«Κραχ» στο παγκόσμιο τένις από τον κορονοϊό! (pics+vids)

23:20 9/3/2020 - Πηγή: To10.gr

«Καλώς ήρθατε στον παράδεισο του τένις», γράφει πανό που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του «Indian Wells Tennis Garden», όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το ομώνυμο τουρνουά. Ενας παράδεισος του τένις, που θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Ενας εφιάλτης για τη δημόσια υγεία, με τους αθλητές, τους προπονητές, τους ανθρώπους του τουρνουά, αλλά και τους χιλιάδες θεατές που θα παρακολουθούσαν από κοντά τους αγώνες, να εκτίθονται στον κίνδυνο της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19). Το βράδυ της Κυριακής οι τοπικές αρχές

της περιοχής «Coachella Valley» ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Στην περιοχή, που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του τουρνουά και αποφασίστηκε για το καλό της δημόσιας υγείας να ακυρωθεί η φετινή διοργάνωση.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή που βρίσκεται το «Indian Wells Tennis Garden» ήταν δεδομένη, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνιας. Ο πρώην τενίστας και tournament director του Indian Wells, Τόμι Χάας, αλλά και οι άνθρωποι των ATP και WTA ήταν έτοιμοι να κάνουν το αυτονόητο.

Την ακύρωση του τουρνουά για να προστατεύσουν άπαντες από τον κορονοϊό «COVID-19». Μια απόφαση, που δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν επιβεβλημένη για τη δημόσια υγεία. Πέρσι και πρόπερσι περισσότεροι από 450.000 θεατές βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Indian Wells και παρακολούθησαν από κοντά τα παιχνίδια των κορυφαίων αθλητών/αθλητριών.

«Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι που πρέπει να ακυρώσουμε τη φετινή διοργάνωση. Όμως, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των θεατών, αθλητών, εθελοντών και εργαζομένων είναι πάνω από όλα και αποτελούν την προτεραιότητά μας», ανέφερε ο Τόμι Χάας. Από την πλευρά του ο CEO της WTA (Ομοσπονδία για το γυναικείο τένις), Στιβ Σίμον, τόνισε ότι το Indian Wells είναι το μεγαλύτερο αθλητικό event στις ΗΠΑ, αλλά είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των θεατών που θα βρισκόντουσαν στις εγκαταστάσεις.

«Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό event στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει δυστυχώς να ακυρώσουμε τη φετινή διοργάνωση, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το 2018 και το 2019 πάνω από 450.000 θεατές είδαν από κοντά του αγώνες. Δεν μπορούμε να τους θέσουμε σε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά το αφεντικό της WTΑ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ένα τουρνουά, το οποίο θεωρείται ως το μεγαλύτερο event μετά τα τέσσερα Γκραντ Σλαμ και είναι μία από τις πιο ιστορικές διοργανώσεις τένις. Ένα τουρνουά, το οποίο φέτος θα μοίραζε σε άνδρες και γυναίκες ως χρηματικό έπαθλο πάνω από 17 εκατ. δολάρια. Ποσά που προκαλούν ίλιγγο, με τους χορηγούς και τις διαφημιζόμενες εταιρίες να χάνουν δεκάδες εκατομμύρια από την ακύρωση της διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης.

Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, η απόφαση να αναβληθεί ήταν επιβεβλημένη. Δεν γινόταν αλλιώς, όπως εξήγησαν και οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του παγκοσμίου τένις. Μια απόφαση, πάντως, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αθλητών και αθλητριών. Πολλοί από αυτούς είχαν ταξιδέψει ήδη στην Καλιφόρνια και έκαναν προπονήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Indian Wells. Όπως η Μαρία Σάκκαρη, η οποία ανέβασε και στα social media τις σχετικές φωτογραφίες. Στην Καλιφόρνια θα ταξίδευε φυσικά και ο Τσιτσιπάς.

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2020/03/111.mp4

Στην περιοχή εδώ και λίγες ημέρες βρισκόταν και ο Ράφαελ Ναδάλ, με τον Ισπανό τενίστα, Νο. 2 στην παγκόσμια κατάταξη, να προπονείται και να προετοιμάζεται για το τουρνουά. «Φαντάζομαι ότι θα ενημερωθήκατε για την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Είμαστε όλοι εδώ και αναμένουμε τις αποφάσεις για το μέλλον. Είναι πάρα πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ελπίζω, σύντομα να βρεθούν οι ανάλογες λύσεις από τους υπεύθυνους. Μείνετε ασφαλείς», τόνισε ο Ράφα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Here we are on a special tournament… #Indianwells #tennisparadise #california #usa

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rafa Nadal (@rafaelnadal) στις 7 Μάρ, 2020 στις 12:26 μμ PST

Ο «Ματαντόρ» το πήρε ψύχραιμα, γιατί κάποιοι άλλοι τενίστες δεν είδαν με καλό μάτι την ακύρωση του τουρνουά. Ο Τζέιμι Μάρεϊ, που θα έπαιρνε μέρος στο διπλό, σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Δεν μου φαίνεται σωστό να ακυρώνεται το τουρνουά για μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή Coachella Valley. Στο Broward county, που θα γίνει το Μαϊάμι Οπεν έχουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Είναι μια ακατανόητη ενέργεια από τους υπευθύνους. Πρέπει να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, σχετικά με τις πόλεις και τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον ιό».

Δημόσια έκανε τα παράπονά του και ο Ντιέγκο Σβάρτσμαν. Ο Αργεντινός τενίστας ανέβασε μήνυμά του twitter, στο οποίο ανέφερε ότι έμαθε για την ακύρωση του τουρνουά από τα social media. «Θα ήταν ωραίο αν η ATP είχε καλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες για την ακύρωση ενός τέτοιου τουρνουά, από τη στιγμή που όλοι βρισκόμαστε εδώ. Το να μαθαίνω τα νέα από τα social media ή το WhatsApp, είναι αρκετά ακατάλληλο».

Στο ίδιο μήκος ήταν και το τιτίβισμα της Κίρστεν Φλίπκενς, η οποία τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να οργανωθεί ένα έκτακτο meeting ανάμεσα στην WTA και τις τενίστριες. «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η WTA δεν είναι να οργανώσει ένα έκτακτο meeting με τις παίκτριες;» αναρωτήθηκε η Βελγίδα, με την Σοράνα Κιρστέ να επιδοκιμάζει το μήνυμά της.

«Αν η είδηση αληθεύει και το Indian Wells έχει ακυρωθεί, θα ήθελα να είχα μείνει (στην Αυστραλία) μετά από το Davis Cup», τόνισε ο Αυστραλός τενίστας, Τζον Μίλμαν, που επίσης φέρεται να ενημερώθηκε για την ακύρωση του τουρνουά από τα social media. Ο μόνος που φαίνεται να μην ενοχλήθηκε και πολύ από την ακύρωση είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Ελληνας τενίστας το βράδυ της Δευτέρας με… τιτίβισμά του τόνισε ότι πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα μπορέσει επιτέλους να πάρει το δίπλωμα οδήγησης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Στέφανος έχει ήδη αγοράσει αυτοκίνητο Tesla, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε δίπλωμα…

Now I can finally get my driving license!

— Stefanos Tsitsipas (@StefTsitsipas) March 9, 2020

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα τουρνουά;

«Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε τι θα συμβεί με τα τουρνουά που ακολουθούν. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα αποφασίσουμε κατά περίσταση. Η υγεία και η ασφάλεια είναι οι προτεραιότητές μας», απάντησε ο Στιβ Σίμον, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα τουρνουά που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια απάντηση με την οποία προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αθλητών, που χάνουν πολλά χρήμα από τις ακυρώσεις των τουρνουά, αλλά και των θεατών που θέλουν να δουν το αγαπημένο τους σπορ.

Η αλήθεια είναι όμως εντελώς διαφορετική και το μέλλον είναι δυσοίωνο. Το Miami Open, που είναι επόμενο μεγάλο τουρνουά είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Το φεστιβάλ μουσικής «Ultra», το οποίο γίνεται σε έναν χώρο μόλις 20 λεπτά μακριά από το «HardRock Stadium», όπου διεξάγονται οι αγώνες τένις, έχει ακυρωθεί. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να ακυρωθεί και το Miami Open, που ξεκινάει σε 2 εβδομάδες, είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλη.

Και αν πιστεύει κάποιος ότι στην Ευρώπη τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι στις ΗΠΑ, είναι γελασμένος. Μετά το αμερικάνικο swing οι κορυφαίοι επιστρέφουν στην Γηραιά Ηπειρο για τη χωμάτινη σεζόν. Το πρώτο μεγάλο χωμάτινο τουρνουά γίνεται στο Μόντε Κάρλο, το οποίο βρίσκεται στην 5η χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως, τη Γαλλία.

Μάλιστα, το Μόντε Κάρλο είναι πάρα πολύ κοντά και στα σύνορα με τη βόρεια Ιταλία. Στη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από τον κορονοϊό. Μια χώρα που μετράει πάνω από 350 θανάτους και πάνω από 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα τουρνουά σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη, με την κατάσταση στην Ισπανία επίσης να μην είναι καθόλου καλή. Οι Ιβηρες μετρούν τις πληγές τους από τον νέο κορονοϊό, έχοντας πάνω από 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 25 θανάτους.

Και αυτές οι πόλεις είναι όπου θα διεξαχθούν τα κορυφαία τουρνουά στους άνδρες, ενώ υπάρχουν επίσης τουρνουά σε Μόναχο, Εστορίλ, Μαδρίτη, Ρώμη, Γενεύη και Λυών, ενώ στο ταμπλό των γυναικών υπάρχουν τουρνουά σε Στουτγκάρδη, Κωνσταντινούπολη, Πράγα, Μαδρίτη, Ρώμη, Στρασβούργο. Έξι πόλεις, που βρίσκονται στην… καρδιά του κορονοϊού.

Η κορύφωση της χωμάτινης περιόδου είναι το Ρολάν Γκαρός, το οποίος επίσης γίνεται στη Γαλλία. Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας Ζαν-Φρανσουά Βιλότ, πάντως, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγες ημέρες στο AFP, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής.

«Βρισκόμαστε σε εγκαταστάσεις 13 εκταρίων, που επιτρέπει  να γίνει με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, η οργάνωση της ροής των φιλάθλων», είπε μεταξύ άλλων ο Ζαν-Φρανσουά Βιλότ στο AFP. Δηλώσεις, ωστόσο, που έγιναν πριν την ακύρωση του Indian Wells, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να μπει μέχρι και το Wimbledon.

Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου καλά, με τον κορονοϊό να έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και στον χώρο του τένις.

Υ.Γ «Νικητής 2020 στο Indian Wells: Ο COVID-19»

Τα μηνύματα των χρηστών του twitter για την ακύρωση του Indian Wells είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί μετά την εισβολή του κορονοϊού στην τενιστική ζωή. Ενας από τους χρήστες έγραψε ότι ο νικητής της φετινής διοργάνωσης είναι ο COVID-19.

congrats to the 2020 indian wells champion! pic.twitter.com/jHTPtEvFuy

— liam (lent mode) (@liamseoirse) March 9, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα