Μέμφις Ντεπάι : Ένας από τους τελευταίους ποδοσφαιρικούς «αλήτες»

11:57 8/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Είσαι στους «16» του Champions League, παίζεις κόντρα στη Γιουβέντους του «Μιστερ» Champions League, Κριστιάνο Ρονάλντο και έχεις μια τεράστια ευκαιρία να δώσεις στην ομάδα σου, στη Λιόν, αυτό το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ, από την άσπρη βούλα. Τι κανείς; Σίγουρα όχι αυτό που έκανε ο Μέμφις Ντεπάι. Περιπτώσεις σαν του Ντεπάι

ωστόσο, σπανίζουν από την τωρινή εποχή και η αλήθεια είναι πως λείπουν. Πέναλτι αλά «πανενκα», και χαλαρός πανηγυρισμός με κλείσιμο αυτιών, όλα σαν σε προπόνηση, χωρίς να ζορίζεται. Αυτός είναι ο Μέμφις Ντεπάι, που έδωσε στη Λιον το εισιτήριο για την Πορτογαλία, αφήνοντας εκτός μια εκ των φαβορί.

Στα δύσκολα από την αρχή…

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1994, σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας, με καταγωγή από την Γκάνα και την Ολλανδία. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο πατέρας του αποφάσισε να παρατήσει τον μικρό Μέμφις και τη γυναίκα του, ρίχνοντας τους από νωρίς στα δύσκολα. Έτσι μεγάλωσε ο Ντεπάι και αυτή η νοοτροπία του, είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να κλωτσάει την μπάλα με μεγαλύτερη ευκολία, μέχρι που ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα της κωμόπολης του. Πολυτάλαντος, με αγάπη στην μπάλα αλλά και στη μουσική. Τόσο που αναγκάστηκε να επιλέξει ένα από τα δύο, χωρίς ωστόσο να πετάει τη μουσική στα «σκουπίδια», αφού μέχρι και σήμερα ασχολείται όσο μπορεί.

Η Ρότερνταμ, η ΠΣΒ και… ο δύσκολος χαρακτήρας

Τρία χρόνια αργότερα ο Ντεπάι έκανε το πρώτο του σημαντικό βήμα, πηγαίνοντας στη Ρότερνταμ, για λογαριασμό της Σπάρτα. Εκεί παρέμεινε για άλλα τρία χρόνια, με τη Φέγενορντ και την ΠΣΒ Αϊντχόφεν, να ανιχνεύουν το ταλέντο του. Ο Μέμφις κατέληξε τελικά στην ΠΣΒ, ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα στο ξεκίνημα. Νευρικός, κάνοντας πάντοτε το δικό του, χωρίς να ακούει κανέναν. Η ΠΣΒ κατάλαβε από νωρίς πως ο Ντεπάι είχε θέματα νοοτροπίας, προσλαμβάνοντας έναν σύμβουλο και ψυχολόγο, μονάχα για τον τότε 12χρονο Ολλανδό. Ο ψυχολόγος χαρακτήρισε τον Μέμφις ως ένα πολύ «οξύθυμο» παιδί.

Ο δουλευταράς… Μέμφις

Αφού άρχισε να συνηθίζει το νέο του περιβάλλον, έγινε πιο κοινωνικός και ήρεμος, από όλες τις πλευρές. Οι τότε προπονητές του έχουν αναφέρει πως ήταν ένα πολύ χαμογελαστό παιδί, το οποίο φαινόταν από την αρχή ότι θα τα καταφέρει. Ο λόγος δεν ήταν απλώς το μεγάλο του ταλέντο, αλλά η δουλειά και η θέληση που είχε να κάνει την οικογένεια του υπερήφανη και να της εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο. Ήταν το πρώτο άτομο που κατέφθανε στο προπονητικό κέντρο και το τελευταίο που αποχωρούσε. Το 2012 σε ηλικία 18 ετών, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Αίντχόφεν, βάζοντας στη φανέλα το όνομα του και όχι το επίθετο του. Ο λόγος; Δεν είχε ξεχάσει ποτέ την εγκατάλειψη του πατέρα του…

Οι σούπερ χρονιές με την Αϊντχόφεν και ονειρικό Μουντιάλ

Η σεζόν 2012/13 ήταν και το ξεπέταγμα του στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Σε ηλικία 18 ετών, ο Μέμφις, κατάφερε να πραγματοποιήσει 40 (!) εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της ΠΣΒ, έχοντας 10 γκολ και 9 ασίστ. Η επόμενη ήταν ακόμη καλύτερη αφού σκόραρε 14 τέρματα, μοιράζοντας άλλα 10.

Στα 20 του κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Εθνική Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Στον αγώνα κόντρα στην Αυστραλία στους ομίλους, μπήκε λίγο πριν από την λήξη του πρώτου ημιχρόνου και στο 68ο λεπτό κατάφερε να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ολλανδίας, σε Μουντιάλ. Μάλιστα ήταν και αυτός που είχε δώσει την ασίστ στο γκολ ισοφάρισης του Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί αφού λίγες ημέρες αργότερα σκόραρε το 2ο γκολ στη νίκη επί της Χιλής.

Το «μουδιασμένο» πέρασμα από την Γιουνάιτεντ

Έναν χρόνο αργότερα κέρδισε τη μεταγραφή που χρειαζόταν για να εκτοξεύσει την καριέρα του. Ο Μέμφις μετακόμισε στο Μάντσεστερ για χάρη της Γιουνάιτεντ, έχοντας ως μέντορα τον γνώριμο του Φαν Χάαλ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να του δίνουν το βαρύ «7» στην πλάτη. Η νοοτροπία του Ντεπάι ωστόσο δεν ταίριαζε στα αγγλικά δεδομένα και στην Premier League. Η Μάντσεστερ δεν του έδωσε ποτέ τον ελεύθερο ρόλο που χρειαζόταν ο Ντεπάι, με τα Μέσα της Αγγλίας και της πατρίδας του, να χλευάζουν τόσο τις εμφανίσεις του εντός αγωνιστικών γραμμών, όσο και εκείνες εκτός. Εν τέλει ο Μέμφις παρέμεινε στο Μάντσεστερ μόλις για δυόμιση χρόνια, έχοντας σε 53 συμμετοχές μόλις 7 γκολ και 6 ασίστ.

Βρήκε την «Ιθάκη» του… στη Λιόν

Τον Ιανουάριο του 2017, η Λιόν έδωσε 28 εκατομμύρια ευρώ για τα πόδια του Μέμφις. Σε 136 συμμετοχές, μέχρι και χθες, ο 26χρονος έχει σκοράρει 54 φορές, ενώ έχει «σερβίρει» άλλες 43. Οι Γάλλοι τον εμπιστεύτηκαν αμέσως και του έδωσαν τον ελεύθερο ρόλο που έψαχνε. Με τους «Λιονέ» έχει βρει τον εαυτό του, κερδίζοντας παράλληλα και την επιστροφή του, στην Εθνική Ολλανδίας, υπό τις οδηγίες του Ρονάλντ Κούμαν. Είναι ένας από τους βασικούς «πυρήνες» των «Οράνιε», οι οποίοι δείχνουν να επιστρέφουν στην ελίτ των Εθνικών Ομάδων.

Η χθεσινή πρόκριση επί της Γιουβέντους, με την Λιόν, ίσως να είναι και η πιο μεγάλη της καριέρας του, μέχρι στιγμής. Ο Ντεπάι υπέταξε με αυτόν τον «αλήτικο τρόπο» τους «μπιανκονέρι» και τον Κριστιάνο Ρονάλντο και κάνει την Λιόν να ονειρεύεται… Γιατί όχι;

Keywords
Τυχαία Θέματα