Θρύλε, καν’ το ξανά! (vids)

Ο Ολυμπιακός φοράει ξανά το ευρωπαϊκό του κουστούμι και μετράει αντίστροφα για το αποψινό παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα (22:00), για την 6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται τους πρωταθλητές Σερβίας στο Καραϊσκάκη σε ένα must win παιχνίδι, που θα κρίνει το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Οι Πειραιώτες απόψε θέλουν πάση

θυσία τη νίκη απέναντι στην ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, προκειμένου να πάρουν την τρίτη θέση του ομίλου και μαζί την πρόκριση στους «32» του Europa League. Ενας… τελικός, που άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας του μεγάλου λιμανιού γνωρίζουν τη σημασία του και θέλουν σαν τρελοί να κερδίσουν, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα.

Τι έκανε ο Ολυμπιακός, όμως, τις προηγούμενες φορές που στο τελευταίο ματς των ομίλων, είτε του Champions League είτε του Europa League και χρειαζόταν ένα θετικό αποτέλεσμα για να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβρη; Το ποσοστό επιτυχίας του Ολυμπιακού μάλιστα είναι εξωπραγματικό, καθώς στους 11 ευρωπαϊκούς τελικούς που έδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε στους 10. To10.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των Πειραιωτών στις επικές μάχες που έδωσαν στην τελευταία αγωνιστική από τη σεζόν 98-99 μέχρι πέρσι και τον θρίαμβο επί της Μίλαν.

Σεζόν 98-99: Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στον ίδιο όμιλο μαζί Πόρτο, Κροάσια και Αγιαξ. Οι Ερυθρόλευκοι στα πρώτα πέντε παιχνίδια είχαν πάρει μία νίκη και στην τελευταία στροφή ταξίδεψαν στην Κροατία για τον «τελικό» με την Κροάσια. Οι Πειραιώτες για να περάσουν στην επόμενη φάση ήθελαν είτε ισοπαλία, είτε νίκη. Σε ένα ματς που πραγματοποιήθηκε σε χιονισμένο γήπεδο, η ελληνική ομάδα ήρθε 1-1 με γκολ του Γιαννακόπουλου και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Champions League.

Σεζόν 99-00: Την επόμενη σεζόν έπαιξε και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας ως αντιπάλους τις Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Μόλντε. Την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Πόρτο στο ΟΑΚΑ, με τον Γιαννακόπουλο να είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής. Ο «Stelios» έκανε το 1-0 και χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες, οι οποίο κατέκτησαν την 3η θέση στον όμιλο και πήραν το εισιτήριο για το UEFA. Εκει έπεσαν πάνω στην Γιουβέντους, με την ιταλική ομάδα να παίρνει την πρόκριση.

Σεζόν 04-05: Ο Ολυμπιακός ήταν στον ίδιο όμιλο με τις Λίβερπουλ, Μονακό και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Οι Ερυθρόλευκοι στα πρώτα 5 ματς είχαν μαζέψει 10 βαθμούς και ταξίδεψαν στην Αγγλία για να παίξουν με την Λίβερπουλ την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς μάλιστα θα μπορούσε να πάρει το εισιτήριο για τους «16» ακόμα και αν έχανε με ένα γκολ διαφορά. Οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με τον Ριβάλντο, αλλά στη συνέχεια η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή, επικράτησε με 3-1 και ο Ολυμπιακός, παρότι είχε 10 βαθμούς, πήρε την τρίτη θέση και συνέχισε στο Europa League.

Σεζόν 07-08: Η χρονιά των πρώτων διπλών του Ολυμπιακού στο Champions League. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή ήταν στον ίδιο όμιλο μαζί με Ρεάλ, Βέρντερ και Λάτσιο και την τελευταία αγωνιστική ήθελε νίκη απέναντι στην Βέρντερ στο Καραϊσκάκη. Μια νίκη που τελικά πήρε με εμφατικό τρόπο. Οι Πειραιώτες κέρδισαν με 3-0, πήραν το εισιτήριο για τους «16», όπου αποκλείστηκαν από την Τσέλσι.

Σεζόν 08-09: Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν στους ομίλους του UEFA, έχοντας ως αντιπάλους τις Γαλατά, Μπενφίκα, Μέταλιστ και Χέρτα. Τα παιχνίδια ήταν μονά και ο Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική υποδέχθηκε στο Γ. Καραϊσκάκης τη γερμανική ομάδα, την οποία συνέτριψε με 4-0. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε με πανηγυρικό τρόπο την πρόκριση και στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από τη Σεντ Ετιέν.

Σεζόν 09-10: Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον όμιλο του Champions League με Αρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης και Αλκμααρ. Την τελευταία αγωνιστική οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τους Λονδρέζους στο Καραϊσκάκη και επικράτησαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Λεονάρντο. Πήραν την πρόκριση για τους«16» και στη συνέχεια αποκλείστηκαν από την Μπορντό.

Σεζόν 11-12: Η Αρσεναλ βρέθηκε και πάλι στον δρόμο του Ολυμπιακού, ενώ στον ίδιο όμιλο ήταν επίσης η Μαρσέιγ του Βαλμπουενά και η Ντόρτμουντ. Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τη βρετανική ομάδα στο Καραϊσκάκη και ήθελαν νίκη δική τους, αλλά και ήττα ή ισοπαλία της Μαρσέιγ, που έπαιζε εκτός με την Ντόρτμουντ. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το καθήκον τους, επικράτησαν με 3-1 της Αρσεναλ, αλλά η γερμανική ομάδα δεν αποδείχθηκε… σύμμαχος του Ολυμπιακού. Το ματς στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» από 2-0 έγινε 2-3 και η Μαρσέιγ πήρε τη δεύτερη θέση και η ελληνική ομάδα τερμάτισε 3η.

Σεζόν 12-13: Μια ακόμα χρονιά στους ομίλους του Champions League. Μια ακόμα φορά που η κληρωτίδα έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Αρσεναλ, ενώ στον ίδιο όμιλο ήταν επίσης οι Σάλκε και Μονπελιέ. Οι Πειραιώτες την τελευταία αγωνιστική υποδέχθηκαν ξανά στο Καραϊσκάκη τη βρετανική ομάδα, επικράτησαν με 2-1 και πήραν την τρίτη θέση και μαζί το εισιτήριο για τους «32» του Europa League.

Σεζόν 13-14: Ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί στους ομίλους του Champions League με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Αντερλεχτ. Την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την βέλγικη ομάδα στο Καραϊσκάκη και ήθελε τη νίκη για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι Πειραιώτες με τη βοήθεια των φιλάθλων τους επικράτησαν με 3-1 και πέρασαν στους «16», όπου αποκλείστηκαν από τη Γιουνάιτεντ του Μόγιες.

Σεζόν 14-15: Ομιλος-φωτιά με τον Ολυμπιακό να παίζει απέναντι σε Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάλμε. Η πρόκριση στους «16» είχε χαθεί για τους Πειραιώτες, οι οποίοι στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Μάλμε στο Καραϊσκάκη ήθελαν νίκη ή ισοπαλία για να πάρουν το εισιτήριο για τους «32» του Europa. Η ομάδα του Μίτσελ επικράτησε με 4-2 της σουηδικής ομάδας και συνέχισε στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβριο.

Σεζόν 18-19: Ο… άθλος απέναντι στην Μίλαν. Οι Ερυθρόλευκοι πέρσι αγωνίστηκαν στους ομίλους του Europa League, όπου είχαν κληρωθεί στον ίδιο με την ιταλική ομάδα, την Μπέτις και την Ντουντελάνζ. Οι Πειραιώτες την τελευταία αγωνιστική υποδέχθηκαν στο Καραϊσκάκη την Μίλαν και ήθελαν νίκη με δύο γκολ διαφορά για να πάρουν αυτοί την δεύτερη θέση του ομίλου και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το βράδυ στο φαληρικό γήπεδο ήταν μαγικό, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με 3-1 και να περνάει στους «32».

Keywords
Τυχαία Θέματα