Τι ξεχωρίσαμε από την πρεμιέρα της Euroleague

14:17 6/10/2019 - Πηγή: To10.gr

Η νέα Euroleague των 18 ομάδων και των 34ων αγωνιστικών είναι και επίσημα εδώ. Φαντάζει πιο δύσκολη και πιο συναρπαστική από ποτέ, με αρκετούς ισχυρούς «παίκτες» στο πλευρό των παραδοσιακών δυνάμεων να σχηματίζουν μια λίγκα εξόχως ανταγωνιστική τουλάχιστον σε επίπεδο 8άδας.

Η αρχή της μάλιστα είναι πολλά υποσχόμενη, αφού στην 1η αγωνιστική είδαμε τους… μικρούς να είναι αρκετά ανταγωνιστικοί, ενώ σιγά σιγά ξεχωρίζουμε και περιπτώσεις παικτών που θα μας

απασχολήσουν τους επόμενους μήνες της διοργάνωσης.

Ας δούμε τι κρατάμε από την πρεμιέρα της κορυφαίας μπασκετικής διοργάνωσης της Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων:

Οι Άλμπα Βερολίνου και Βιλερμπάν δεν είναι… περαστικές από τη διοργάνωση

Οι Γερμανοί της Άλμπα Βερολίνου, έδειξαν ότι η εξαιρετική τους εικόνα στο EuroCup δεν ήταν τυχαία. Πολύ είχαν την αμφιβολία αν το γρήγορο μπάσκετ με τις πολλές ασίστ και τους διαφορετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να αντέξει στο σαφώς ανώτερο επίπεδο της Euroleague.Η επικράτηση της Άλμπα επί της Ζενίτ με 85-65 και οι 23 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες, αρχίζουν να πείθουν πολύ κόσμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Βιλερμπάν του προέδρου πλέον, Τόνι Πάρκερ. Οι Γάλλοι επέστρεψαν στη διοργάνωση μετά από μια δεκαετία και το γιόρτασαν με εντός έδρας εμφατική νίκη επί του Ολυμπιακού με 83-62, δείχνοντας πως θα κάνει αρκετές «ζημιές» στη σεζόν.

Μάικ Τζέιμς, αυτός ο άγνωστος

Τον Μάικ Τζέιμς τον ξέρουμε καλά στην Ελλάδα από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, αλλά και τη θητεία του στην Αρμάνι. Πυρηνικό όπλο επιθετικά, με απίστευτο πρώτο βήμα και αλλαγή κατεύθυνσης. Ωστόσο ήταν ένας παίκτης ρυθμού που στην καλή του μέρα νικούσε οποιαδήποτε ομάδα και στην κακή του η ομάδα του έπαιζε με 4 παίκτες. Επίσης έπαιζε… ινδιάνικο μπάσκετ με «ντου» και χωρίς αφοσίωση στην τακτική.

Και λέμε ήταν γιατί φαίνεται πως στην ΤΣΣΚΑ βρίσκεται εν τη γενέσει της μια διαδικασία μετάλλαξης του Αμερικανού γκαρντ. Ο Δημήτρης Ιτούδης προσπαθεί να «καλουπώσει» τακτικά τον Τζέιμς, χωρίς να σκοτώσει τον επιθετικό του οίστρο. Και αν δούμε την εμφάνισή του κόντρα στη Βαλένθια, αν τα καταφέρει, είναι ικανός να αλλάξει εκ νέου τις ισορροπίες στην Euroleague.

Ο Τζέιμς βγήκε… άκοπα MVP της αγωνιστικής έχοντας 20 πόντους (7/7 σουτ), 5 ασίστ και συνολικά 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, προσπερνώντας παίκτες όπως οι Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Φακούντο Καμπάτσο και Ντέρικ Γουίλιαμς που επίσης ξεχώρισαν.

Η κατηφόρα του Ολυμπιακού θα σταματήσει μέσα στη σεζόν;

Ο Ολυμπιακός είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις τις Euroleague εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχει άλλωστε τρεις κατακτήσεις του τροπαίου και πάρα πολλές συμμετοχές σε Final 4 διοργάνωσης.

