Στην Ευρώπη οι επικοινωνία διαιτητή – VAR καταγράφεται. Στην Ελλάδα…

15:21 23/8/2019 - Πηγή: To10.gr

Από αυτό το Σαββατοκύριακο το VAR μπαίνει και επίσημα στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Ελληνες διαιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τα λάθη τους (τουλάχιστον στις σοβαρές φάσεις, που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί), απλώς κάνοντας χρήση της τεχνολογίας. Αλλά, επειδή στην Ελλάδα είμαστε, θα πρέπει να περιμένουμε. Και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Εξάλλου, ήδη για τη χρήση του VAR στη Super League

1 υπάρχουν αρκετοί που θέτουν σημαντικούς προβληματισμούς. Προβληματισμούς που αφορούν και στην ουσία, στον τρόπο που θα χειρίζονται την τεχνολογία οι άπειροι και όχι ιδιαιτέρως ικανοί, όπως έχει αποδειχθεί, Ελληνες διαιτητές. Αλλά που αφορούν και σε ορισμένους επί μέρους κανονισμούς, που διαφέρουν σε σχέση, για παράδειγμα, από εκείνους του Champions League, της Premier League, της Bundesliga…

Τι είναι αυτό το ουσιώδες που διαφέρει και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος ή στην αποτύπωση-απόκρυψη των πραγματικών γεγονότων ενός αγώνα; Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, λοιπόν, η επικοινωνία του VAR με τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, καταγράφεται και είναι στη διάθεση των ομάδων μετά το τέλος του αγώνα.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν αυτό ισχύει ή θα ισχύσει στην Ελλάδα. Κι αν δεν ισχύει, γιατί δεν ισχύει; Ποιος πήρε την απόφαση να μην καταγράφονται και να είναι στη διάθεση των ομάδων (εάν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν). Και κυρίως γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Ποιον συμφέρει να μην είναι διαθέσιμο προς τις ομάδες αυτό το εξόχως σημαντικό υλικό. Ειδικά εάν προκύπτουν φάσεις που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή φάσεις που είναι εξόφθαλμες, αλλά ο διαιτητής ή το VAR αποφασίζουν να πράξουν κατά το δοκούν;

Το θέμα προφανώς και είναι σοβαρό. Και προφανώς η ΕΠΟ και τα καλοπληρωμένα golden boys της ΚΕΔ, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Απαντήσεις σοβαρές και ουσιαστικές. Και τέλος πάντων, αν δεν θέλουν να απαντήσουν, ας φροντίσουν να καταγράφεται και να είναι στη διάθεση των ομάδων η ενδοεπικοινωνία. Ετσι θα αποφύγουν και την καχυποψία που ούτως ή άλλως υπάρχει για τις επιλογές Περέιρα, αλλά και οι ομάδες θα μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα