουρλιάζει σαν καράβι που παλεύει με τα κύματα. Πενήντα χιλιάδες οργισμένοι οπαδοί της Μαρσέιγ δεν απαιτούν μόνο νίκη επί της Λιόν. Θέλουν να επιβάλλουν μια οδυνηρή ανάμνηση, στο άλλοτε αγαπημένο τους παιδί. Στην κερκίδα των φανατικών καίγονται φανέλες με το «28», ενώ δεσπόζει η σοκαριστική εικόνα μιας κρεμάλας που το σχοινί της πνίγει ένα ομοίωμα εκείνου που κάποτε φώναζαν «le petit velo».

Το ματς τελειώνει 1-1, με τους οπαδούς να το διακόπτουν για είκοσι λεπτά και με τη Μασσαλία να θυμάται ακόμη την αποθέωση που γνώρισε ο Ρομέν Αλεσαντρινί όταν -εμφανώς επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα- με δολοφονικό τρόπο θέλησε να κόψει τον Ματιέ Βαλμπουενά στα… δύο. Τέτοιος πανηγυρισμός για δράστη που αποχώρησε από το γήπεδο με απευθείας κόκκινη κάρτα δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στο Γαλλικό ποδόσφαιρο.

Ώρες αργότερα στο αεροδρόμιο της πόλης, η αποστολή της Λιόν δέχεται επίθεση από οπαδούς. Ο στόχος προφανής. Η αστυνομία προχωρά σε τέσσερις συλλήψεις. Οι τρεις καταδικάζονται σε φυλάκιση.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020: Στην αφετηρία. Με το παράσημο της 20ης συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, να λάμπει στο στήθος. Και με το κίνητρο για ένα ακόμη ταξίδι «αχαρτογράφητο» να κάνει το λιμάνι να σιγοβράζει από επιθυμία. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να επιστρέψει κάτω από τα άστρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Και η διαδικασία ξεκινά το βράδυ με μια ιστορία από εκείνες που μόνο το ποδόσφαιρο προσφέρει.

Το επόμενο κεφάλαιο στον… τόμο της σχέσης του Ματιέ Βαλμπουενά με τη Μαρσέιγ που έρχεται στο «Καραϊσκάκης» ψιθυρίζοντας «για τις παλιές αγάπες μη μιλάς». «Όχι δεν θα πανηγυρίσω αν σκοράρω. Από σεβασμό στην πρώην ομάδα μου» έλεγε προ ημερών ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Εκείνος άλλωστε δεν παρεκτράπηκε ποτέ τιμώντας τα οκτώ χρόνια (2006-14) που η Μασσαλία έπινε νερό στο όνομα του. Τριακόσια-τριάντα ματς καριέρας με τη γαλάζια φανέλα.

Έφυγε γιατί η διοίκηση αποφάσισε να τον πουλήσει στη Διναμό Μόσχας (7 εκατ ευρώ). Έκανε τα πάντα να γυρίσει έναν χρόνο αργότερα αλλά «δεν αισθάνθηκε πραγματικό ενδιαφέρον. Αποφάσισα να υπογράψω στη Λιόν, αλλά πάντα έλεγα ακόμη και όταν ήμουν εκεί ότι η Μαρσέιγ ήταν η ομάδα της καρδιάς μου. Είμαι απογοητευμένος που άνθρωποι νομίζουν ότι τους πρόδωσα».

Δευτέρα, 27 Μαϊου 2019: Στην Πλατεία Αλεξάνδρας χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα γραφεία της Ερυθρόλευκης ΠΑΕ περιμένοντας να δουν για πρώτη φορά από κοντά το νέο μεταγραφικό απόκτημα. Ο Ματιέ Βαλμπουενά ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή στο συμβόλαιο του, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης του θυμίζει εκείνο το βράδυ Δεκέμβρη του 2011. Τα «μυστήρια» της κοιλάδας του Ρουρ. «Ναι κύριε πρόεδρε. Εγώ ήμουν ο υπεύθυνος.

Εγώ στέρησα από τον Ολυμπιακό εκείνη την πρόκριση. Εγώ θα την φέρω πίσω» δεσμεύτηκε. Πολλοί βιάστηκαν να συμπεράνουν πως το «γραμμάτιο» εξοφλήθηκε ήδη. Η περσινή πρόκριση στους ομίλους, οι καταπληκτικές ευρωπαϊκές βραδιές που έφτασαν μια ανάσα πριν από το final 8 του Europa League. Η κατάκτηση του νταμπλ με τον Ματιέ Βαλμπουενά να πετυχαίνει 9 γκολ και να μοιράζει 23 (!) ασίστ σε σύνολο 42 συμμετοχών. Όχι, όμως ο λογαριασμός είναι ανοιχτός.

Συνέβη και όλας από την κλήρωση που στέλνει την Τετάρτη τη Μαρσέιγ ξανά στο διάβα του Γάλλου σταρ. Λέγεται «κίνητρο» και μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011: Όχι ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν «απέκλεισε» τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβρη που ακολούθησε. Τη χαριστική βολή του έριξε. Οι Πειραιώτες σε εκείνη την καταπληκτική πορεία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ αποδείχθηκε πως πλήρωσαν ακριβά το στραβοπάτημα της πρεμιέρας.

Την ήττα από τη Μαρσέιγ στο Φάληρο (0-1) στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων. Πήραν το αίμα τους πίσω στο «Βελοντρόμ» πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα (0-1, Φετφατζίδης). Πήραν όλους τους βαθμούς στο «Καραϊσκάκης» από την Άρσεναλ και την Ντόρτμουντ. Εκείνο το κάτι που τους έλειπε όμως αποδείχθηκε πως χάθηκε στο πρώτο βράδυ. Ένας βαθμός θα είχε αλλάξει την ιστορία. Ένας βαθμός που μπορεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 να είναι λεφτά στην τράπεζα. Οι τρεις; Αληθινό χρυσάφι.

Keywords
Τυχαία Θέματα