Όπως φάνηκε όμως από πέρσι, ο υπερεπιτυχημένος κύκλος των ερυθρόλευκων στη διοργάνωση φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του. Ο πανίσχυρος ελληνικός κορμός του αδυνάτισε και μεγάλωσε, ενώ ο σύλλογος φαίνεται επηρεασμένος από τις διαμάχες με την ΕΟΚ και το εγχώριο πρωτάθλημα στο οποίο δεν συμμετέχει.

Οι Πειραιώτες μάλιστα είναι η μόνη ομάδα που δεν συμμετέχει σε εγχώριο πρωτάθλημα αλλά μόνο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η εικόνα του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα ήταν αποκαρδιωτική κόντρα στη Βιλερμπάν, αποδίδοντας κάκιστο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ και έχοντας φανερό έλλειμα ποιότητας και βάθους ρόστερ.

Πλέον ο Ολυμπιακός έχει ένα δίλημμα. Η προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό ή θα «γευτεί» μια από τις χειρότερες σεζόν στην μακρά Ιστορία του στη διοργάνωση.

Οι επιστροφές από το ΝΒΑ δίνουν λάμψη και τροφή για συζήτηση

Λουίς Σκόλα, Έτορε Μεσίνα, Νίκoλα Μίροτιτς. Τρία ονόματα με πολύ βαρύ βιογραφικό που έχουν την δικιά τους Ιστορία στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία αρκετά χρόνια μεσουράνησαν και μάλιστα με αρκετή επιτυχία στο ΝΒΑ.

Φέτος και οι τρεις γύρισαν στην Ευρώπη και κοσμούν με την παρουσία τους την Euroleague. Οι Μεσίνα και Σκόλα συνυπάρχουν στην ιταλική Αρμάνι Μιλάνο. Παρά τη ήττα στην πρεμιέρα από την Μπάγερν, ο Σκόλα έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση με 17 πόντους και είναι σίγουρο πως με «φάρους» τους δύο έμπειρους μπασκετανθρώπους η Αρμάνι θα βρεθεί σε θέση ισχύος στη μάχη της 8άδας.

Από την άλλη υπάρχει και ο Νίκολα Μίροτιτς. Ο άλλοτε παίκτης των Μπουλς και των Μπακς, έδειξε πως αποτελεί… πολυτέλεια για την Μπαρτσελόνα και την Ευρώπη. Στο πρώτο του ματς στη διοργάνωση μετά την επάνοδό του ήταν απολαυστικός κόντρα στην Εφές. Είχε 9/18 σουτ και 24 πόντους και οδήγησε τους Μπλαουγκράνα του Σβέτισλαβ Πέσιτς εκ του ασφαλούς σε νίκη μέσα στην Πόλη με 74-64.

Νάντο Ντε Κολό και Ντέρικ Γουίλιαμς: New kids in town

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς φαίνεται πως βρίσκει πάντα τον τρόπο να ανανεώνει την ομάδα του και να αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές, ενσωματώνοντας τους στον υπάρχον κορμό και με τις μπασκετικές αρχές που έχει εμφυσήσει πλέον στην Φενέρμπαχτσε.

Σε αυτό βοηθά βέβαια και το βαθύ πορτοφόλι που διαχειρίζεται, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική και πολύ μεγάλη κουβέντα. Πίσω στο μπασκετικό κομμάτι της υπόθεσης, οι Νάντο Ντε Κολό και Ντέρικ Γουίλιαμς, ήρθαν φέτος το καλοκαίρι στην ομάδα της Πόλης.

Ο Αμερικανός παρά τα 28 του χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη σεζόν του στην Ευρώπη (Μπάγερν 2018-2019), κουβαλώντας αρκετά μεγάλη εμπειρία από το ΝΒΑ, ενώ ο Ντε Κολό μετά από μετά από μια εξαετία στην ΤΣΣΚΑ, κατηφόρισε προς τον Νότο και την Φενέρ.

Οι δυο τους φαίνεται πως έχουν έρθει για να πρωταγωνιστήσουν στο πλευρό των παλιών, Σλούκα και Βέσελι και να συνθέσουν μια πανίσχυρη τετράδα. Το πρώτο δείγμα μάλιστα ήταν πολύ θετικό, παρά την ήττα της Φενέρ από την πανίσχυρη Ρεάλ με τους δυο τους να έχουν συνολικά 41 πόντους (22π ο Γάλλος, 19π ο Αμερικανός).

Keywords
Τυχαία Θέματα