Ολυμπιακός: Μαρτίνς vs Μαρτίνς

Εθνική διακοπή με αύξοντα αριθμό «τρία» στη σεζόν. Ακριβώς πριν οι «μάχες» για τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη φουντώνουν. Και μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις η «αναμονή» είναι υποχρεωτική; Πιθανότατα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια σύγκρισή «εσωτερικού». Για την φετινή αγωνιστική εκδοχή υπό τον Πέδρο Μαρτίνς, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη. Εκείνη που ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε τις βάσεις

σε αυτό το άκρως ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό project που φέρει την υπογραφή του…

Και μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις οι «αριθμοί» μοιάζουν μαγικοί: Το timing είναι ιδεατό. Ακριβώς έπειτα από 20 ματς τη φετινή σεζόν. Πόσο μοιάζει λοιπόν ο Ολυμπιακός 2019-20 με τον περσινό, θέτοντας παρανομαστή τα πρώτα 20 ματς; Πολύ περισσότερο από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Και την ίδια στιγμή… καθόλου αν απομονώσει μια σειρά από διαφορετικά δεδομένα. Τα «μαγικά» του ποδοσφαίρου. Για την ίδια ομάδα, με τον ίδιο προπονητή, και φυσικά με τους ίδιους βασικούς στόχους. Τους εγχώριους τίτλους και ένα όσο το δυνατόν πιο μακρινό ευρωπαϊκό ταξίδι.

Μεγάλες προσδοκίες

Τι έχουν ως εδώ οι Ερυθρόλευκοι σε αυτά τα 20 ματς: Μια σπουδαία κατάκτηση που αφορά στην επιστροφή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και βέβαια την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Σούπερ Λιγκ 1. Με ένα μικρό πλεονέκτημα (+2) που εάν και εφόσον μπορεί σύντομα να γίνει μεγαλύτερο, καθώς την 1η Δεκέμβρη υπάρχει το ραντεβού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Παράλληλα δύο στροφές πριν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, έχουν στα χέρια τους δύο διαφορετικά σενάρια για την συνέχεια στην Ευρώπη. Με δύο νίκες (Τότεναμ εκτός, Ερυθρός Αστέρας εντός) είναι πιθανό να φτάσουν ως τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Με μια σειρά από άλλα αποτελέσματα και κυρίως τη νίκη τους επί του Ερυθρού Αστέρα στο Φάληρο την τελευταία αγωνιστική κάνουν δική τους, την 3η θέση που οδηγεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Καθόλου άσχημα, δεν συμφωνείτε…

Το καρμπόν

Πως έχουν φτάσει ως εδώ ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του; Με 13 νίκες και 4 ισοπαλίες σε αυτά τα 20 ματς. Και με γκολ αβερέιτζ +22 όπως προκύπτει από τα 36 τέρματα που έχουν πετύχει και τα 14 που έχουν δεχτεί. Σε αυτούς τους αριθμούς όμως μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ο Πορτογάλος προπονητής με έναν τρόπο έβαλε «καρμπόν». Γιατί είναι σχεδόν ίδιοι με τους περσινούς έπειτα από τα πρώτα 20 ματς. Δηλαδή: 13 νίκες- 4 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Με γκολ αβερέιτζ +23 μέσα από τη ζύμωση των 35 γκολ στο ενεργητικό και των 12 στο παθητικό. Ναι, ο φετινός Ολυμπιακός που έχει ως σήμα κατατεθέν την καταπληκτική ανασταλτική συμπεριφορά του έχει «χειρότερους» αριθμούς από τον περσινό. Και την ίδια στιγμή η περσινή επίθεση που ήταν πολύ μεγάλος μπελάς στο ξεκίνημα (για την αστοχία της) είχε μόλις ένα γκολ λιγότερο από τη φετινή!

Οι διαφορές

Μπερδευτήκατε; Δεν θα έπρεπε. Πρώτον γιατί οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος για να πεις ψέματα. Και κατ επέκταση γιατί η «ατζέντα» σε αυτά τα πρώτα είκοσι ματς της σεζόν ήταν πραγματικά διαφορετική. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει 10 ματς Σούπερ Λιγκ 1, 6 ματς στο μονοπάτι «μη πρωταθλητών» και 4 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πέρσι είχε 10 ματς πρωταθλήματος, 4 ματς στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, άλλα τόσα στη φάση των ομίλων και 2 αναμετρήσεις κυπέλλου (Λεβαδειακός εντός, Παναχαϊκή εκτός) καθώς με το περσινό format η διοργάνωση ξεκίνησε για αυτόν πολύ νωρίτερα από τη φετινή (που αρχίζει τον Γενάρη). Ο φετινός Ολυμπιακός της Σούπερ Λιγκ 1 έχει 18-3 γκολ. Ο περσινός 13-5. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει 8 ν-2ισ, πέρσι 6ν-2ισ-2ητ. Φέτος είναι στο +2 από τον ΠΑΟΚ και στο +9 από την ΑΕΚ. Πέρσι ήταν στο -6 από τον ΠΑΟΚ (!) και στο +3 από την ΑΕΚ.

Παραμορφωτικός καθρέφτης

Ο φετινός Ολυμπιακός στα προκριματικά του καλοκαιριού είχε 5 νίκες και 1 ισοπαλία (Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κράσνονταρ) με γκολ 13-1. Πέρσι το ρεκόρ ήταν 3 νίκες και 1 ισοπαλία σε 4 ματς (Λουκέρνη, Μπέρνλι) με γκολ 11-3. Η μεγάλη διαφορά εστιάζεται όμως στους ομίλους. Φέτος τα τέσσερα ματς είναι με τη Μπάγερν Μονάχου (2), την Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Πέρσι τα δύο ματς ήταν με τη Ντουντελάνζ, και τα άλλα με Μπέτις και Μίλαν.

Ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει 5-10 γκολ (ναι, τα 10 από τα 14 της σεζόν) πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο 8-2 (με 2 νίκες- 1ισοπαλία- 1ηττα). Και ενώ η διαφορά είναι ξεκάθαρη και σε αυτό το πεδίο; Πέρσι τέτοια εποχή οι Ερυθρόλευκοι ήταν κάτι σαν αουτσάιντερ για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ (ασχέτως αν έφτασε ως εκεί με τη μεγάλη νίκη επί της Μίλαν). Φέτος υπάρχει ανοιχτό σενάριο ως και για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Και άντε μετά να πιστέψεις στους… αριθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα