Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για το Ιντλίμπ

13:07 6/2/2020 - Πηγή: To10.gr

Το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Ιντλίμπ άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπακού, μια ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει για την Ιντλίμπ και να κριθεί απαραίτητο μετά τις συνομιλίες θα συναντηθούν ο Ερντογάν με τον Πούτιν.

Ο Τσαβούσογλου, παράλληλα, επεσήμανε πως η Τουρκία περιμένει από τη Ρωσία να σταματήσει

αμέσως τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται να εργασθεί με τη Μόσχα για να επιλύσει προβλήματα στην περιοχή.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ρώσοι και τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.

«Υπήρξε πρόσφατα μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ», ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία συνεχίζει να συντονίζεται με την Τουρκία και το Ιράν επί του πεδίου στη Συρία, προσθέτει στην ανακοίνωση.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πλάνο συνάντησης

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για την πραγματοποίηση κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το ζήτημα. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια συνάντηση. Πούτιν και Ερντογάν λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοιες συναντήσεις πολύ γρήγορα, όταν θεωρείται απαραίτητο».

Το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πρόσφατη επίθεση εναντίον του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον έξι Τούρκοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αντίποινα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ενώ η Μόσχα υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν είχε ενημερώσει για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατών στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα