Λουκάς Μπάρλος: Ο ευεργέτης της ΑΕΚ (pic & vids)

Δεν ήταν καν ΑΕΚ. Ήταν Άρης αλλά αγάπησε και ευεργέτησε την ΑΕΚ όσο κανείς μέχρι σήμερα. «Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ό,τι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου» ανέφερε λίγο μετά την παραίτησή του από την προεδρία της ομάδας το 1981.

Ο Λουκάς Μπάρλος

είναι ο κορυφαίος παράγοντας στην ιστορία της Ένωσης καθώς με την πολυεπίπεδη προσφορά του στον σύλλογο κατάφερε να πετύχει πράγματα που μνημονεύονται ακόμη και σήμερα και αποτελούν χρυσή κληρονομιά για τους «κιτρινόμαυρους». Από την σπουδαιότερη ίσως ομάδα στην ιστορία της ΑΕΚ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μέχρι την επέκταση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ανέγερση της «Σκεπαστής».

Ο «θείος Λουκάς» των οπαδών της ΑΕΚ ανέλαβε τον Μάρτιο του 1974 και τα όσα θα ακολουθούσαν δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Μαζί του η Ένωση κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, με το νταμπλ του 1978 να είναι και το τελευταίο της μέχρι και σήμερα. Επί των ημερών του στην ΑΕΚ ήρθε ο σπουδαίος Θωμάς Μαύρος που ήταν και από τους αγαπημένους του λόγω της διαμάχης με τον Πανιώνιο για να τον αποκτήσει με τον ίδιο τον Μαύρο να χαρακτηρίζει πατέρα του τον Μπάρλο.

Παίκτες που έγραψαν ιστορία με τα «κιτρινόμαυρα» όπως ο Μπάγεβιτς, ο Βιέρα, ο Βάγκνερ, ο Αρδίζογλου, ο Νικολούδης και πολλοί άλλοι ήρθαν στην ΑΕΚ τα χρόνια που εκείνος ήταν πρόεδρος αλλά η μεγαλύτερη κίνηση απ’ όλες, όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ήταν ότι κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα τον σπουδαίο Φράντισεκ Φάντροκ.

Ο Ολλανδοτσέχος προπονητής οδήγησε την Ένωση μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1976-77 αποκλείοντας κατά σειρά τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς πριν αποκλειστεί από τη μεγάλη Γιουβέντους. Πάνω απ’ όλα όμως, έμεινε στις μνήμες όλων για το πρωτοποριακό ποδόσφαιρο που έπαιξε που όμοιό του δεν είχε υπάρξει ως τότε.

Έβαλε το σπίτι του υποθήκη για να βελτιώσει το γήπεδο της ΑΕΚ με την ανέγερση της «Σκεπαστής» που ακόμη και 16 χρόνια μετά το γκρέμισμα του γηπέδου είναι ζωντανή στις μνήμες του κόσμου της ομάδας για όλες τις μεγάλες στιγμές που έζησε εκεί μέσα.

Το 1981 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό και αυτό ήταν και το τέλος του Λουκά Μπάρλου στην ΑΕΚ καθώς δεν άντεχε άλλο οικονομικά. Παραιτήθηκε και στη θέση του ήρθε ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος με τον ίδιο να δηλώνει σχετικά: «Εγώ μόλις κατάλαβα ότι η τσέπη δεν τραβάει άλλο, υπέβαλα την παραίτηση μου και έφυγα. Γιατί άμα δεν μπορείς να κάνεις την κίνηση και να βάζεις το χέρι στην τσέπη, η ΑΕΚ τέρμα. Και εγώ είχα στεγνώσει και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Και έφυγα. Απλά πράγματα».

Στις 20 Οκτωβρίου του 1999, παραμονή του ευρωπαϊκού αγώνα της ΑΕΚ κόντρα στην ΜΤΚ, ο πρόεδρος των προέδρων έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα με το έργο και την ανιδιοτελή προσφορά του να μένουν στην ιστορία αιωνίως, κάτι που αναγνώρισε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την ομιλία του χθες στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα