Ποια παρέλαση; Ούτε… καλοκαίρι

17:47 2/9/2019 - Πηγή: To10.gr

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι ο «τάδε προπονητής» δεν πρόκειται να δει παρέλαση τη φετινή σεζόν και θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα του. Στη Super League η συγκεκριμένη φράση έχει πάει περίπατο, καθώς πριν καλά καλά μπει ο Σεπτέμβριος, και ουσιαστικά πριν φύγει το καλοκαίρι μετράμε ήδη πέντε απολύσεις προπονητών.

Η δεύτερη αγωνιστική της Super League

ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα απολύθηκε από τον Πανιώνιο και ο Άκης Μάντζιος κάνοντας… παρέα στους Χάβο, Πέτριτς, Καρντόσο και Παντελίδης που δεν έβγαλαν ούτε το καλοκαίρι.

Πανιώνιος, Άρης και ΑΕΚ βρίσκονται σε αναζήτηση νέου τεχνικού ενώ Λαμία και Λάρισα έχουν προχωρήσει ήδη στην αντικατάσταση των Χάβου και Πέτριτς αντίστοιχα εδώ κι αρκετές εβδομάδες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Άκης Μάντζιος (Πανιώνιος, 4/12/2018 – 2/9/2019)

Ο τελευταίος χρονικά προπονητής που απολύθηκε είναι ο Άκης Μάντζιος από τον Πανιώνιο, πληρώνοντας τις δύο ήττες στο ξεκίνημα και το γεγονός ότι οι κυανέρυθροι βρίσκονται ακόμα στο -6 και τελευταίοι.

Ο έμπειρος τεχνικός, ανέλαβε τον Πανιώνιο στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 και το καλοκαίρι έμεινε στην ομάδα με στόχο την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου, όμως «πλήρωσε» τελικά την ήττα στην πρεμιέρα από τον Βόλο. Η ήττα από τον ΠΑΟΚ την Κυριακή περισσότερο ήταν η αφορμή, αφού το ματς στην Τούμπα δεν ήταν από αυτά που είχαν στοχεύσει για τρίποντο οι άνθρωποι του Ιστορικού.

Σάββας Παντελίδης (Άρης, 14/11/2018 – 1/9/2019)

Η πιο πολυσυζητημένη αποχώρηση ίσως είναι αυτή του Σάββα Παντελίδη από τον Άρη. Ο Έλληνας τεχνικός αποτελεί παρελθόν από τον Θεό του πολέμου παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη φετινή σεζόν.

Ο Παντελίδης είναι ο προπονητής που οδήγησε τον Άρη ξανά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως είναι και εκείνος που υπέστη την ήττα με 3-0 από τη Μόλντε και που στοίχισε όπως φάνηκε στους κίτρινους την πρόκριση στα play off του Europa League. Ο πρώην τεχνικός του Άρη έμεινε συνολικά 291 μέρες στους κίτρινους διότι ήταν από πέρσι στον πάγκο και πιο συγκεκριμένα από τις 14 Νοεμβρίου του 2018.

Μπορεί ο αποκλεισμός από τη Μόλντε να μην απείλησε τη θέση του Παντελίδη, όμως η ισοπαλία από τον ΟΦΗ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και κυρίως η ήττα από τον Βόλο στη δεύτερη αγωνιστική ήταν το «κύκνειο άσμα» για τον Έλληνα τεχνικό. Συνολικά ο Παντελίδης έμεινε 291 μέρες στον Άρη και ουσιαστικά παραιτήθηκε στις 31 Αυγούστου, με τον Θόδωρο Καρυπίδη να κάνει δεκτή την παραίτηση μια μέρα μετά.

Μιγκέλ Καρντόσο (ΑΕΚ, 28/5/2019 – 19/8/2019)

Δεύτερος της λίστας με την πιο γρήγορη απόλυση δεν είναι άλλος από τον Μιγκέλ Καρντόσο. Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ ανακοινώθηκε κι επίσημα από την Ένωση στις 28 Μαΐου, αλλά αποτέλεσε παρελθόν στις 19 Αυγούστου.

Ο Πορτογάλος προπονητής έλυσε τη συνεργασία του με τους κιτρινόμαυρους μετά την ήττα από την Ξάνθη στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και αφού είχε ουσιαστικά αποκλειστεί από το Europa League, μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από την Τραμπζονσπόρ με 3-1 στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Συνολικά ο Καρντόσο άντεξε μόλις 90 μέρες στον πάγκο της Ένωσης και πιο συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου.

Γκόραν Πέτριτς (Λάρισα, 12/5/2019 – 8/8/2019)

Ο Γκόραν Πέτριτς ανέλαβε τα ηνία της ΑΕΛ στις 12 Μαΐου και απολύθηκε από την ομάδα του Αλέξη Κούγια, στις 8 Αυγούστου. Ο Βούλγαρος τεχνικός είναι και αυτός που άντεξε τις λιγότερες μέρες στην ομάδα του σε αυτή τη λίστα αφού έμεινε μόλις 88 μέρες. Στα πλέον αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι δεν πρόλαβε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Μάκης Χάβος (Λαμία, 5/9/2018 – 4/8/2019)

Ο Μάκης Χάβος ήταν ο πρώτος προπονητής που απολύθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η διοίκηση της Λαμίας αποφάσισε να χωρίσει τον δρόμο της με τον Έλληνα τεχνικό μετά από μια αρκετά καλή σεζόν (2018) και μετά από 334 μέρες.

Ο Χάβος ήταν ο μοναδικός μαζί με τον Πέτριτς της ΑΕΛ οι οποίοι δεν κάθισαν στον πάγκο σε επίσημο ματς. Ο 49χρονος τεχνικός ανέλαβε τη Λαμία και διαδέχτηκε τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και αποχώρησε στις 4 Αυγούστου 2019, όντας ο πρώτος που απολύθηκε.

Αυτοί που η καρέκλα τους «τρίζει»

Η παραπάνω λίστα πιθανότατα να μεγαλώσει μέσα στον Σεπτέμβριο ή τουλάχιστον μέχρι την… παρέλαση, καθώς «τρίζουν» οι καρέκλες αρκετών τεχνικών. Πρώτος στη λίστα φαίνεται να είναι ο Γιάννης Αναστασίου, που ξεκίνησε δυνατά στα προκριματικά του Europa League με τον Ατρόμητο, όμως δεν συνέχισε ανάλογα και «παίζει» το κεφάλι του στα επόμενα τρία παιχνίδια.

Πέρα από τον τεχνικό των Περιστεριωτών στη λίστα είναι και ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει καλά με τον Παναθηναϊκό, με τους πράσινους να μη θυμίζουν σε τίποτα την ομάδα των φιλικών. Και ο Έλληνας τεχνικός «παίζει» το κεφάλι του στα επόμενα ματς με Άρη και Ολυμπιακό.

Τέλος, ο προπονητής που «χτυπάει» την πόρτα της απόλυσης είναι και ο Αμπέλ Φερέιρα του ΠΑΟΚ, μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν οδήγησε τον Δικέφαλο του βορρά ούτε μέχρι τους ομίλους του Europa και απέτυχε στην Ευρώπη από μια ομάδα που τη βδομάδα που πέρασε έφαγε 5 γκολ στο πρωτάθλημα της. Φυσικά ο Φερέιρα έχει πίστωση χρόνου και όσο κερδίζει ο ΠΑΟΚ είναι ασφαλής, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αποκλεισμός από την Ευρώπη για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια έχει «πονέσει» πολύ τον οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα