Ολη η αλήθεια για το CAS

19:31 9/5/2020 - Πηγή: To10.gr

Ημερομηνίες ακόμη δεν υπάρχουν. Εκτιμήσεις και προβλέψεις που αφορούν στον χρόνο, απαγορεύονται. Και τέλος πάντων μέχρι να έρθει η ώρα για κάτι οριστικό: Το μόνο σίγουρο είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει σε CASάνι που βράζει. Στην αναμονή για την τελευταία πράξη του δράματος, ενός εγχώριου σκανδάλου που διεθνοποιείται. Στην… παράνομη σχέση που έφερε πιο κοντά τον ΠΑΟΚ και τη Ξάνθη δίνοντας αίσθηση αλλοίωσης των δύο τελευταίων διοργανώσεων της Σούπερ Λιγκ.

Είναι

λοιπόν οριστικό. Και ο Δικέφαλος του Βορρά μετά τον Ολυμπιακό χτύπησε την πόρτα του διεθνούς αθλητικού δικαστηρίου της Λωζάννης προσφεύγοντας σε βάρος της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας. Όπερ σημαίνει πως οι δικηγόροι της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να ετοιμάζονται για δύο διαφορετικές «μάχες» που μπορεί κάλλιστα να ενοποιηθούν σε μία καθώς αφορούν στην ίδια υπόθεση. Μπερδευτήκατε; Όχι, καλό είναι να κάνετε λιγάκι ακόμη υπομονή διότι η ιστορία που άνοιξε με το CAS είναι σύνθετη. Και θέλει ψυχραιμία.

Τα δεδομένα

Τι έγινε στην Ελλάδα; Μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που απέδειξε ότι ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη από το καλοκαίρι του ΄18 βρίσκονται υπό την ίδια ιδιοκτησία (αυτή του Ιβάν Σαββίδη), τα πειθαρχικά όργανα αποφάσισαν να τιμωρήσουν με αφαίρεση 7 βαθμών τις δύο ομάδες (η ποινή της Ξάνθης έφτασε στο -12 διότι είχε… θέμα και με το μετοχολόγιο της). Τα δικαστήρια άφησαν στην άκρη τον αθλητικό νόμο που ίσχυε όταν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή η βαρεία παράβαση (υποβιβασμός) και αποφάσισαν με βάση την «φωτογραφική τροπολογία» που πέρασε η Κυβέρνηση στα τέλη του Γενάρη μετατρέποντας την ποινή αποκλειστικά σε αφαίρεση βαθμών.

Δεν δηλώνει… αθώος

Ο Ολυμπιακός λοιπόν –που είχε κάνει τη σχετική καταγγελία στην ΕΕΑ- πήγε στο CAS ακριβώς για αυτή την επιλογή των δικαστών και ξαναβάζοντας στο τραπέζι το –αυτονόητο- αίτημα του υποβιβασμού. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του λέει πως από τη στιγμή που ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ δεν προβλέπει κάτι για την πολυδιοκτησία –από το καλοκαίρι του ΄19 όταν η Εκτελεστική Επιτροπή διέγραψε (!) το σχετικό άρθρο- δεν μπορεί να τιμωρηθεί γενικά! Ναι, στην πραγματικότητα δεν λέει ότι είναι αθώος. Αυτά τα λένε οι «εκπομπές» και οι «δημοσιογράφοι» που στέκονται γύρω του. Ελπίζει ότι μια ενδεχόμενη νίκη του στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο να μπορεί «επικοινωνιακά» να μεταφραστεί σε αθώωση. Αλλά ο καθένας καταλαβαίνει πως αυτό είναι κάτι.. .διαφορετικό από την ουσία.

Δύο που θα γίνει (;) μία

Οι δύο ομάδες λοιπόν έχουν αντιδικία με την ΕΠΟ στο CAS, όχι μεταξύ τους. Είναι προφανές όμως ότι και οι δύο θα θελήσουν να παρέμβουν στην εκδίκαση των άλλων υποθέσεων. Όπως ότι αποκλείεται να δικαιωθούν και οι δύο. Άρα για αυτό και το πιθανότερο σενάριο είναι το CAS να ενοποιήσει την διαδικασία, παρότι αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα άλλα θέματα. Το διεθνές δικαστήριο εξετάζει τις υποθέσεις μέσω τριών διαιτητών. Κάθε αντίδικος διαλέγει έναν εξ αυτών και το CAS επιλέγει τον πρόεδρο. Πως θα γίνει η επιλογή αν πρέπει να διαλέξουν δύο διαιτητές ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η ΕΠΟ; Ίσως ο Δικέφαλος και η Ομοσπονδία να διαπιστώσουν πως οι απόψεις τους ταυτίζονται (όπως συμβαίνει εδώ και μια τριετία!) αλλά και αυτό δεν λέει κάτι. Μπορεί κάλλιστα το CAS στο τέλος να τους διαλέξει όλους και να τελειώνει.

Τα ξένα δικηγορικά γραφεία

Και οι δύο ομάδες πηγαίνοντας στη Λωζάννη έχουν φροντίσει να έχουν την υποστήριξη μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός συνεργάζεται με ένα γραφείο από την Ισπανία (που ο… μύθος λέει ότι του χτύπησε την πόρτα προ διμήνου (!) και ο ΠΑΟΚ). Ο Δικέφαλος του Βορρά κατέληξε σε ένα γραφείο Ιταλο-Ελβετικό που δεν ήταν σίγουρα η πρώτη του επιλογή. Μετά τις παραδόσεις των φακέλων (που κρατά πολύ) το CAS ρωτά τους αντίδικους αν επιθυμούν ακροαματική διαδικασία. Η προσφυγή στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο κοστίζει μόλις 1000 ελβετικά φράγκα. Τα έξοδα της δίκης όμως γίνονται γνωστά μετά το τέλος της διαδικασίας. Άρα και αυτός ο… λογαριασμός είναι ανοιχτός. Η εκδίκαση μπορεί κάλλιστα να καθυστερήσει από τη στιγμή που η βαθμολογία είναι επικυρωμένη και επί της ουσίας δεν «κρίνεται» κάτι αγωνιστικό. Οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ έλεγαν ότι περιμένουν τέλη Ιούνη, αρχές Ιούλη την απόφαση. Μπορεί όμως κάλλιστα (σ.σ η… υπομονή που λέγαμε) η υπόθεση να εξεταστεί τον Σεπτέμβρη!

Η πόρτα της UEFA

Και όσο για το δια ταύτα: Η παράβαση πολυιδιοκτησίας είναι διαπιστωμένη. Το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού στηριγμένο σε τριγωνικές σχέσεις εταιριών και διαδρομή χρήματος. Τα στοιχεία που είναι ήδη στο τραπέζι λοιπόν αναπόφευκτα δίνουν την αίσθηση σε πολλούς νομικούς ότι το… μίνιμουμ αυτής της ιστορίας είναι μια νίκη της ΕΠΟ που θα διατηρήσει το -7. Δεν δίνουν πιθανότητες σε «ολική ανατροπή», αντίθετα καταλαβαίνουν ως κανονικό το αίτημα του Ολυμπιακού: Φωτογραφική τροπολογία με αναδρομή ισχύ, δημιούργησε η Κυβέρνηση! Επίσης κάποιοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τι άλλο μπορεί να συμβεί μέσα από την υπόθεση. Αν δηλαδή η οικονομική σχέση Σαββίδη-Καλπαζίδη και τα «δάνεια» του δεύτερου στον ΠΑΟΚ μπορεί κάλλιστα να ανοίξουν πληγές… Financial Fair Play με την UEFA. Ακόμη όμως είμαστε μακριά από όλα αυτά. Προς το παρόν ας μείνουμε στα δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα