Με περηφάνια και πίστη στον ίδιο (μοναχικό) δρόμο…

21:16 7/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Εχει δίκιο ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός φεύγει από το Γιουρόπα Λιγκ με την υπερηφάνεια του άθικτη. Δηλαδή με εδραιωμένη την πίστη του ότι έχει ομάδα φτιαγμένη για να κάνει πράξη τα όνειρα διοίκησης, προπονητή και παικτών.

Τα όνειρα του κόσμου για μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση που δεν ήρθε φέτος αλλά μπορεί κάλλιστα να έρθει τις επόμενες χρονιές στον βαθμό που οι ερυθρόλευκοι θα εξακολουθήσουν να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο.

Η περηφάνια και η πίστη σχετίζονται όχι με τις ονειρώξεις που μπορεί να έχει κάθε

οπαδός αλλά με όσα παρουσίασε φέτος στα ευρωπαϊκά γήπεδα ο Ολυμπιακός. Δηλαδή ομάδα συμπαγή, με σχέδιο στο παιχνίδι της και αντοχές απέναντι σε ομάδες όπως η Τότεναμ, η Μπαγερν, η Αρσεναλ και η Γουλβς.

Ας δούμε τώρα κάποια πράγματα ξεχωριστά. Πολύς λόγος γίνεται για το λάθος του Μπόμπι Αλεν το οποίο στοίχισε στονΟλυμπιακός. Ήταν λάθος που αντανακλά την… χαμηλή ποιότητα του Γάλλου τερματοφύλακα; Όχι, ήταν λάθος που σχετίζεται με την αγωνιστική απραξία. Τερματοφύλακας με παιχνίδια στα πόδια του δύσκολα θα έκανε τέτοιο λάθος.

Είναι άδικο στο όριο της ανηθικότητας να κρεμαστεί ο Αλέν στα μανταλάκια για το λάθος του. Τι ακριβώς έγινε στα πρώτα δέκα-δεκαπέντε λεπτά του παιχνιδιού που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να μην πατάει καλά στο γήπεδο; Του συνέβη περίπου ό,τι συνέβη και στον τερματοφύλακά του.

Η αγωνιστική απραξία για πάνω από δυο εβδομάδες τον εμπόδισε να βρει αμέσως τον ρυθμό του με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Αγγλους αλλά να κάνει λάθος πάσες και οι παίκτες να μην μπορούν να βρεθούν μεταξύ τους. Κάπως έτσι μπερδεύτηκε η άμυνα κι έγινε το βεβιασμένο γύρισμα του Μπα στο Αλέν από το οποίο προήλθε το πέναλτι-γκολ. Είναι ο Ολυμπιακός μια ομάδα με πίστη στις δυνατότητές της; Είναι.

Όταν σε πιέζουν, κάνεις λάθος πάσες και δέχεσαι ένα τέτοιο γκολ, το πιο πιθανό είναι να αποδιοργανωθείς κι όχι να αντεπιτεθείς. Οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ από το γκολ, οργανώθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων με συνδυαστικό ποδόσφαιρο και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Εχουν λυμένα όλα τα βασικά του ποδοσφαίρου για τόσο υψηλό επίπεδο οι ερυθρόλευκοι; Όχι.

Η αδυναμία τους να διώξουν την μπάλα στη φάση του γκολ δεν συνιστά ευρωπαϊκή ανασταλτική συμπεριφορά. Ούτε βέβαια τα λάθος γυρίσματα προς τον τερματοφύλακα όπως εκείνο του Μπα που δεν έγινε γκολ γιατί ο Αλέν ενήργησε σωτήρια. Λείπει κάτι από τον Ολυμπιακό μεσοεπιθετικά; Λείπει ο παίκτης που θα κάνει την δουλειά που έκανε ο Ποντένσε. Θα πάει με ευχέρεια στο «ένας εναντίον ενός» και θα δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα με προσωπικές ενέργειες. Τέτοιες έκανε στο δεύτερο ημίχρονο ο Φορτούνης.

Όλα αυτά είναι πράγματα που διορθώνονται ώστε ο Ολυμπιακός την επόμενη φορά (διαιτητού θέλοντος) να είναι υπερήφανος μετά από πρόκριση κι όχι από αποκλεισμό…

Keywords
Τυχαία Θέματα