Η πρώτη φορά της ΑΕΚ στις μεταγραφές

09:30 23/9/2020 - Πηγή: To10.gr

Είναι αλήθεια πως με το τέλος των πλέι οφ και την… κατά κάποιο τρόπο ολοκλήρωση της περσινής σεζόν (υπήρχε η εκκρεμότητα με τον τελικό Κυπέλλου) λίγοι ήταν αυτοί που θα περίμεναν όσα ακολούθησαν στην ΑΕΚ. Όσον αφορά την κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι, τόσο σε θέμα αγορών όσο και σε θέμα πωλήσεων.

Η πανδημία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το (ελληνικό) ποδόσφαιρο,

προμήνυε ένα ήσυχο καλοκαίρι ειδικά για την Ένωση που έτσι κι αλλιώς δεν μας έχει συνηθίσει σε… εξαλλοσύνες. Δυο-τρεις απαραίτητες προσθήκες σε θέσεις που πονούσε η ομάδα κι από κει και πέρα μόνο αν υπήρχε κάποια τρανταχτή αποχώρηση θα ερχόταν κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής.

Βαδίζοντας πλέον προς το φινάλε του Σεπτέμβρη και παράλληλα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου που φέτος ελέω ιού θα τραβήξει μέχρι και τις αρχές Οκτώβρη, διαπιστώνει κανείς πως αυτό το καλοκαίρι έβαλε για τα καλά την ΑΕΚ στην αγορά. Και σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο από τα όσα προηγήθηκαν από τότε που το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε και πάλι ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ο Γκαρσία και ο Μπάρκας των ρεκόρ

Κινητήριος δύναμη για όλα τα παραπάνω, ήταν η πώληση του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ που έφερε περίπου πέντε εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ένωσης και της έδωσε τη δυνατότητα να έχει άλλη άνεση στο μεταγραφικό κομμάτι. Για να τα πάρουμε με τη σειρά όμως ξεκινώντας από τις αγορές, η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ και μάλιστα εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων ακόμη, ήταν η αγορά του Νταμιάν Σιμάνσκι από την Αχμάτ Γκρόζνι έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εποχή.

Στη συνέχεια η ΑΕΚ έδωσε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει τον Πέταρ Καρακλάγιτς από την Προλετέρ κάνοντας μια επένδυση σε έναν παίκτη που κανείς δεν περιμένει να μπει άμεσα και να βοηθήσει την ομάδα, ενώ το κενό που άφησε ο Όγκνιεν Βράνιες στην άμυνα καλύφθηκε με τον Νασίμ Χνιντ. Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Σφαξιέν στην ΑΕΚ έναντι 600 χιλ ευρώ με τους ανθρώπους της Ένωσης να ποντάρουν πάρα πολλά πάνω του.

Κι ερχόμαστε στην περίπτωση του Λιβάι Γκαρσία που είναι μια κατηγορία μόνος τους. Ο εξρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο κόστισε στην ΑΕΚ 2,2 εκατ. ευρώ (συν 400 χιλ. μελλοντικά) για το 605 μάλιστα των δικαιωμάτων του και αποτελεί πλέον την πιο ακριβή μεταγραφή της εποχής Μελισσανίδη αλλά και τη δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου, μετά από εκείνη του Ραφίκ Τζεμπούρ.

Το καλοκαίρι του 2008 η ΑΕΚ είχε δώσει στον Πανιώνιο 3,2 εκατ. ευρώ για τον Αλγερινό επιθετικό. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι η ΑΕΚ με τα λεφτά που έδωσε για τον Γκαρσία, δεν αγόρασε όλα τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή, καταλαβαίνει κανείς ότι αναλογικά, πρόκειται για πολύ πιο ακριβή μεταγραφή από του Τζεμπούρ.

Η σούμα λοιπόν βγαίνει στα 4,3 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα χρήματα που έδωσε η ΑΕΚ μέχρι τώρα για την ενίσχυσή της. Ποσό ρεκόρ όσον αφορά τα έξοδα ωστόσο αυτό το καλοκαίρι δεν έχει μόνο πάρε για τον Δικέφαλο αλλά είχε και αρκετό δώσε.

Και εδώ έχουμε ακόμη ένα ρεκόρ. Τα πέντε εκατ. ευρώ της Σέλτικ για τον Μπάρκα αποτελούν την κορυφαία ever πώληση των «κιτρινόμαυρων» που χάρη και στον Ίλια Ίβιτς έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν πλέον και σε αυτό το… σπορ. Κι αν για τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη ποιος θα περίμενε ότι η ΑΕΚ θα έβαζε στα ταμεία της ένα εκατ. ευρώ από την πώληση του Οικονόμου (Κοπεγχάγη), 200 χιλ. ευρώ από τον Γικουμάκη (Φένλο) και αισίως κάτι παραπάνω από ένα εκατ. ευρώ για τον Βέρντε (Σπέτσια).

Ειδικά για τους Οικονόμου και Γιακουμάκη η ΑΕΚ θα ήταν ευχαριστημένη αν απλά έβρισκε τρόπο να απαλλαγεί από τα συμβόλαιά τους και μόνο από αυτούς τους δύο έβαλε στα ταμεία της 1,2 εκατ. ευρώ. Σύνολο και από τους τέσσερις, η Ένωση θα φτάσει κοντά στα 7.3 εκατ. ευρώ έσοδα καλύπτοντας έτσι και τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι τώρα για την ενίσχυσή της. Βέβαια το μεταγραφικό παζάρι είναι ακόμη ενεργό και μέχρι να έρθει η 5η του Οκτώβρη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τί ακόμη μπορεί να συμβεί.

Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο είναι και αυτό των ανανεώσεων του Λιβάγια και του Ολιβέιρα για την ΑΕΚ. Δύο περιπτώσεις πολύ δύσκολες που ναι μεν αφορούν ποδοσφαιριστές της ομάδας όμως αν η ΑΕΚ θέλει να τους διατηρήσει στο δυναμικό της θα πρέπει να δώσει αρκετά παραπάνω από ένα εκατ. στον καθένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα