Όταν αποτυγχάνει η «Μασία»

09:11 22/7/2019 - Πηγή: To10.gr

Η Μπαρτσελόνα διαθέτει ίσως την κορυφαία ακαδημία στην Ευρώπη, την περίφημη «Μασία». Μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μία κάμψη, όσον αφορά την παραγωγή ταλέντων, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι έχει αναδείξει σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

Μέσι, Πικέ, Φάμπρεγας και πολλοί ακόμη, έχουν περάσει από την παραγωγική διαδικασία της Μασία, φτάνοντας να διαπρέψουν στην πρώτη ομάδα. Υπάρχουν, όμως και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι για διάφορους λόγους, δεν κατάφεραν να πετύχουν…

Ακολουθούν 20 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών της «Μασία» που απέτυχαν στη Μπαρτσελόνα:

1)

Γκάι Ασούλιν

Ο Ισραηλινός ποδοσφαιριστής στα πρώτα του χρόνια στην Μασία αποκαλούνταν «ο Εβραίος Μέσι». Αποκτήθηκε το 2003 από τους Καταλανούς, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, εμπόδισε την εξέλιξή του. Η Μπαρτσελόνα τον άφησε ελεύθερο το 2010, σε ηλικία 19 ετών και παρότι πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι, δεν έκανε την καριέρα που φανταζόταν. Ακολούθησαν η Σανταντέρ, η Γρανάδα, η Έρκουλες, η Μαγιόρκα και η Σαμπαντέλ, ενώ τη σεζόν 2018-2019 δεν βρήκε κάποιο κλαμπ για να συνεχίσει την καριέρα του.

2) Τζιοβάνι Ντος Σάντος

Παγκόσμιος πρωταθλητής με την U-17 του Μεξικό, ήταν ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα της ομάδας. Η Τότεναμ ξόδεψε 6 εκατομμύρια ευρώ για εκείνον το 2009, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Ίπσουιτς, Γαλατασαράι, Σαναντέρ και έπειτα από ένα πέρασμα από τη Βιγιαρεάλ, πέρασε την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Πλέον, αγωνίζεται στο MLS με τη φανέλα των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

3) Μπόγιαν Κρκιτς

Ο Ισπανός με τις σέρβικες ρίζες, δεν μπόρεσε να γίνει βασικό στέλεχος επί Πεπ Γκουαρντιόλα και παρότι έδειξε κάποια θετικά δείγματα γραφής, παραχωρήθηκε το 2012 στη Ρόμα. Οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του ήταν η Μίλαν, ο Άγιαξ και η Στόουκ Σίτι, από την οποία παραχωρήθηκε στην Αλαβές πρόπερσι. Την περσινή χρονιά πραγματοποίησε 23 συμμετοχές με την Στόουκ στην Τσάμπιονσιπ, αλλά πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε πως δεν υπολογίζεται.\

4) Μαρκ Κρόσας

Ο Μαρκ Κρόσας θεωρείται από τους χειρότερους παίκτες που πέρασαν από την Μπαρτσελόνα. Το 2007 δόθηκε δανεικός στη Λυών, επέστρεψε στους «μπλαουγκράνα», αλλά δεν πήρε ευκαιρίες. Σκωτία, Ρωσία και Μεξικό και Τενερίφη αποτέλεσαν τους επόμενους προορισμούς του, με τον Ισπανό μέσο να αποσύρεται σε ηλικία 31 ετών.

5) Ρομπέρτο Τρασόρας

Ο πρώην αρχηγός της Ράγιο Βαγιεκάνο, αφίχθη στα φυτώρια της Μπαρτσελόνα στην ηλικία των 15. Στα 22 του μετακινήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, μιας και δεν πήρε ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα, αλλά και στη «βασίλισσα» δεν άλλαξε η κατάσταση. Μετά από ένα πέρασμα από Νουμάνθια, Λας Πάλμας και Θέλτα, ο παλαίμαχος πλεόν επιθετικός, βρήκε το λιμάνι του στη Ράγιο, όπου έπαιξε από το 2011 μέχρι και το 2018.

6) Βίκτορ Βάθκεθ

Ο Βίκτορ ήταν μέλος της πρώτης ομάδας από το 2008 έως και το 2010, αλλά πραγματοποίησε μόλις 1 συμμετοχή. Το 2011 μετακινήθηκε στην Κλαμπ Μπριζ, ακολούθησε η Κρουζ Αζούλ, η Τορόντο από την Αμερική, ενώ πλέον αγωνίζεται στο Κατάρ, σε ηλικία 32 χρονών.

7) Κρίστιαν Τέγιο

O Ισπανός εξτρέμ ανήκε στη Μπαρτσελόνα από το 2011, όταν και προωθήθηκε από τον Γκουαρντιόλα, έως και το 2017. Συνολικά με τους «μπλαουγκράνα», έκανε 59 εμφανίσεις, σημειώνοντας και 11 γκολ. Το 2013 δόθηκε δανεικός στην Πόρτο, ακολούθησε η Φιορεντίνα, για να αποδεσμευθεί το 2017 οριστικά από τους Καταλανούς. Το καλοκαίρι του 2017 τον αγόρασε η Ρεάλ Μπέτις, στην οποία και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

8) Χεφρέν Σουάρεθ

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Βενεζουελάνο για το πέμπτο του γκολ εναντίον της Ρεάλ του Μουρίνιο το 2010. Τα λεπτά συμμετοχής του, όμως, ήταν περιορισμένα και έτσι 2011, δόθηκε στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Από εκεί και πέρα η καριέρα του ακολούθησε πτωτική πορεία. Το 2014 πήγε στη Βαγιαδολίδ, ακολούθησε η Γκρασχόπερς, ενώ το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2018- 2019 τον βρήκε στην γειτονική ΑΕΚ Λάρνακας.

9) Ισαάκ Κουένκα

O Ισπανός αμυντικός πήρε ελάχιστες ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα από το διάστημα 2011-2014. Το 2014 και ύστερα από κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς, αποδεσμεύτηκε από τους Καταλανούς και υπέγραψε στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Στη συνέχεια πήγε στη Μπούρσασπορ, ενώ επέστρεψε στο ισπανικό πρωτάθλημα το 2016 για λογαριασμό της Γρανάδα. Μετά από μια περιπέτεια στην Χάποελ Μπερ Σεβά, ο Κουένκα πήρε μεταγραφή για την Κίνα, όπου και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή.

10) Σέρχιο Γκαρσία

Ο Σέρχιο Γκαρσία πέτυχε 45 γκολ με τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα. Έφυγε από την Μπαρτσελόνα το 2005, προκειμένου να πάει στη Σαραγόσα. Ήταν μέλος της αποστολής της Εθνικής Ισπανίας για το Euro 2008, όταν και αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Το 2008 πήγε στη Ρεάλ Μπέτις και επόμενος σταθμός ήταν η Εσπανιόλ. Μετά από 5 χρόνια στην άλλη ομάδα της Βαρκελώνης, πήγε στο Κατάρ, για να ξαναγυρίσει στην Εσπανιόλ το 2017, στην οποία έχει ξεπεράσει τις 200 συμμετοχές.

11) Βίκτορ Σάντσεθ

Άλλος ένας παίκτης που έκανε καριέρα στην Εσπανιόλ, ήταν ο Βίκτορ Σάντσεθ. Στην δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα ήταν ο ηγέτης στην πορεία της ομάδας του Γκουαρντιόλα, όταν και κατετάγη δεύτερη στην Segunda Division. Τη σεζόν 2008/-09 έκανε κάποιες εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα, στην ονειρική χρονιά του τρεμπλ, αλλά προτιμήθηκε να δοθεί δανεικός. Χέρεθ, Χετάφε του παραχώρησαν τη «στέγη», μέχρι και το 2012 που πήγε στην Εσπανιόλ. Εκεί είναι ένας από τους αρχηγούς της ομάδας, έχοντας αγωνιστεί ήδη 215 φορές με τα χρώματα της ομάδας.

12) Μαρκ Μουνιέσα

Ο Ισπανός επιθετικός ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής στη Μπαρτσελόνα. Ένας σοβαρός τραυματισμός, όμως, τη σεζόν 2012-2013, τον πήγε αρκετά πίσω. Μετά το σοβαρό τραυματισμό, η ομάδα αποφάσισε να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο και κατέληξε στη Στόουκ Σίτι. Στην Αγγλία έμεινε 4 χρόνια και το 2017 μετακινήθηκε στη Χιρόνα, όπου και αγωνίστηκε μαζί της την περσινή σεζόν.

13) Αντρέου Φοντάς

Ο Φοντάς έγινε μέλος της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα το 2011, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί «φρέναραν» την πορεία του. Το καλοκαίρι του 2013, ο Λουίς Ενρίκε τον έφερε στη Θέλτα, όπου και πραγματοποίησε 105 συμμετοχές μέχρι το 2018. Την περσινή χρονιά αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να παίξει στο αμερικανικό πρωτάθλημα, με την Σόρτινγκ Κάνσας Σίτι.

14) Σάντρο Ραμίρεθ

Ο Ισπανός επιθετικός εντάχθηκε στις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα» το 2009, στα 14 του χρόνια. Το 2015 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας, αλλά με τη λήξη του συμβολαίου του, τον Ιούνιο του 2016, έμεινε ελεύθερος. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μάλαγα και ακολούθησε η Έβερτον. Η αγγλική ομάδα τον παραχώρησε δανεικό στη Σεβίλλη και στη Σοσιεδάδ, ενώ φέτος παραχωρήθηκε και πάλι ως δανεικός στη Βαγιαδολίδ.

15) Αντόνιο Σανάμπρια

Έκανε ντεμπούτο του στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα Β’ σε ηλικία 17 ετών. Τον Ιανουάριο του 2014 η Ρόμα έδωσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και τον έδωσε στη Σασσουόλο, όπου αγωνίστηκε σε ηλικία 18 ετών. Από εκεί πήγε στη Σπόρτινγκ, για να υπογράψει στην Μπέτις το καλοκαίρι του 2016, έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

16) Μάουρο Ικάρντι

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Ικάρντι είναι προϊόν της Μασία. Ο Αργεντινός ζούσε στην Ισπανία με τους γονείς του, όταν πήγε στη Μπαρτσελόνα σε ηλικία 9 ετών. Το 2011 πήγε στη Σαμπντόρια, με την οποία κέρδισε την άνοδο στη Serie A. Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να τον αποκτήσει η Ίντερ, της οποίας είναι ο αρχηγός μέχρι και σήμερα.

17) Μάρτιν Μοντόγια

Θα αποτελούσε το μπακ-απ του Ντάνι Άλβες στο δεξί άκρο της άμυνας. Δεν πήρε ποτέ τα λεπτά συμμετοχής που περίμενε και από εκεί μετακινήθηκε στην Ίντερ, καθώς το συμβόλαιό του έληξε. Από τη στιγμή που απέτυχε και στο Μιλάνο, υπέγραψε στη Ρεάλ Μπέτις, από όπου πήρε μεταγραφή στη Βαλένθια. Την περσινή αγωνιστική περίοδο πέρασε από την Μπράιτον, με την οποία παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ.

18) Οριόλ Ριέρα

Ο Οριόλ Ριέρα πέρασε από τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα, όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον Μέσι, τον Φάμπρεγας και τον Πικέ. Δεν είχε, όμως το ταλέντο των προαναφερθέντων και παραχωρήθηκε σε Θέλτα, Κόρδοβα και Αλκορκόν. Στην πρώτη κατηγορία έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Οσασούνα και ύστερα από ένα διάλειμμα στις Γουίγκαν και Ντεπορτίβο, επέστρεψε στην ομάδα της Παμπλόνα το καλοκαίρι του 2016. Από το 2017 είναι κάτοικος Αυστραλίας, με την ομάδα των Western Sydney Wanderers.

19) Μαρκ Πεντράθα

Παρόλο που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, κατάλαβε γρήγορα ότι δεν θα έπαιρνε ευκαιρίες και μετακινήθηκε στη «γειτόνισσα» Εσπανιόλ. Η Εσπανιόλ τον παραχώρησε δανεικό στην Αλαβές και ακολούθησε η Λοσπιταλέτ, καθώς και η Νουμάνθια. Από το 2017 ο Ισπανός ανήκει στην Μαγιόρκα, όντας πια 32 χρονών.

20) Αλμπέρτο Μποτία

Στη λίστα, υπάρχει και ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε για αρκετά χρόνια από την Ελλάδα. Ο Ισπανός στόπερ έφτασε στη Βαρκελώνη το 2003, σε ηλικία 14 ετών. Αφού αγωνίστηκε στις μικρότερες κατηγορίες με τους μικρούς των «μπλαουγκράνα», το 2009 δόθηκε στη Σπόρτινγκ Χιχόν, όπου αγωνίστηκε για τρία χρόνια. Το 2012 πήρε μεταγραφή στη Σεβίλλη, η οποία τον έδωσε δανεικό στην Έλτσε. Μετά από δύο χρόνια στις γειτονιές της Ανδαλουσίας,  ήρθε η ώρα της ξενιτιάς. Ο Ολυμπιακός τον έφερε στην Ελλάδα και ο Ισπανός «ρίζωσε» για 4 ολόκληρα χρόνια στους Πειραιώτες. Την περσινή χρονιά έκλεισε ο κύκλος του στα μέρη μας και πήγε στο Κατάρ και την Αλ Χιλάλ.

K. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα