Ο Γιάννης Αλαφούζος ως… επικεφαλής των «εφτά»

08:06 10/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Λίγα χρόνια πάνε από τότε που ο Γιώργος Βασιλειάδης ως υφυπουργός Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν στις ομάδες πλουσιοπάροχα συμβόλαια στις ΠΑΕ προκειμένου να τις πείσει να συναινέσουν στην μείωση του αριθμού των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα. Ο σκοπός σωστός αλλά τα μέσα που χρησιμοποιούσε ο υφυπουργός ήταν λανθασμένα. Εβαζε την δημόσια τηλεόραση να πληρώσει με λεφτά των πολιτών ένα τηλεοπτικό προϊόν που δεν θα είχε ανταποδοτικότητα. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις δηλαδή δεν θα κάλυπταν ούτε το 20% της δαπάνης. Σε αυτό βέβαια έπαιζε

ρόλο και η αδυναμία της ΕΡΤ να λειτουργήσει με όρους εμπορικούς. Αυτό όμως είναι άλλης τάξης ζήτημα που δεν αφορά το θέμα που εξετάζουμε.

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση ξεσηκώθηκε και κατακεραύνωσε τον κ. Βασιλειάδη. Σαν να μην έφτανε αυτό τα τότε κυβερνητικά κεφάλι α με τον κ. Δρόσο (άνθρωπό τους στην ΕΡΤ) αποφάσισαν να προσφέρουν ένα εξωφρενικά μεγάλο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ για να μεταδίδει η κρατική τηλεόραση τους αγώνες του. Και πάλι ξεσηκωμός από την τότε αντιπολίτευση και τώρα κυβέρνηση. Ας τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη όλα εκείνα κι ας έρθουμε στις μέρες. Και πάλι αναδιάρθρωση στο προσκήνιο και πάλι ψίθυροι και υποσχέσεις να γίνει αναδιάρθρωση (αυτή τη φορά προς τα πάνω!) και τα λεφτά από την τηλεόραση θα τα δώσει η ΕΡΤ! Από την κρατική τηλεόραση και το υφυπουργείο Αθλητισμού κουβέντα. Ηταν φανερό ότι οι ψίθυροι και οι υποσχέσεις δεν εκπορεύονταν από τους κυβερνητικούς. Για αυτό και δεν επιβεβαιώθηκαν.

Από τους ένθερμους υποστηρικτές της αναδιάρθρωσης εμφανιζόταν ο κ. Αλαφούζος. Εδώ έχει σημασία μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Ο Παναθηναϊκός την χρονιά που πέρασε είχε συμβόλαιο με τη NOVA. Από το συνδρομητικό του προτάθηκε να το ανανεώσει με τους ίδιους όρους αλλά αρνήθηκε. Σημειώστε ότι ένα χρόνο πριν ο Παναθηναϊκός είχε συμβόλαιο με την ΕΡΤ αλλά το έσπασε για να επανέλθει στη NOVA. Ανανέωση προτάθηκε και στον ΟΦΗ αλλά κι εκείνος αρνήθηκε. Κι ενώ οι ομάδες σχεδόν στο σύνολό τους (επιφυλάχτηκε ο Πανιώνιος) ψήφισαν όχι στην αναδιάρθρωση, έρχονται οι εφτά που είναι χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο και αποφασίζουν πως δεν πρόκειται να υπογράψουν την προκήρυξη για την έναρξη του πρωταθλήματος αν δεν βρουν τηλεοπτική στέγη.

Η απόφασή τους μοιάζει εκβιαστική αλλά αν είναι έτσι σημασία έχει να δούμε ποιον εκβιάζουν. Τις υπόλοιπες εφτά που έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο; Δεν θα έχει κάποια πρακτική αξία ο εκβιασμός. Δεν μπορούν οι υπόλοιπες εφτά να πείσουν π.χ το συνδρομητικό να πληρώσει και για τις άλλες εφτά. Οι προϋπολογισμοί των καναλιών δεν είναι υπόθεση δυο-τριών εβδομάδων πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων. Γίνονται από τον προηγούμενο χρόνο για τον επόμενο. Να εκβιάζουν το ίδιο το συνδρομητικό (το άλλο, η cosmote έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται) και πάλι δεν έχει καμιά βάση για το λόγο που προαναφέραμε.

Δια της εις άτοπον επαγωγής προκύπτει ότι η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι στο οποίο «απευθύνεται» η απόφαση των εφτά. Κι όταν λέμε η ΕΡΤ εννοούμε την κυβέρνηση. Κι όταν λέμε «οι εφτά», εννοούμε τον Γιάννη Αλαφούζο, τον μόνο που έχει τα Μέσα και τον τρόπο για να το κάνει, την ώρα μάλιστα που προχωρά τον σχεδιασμό για τον ΠΑΟ T.V ώστε να εκμεταλλευτεί μόνος του τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας του. Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνητικοί αυτό το ζήτημα κι αν θα μείνουν συνεπείς με όσα έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα