Η πιο πλήρης ΑΕΚ των τελευταίων ετών

08:34 8/10/2020 - Πηγή: To10.gr

Η πιο παράξενη μεταγραφική περίοδος όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω-κάτω και στο «μαγικό» κόσμο του ποδοσφαίρου, με το μεταγραφικό παράθυρο να κλείνει στις 5 του Οκτώβρη.

Η ΑΕΚ προχώρησε σε 12 μεταγραφικές κινήσεις, που έγιναν… 11 μετά και το αναπάντεχο και απρόσμενο «διαζύγιο» με τον Μπράιτ Ενομπακάρε.

Μετά από καιρό, η Ένωση κατάφερε να ενισχυθεί ουσιαστικά. Σε θέσεις που «πονούσε». Ενώ, απέκτησε και «βάθος» στον κιτρινόμαυρο πάγκο, πράγμα που δεν είχε τα προηγούμενα

χρόνια. Πλέον, ο Μάσιμο Καρέρα δε θα κοιτάει για αλλαγές και θα τον πιάνει… μελαγχολία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως η ΑΕΚ διαθέτει το πιο πλήρες ρόστερ, ακόμα και από τη χρονιά του πρωταθλήματος.

Δυναμικά στοπερ

Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League έφερε στην ΑΕΚ ακόμη έναν στόπερ. Μετά και τη νίκη κόντρα στην Βόλφσμπουργκ, ο Ίλια Ίβιτς με ταχύτατους ρυθμούς έκλεισε τον Ιονούτ Νεντελτσεάρου, ενώ είχε αποκτήσει και τον Νασίμ Χνιντ.

Ο Μάσιμο Καρέρα… ανασαίνει, καθώς έχει πλέον περισσότερες επιλογές στο κέντρο της άμυνας. Οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν δύο δυναμικούς στόπερ, που μπορούν να παίξουν τον «ρόλο» του Βράνιες. Ουσιαστικά, η ΑΕΚ αυτό έψαχνε. Έναν νέο Βράνιες, δίπλα στους Τσιγκρίνσκι, Λάτσι και Σβάρνα. Τόσο ο Χνιντ, όσο και ο Ρουμάνος φαίνονται δυναμικοί στόπερ. Που μπορούν να βάλουν τα πόδια τους στη… φωτιά για την ομάδα.

Παίκτες με πάθος και ηγετικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να… αφυπνίσουν και να κρατήσουν όρθια την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα. Παράλληλα μην ξεχνάμε, πως η ΑΕΚ έχει μεγάλο θέμα στις στημένες φάσεις. Και οι δύο νέοι κεντρικοί αμυντικοί είναι υψηλόσωμοι (1.91, 1.90), με την Ένωση να διαθέτει πλέον το κατάλληλο ύψος στα στόπερ.

Αναβαθμίστηκε ο άξονας με Σάκχοφ

Από τις πιο σημαντικές κινήσεις της ΑΕΚ στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Η Ένωση πρόσθεσε στο ρόστερ της έναν χαφ με στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι της. Άλλωστε, από την αρχή ο Γεβγέν Σάκχοφ έχει ξεχωρίσει με την παρουσία του. Αρχοντικός στο χώρο του κέντρου, προσφέρει ασφάλει στην ομάδα του Μάσιμο Καρέρα. Ο Ουκρανός μέσος διαθέτει ύψος, είναι καλός στις στατικές φάσεις και βοηθάει τόσο στην ανασταλτική όσο και στη δημιουργική λειτουργία.

Ουσιαστικά, με την προσθήκη του Σάκχοφ, αναβαθμίστηκε ο άξονας της ΑΕΚ. Η Ένωση έχει έναν παίκτη που αθόρυβα κάνει τη μισή και παραπάνω δουλειά στο κέντρο. Παράλληλα, με τις κινήσεις του και τις βοήθειες που προσφέρει, ελευθερώνει και τους συμπαραστάτες του στη μεσαία γραμμή. Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν περισσότερο σε «8άρι» παρά σε «6άρι». Διαβάζει τις φάσεις, ενώ «πατάει» και πολύ περιοχή. Κάτι που ο Δικέφαλος δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Με την παρουσία του Ουκρανού στη μεσαία γραμμή, γίνονται καλύτεροι και αποδοτικότεροι οι Σιμόες-Κρίστιτσιτς. Ενώ μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό.

Από εβδομάδα μπαίνει σε προπονήσεις ο Κώστας Γαλανόπουλος, ενώ τον Νοέμβρη επιστρέφει ο Νταμιάν Σιμάνσκι. Έτσι, η ΑΕΚ θα έχει πολλές λύσεις στον άξονα, με τον Μάσιμο Καρέρα να… τρίβει από τώρα τα χέρια του.

Γκαρσία και Τάνκοβιτς κάνουν πιο απρόβλεπτη την ΑΕΚ

Πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να βρούμε δύο «καθαρά» εξτρέμ στην ΑΕΚ. Μετά τον Λιβάι Γκαρσία, η ο Ιλια Ίβιτς κινήθηκε αστραπιαία και η Ένωση απέκτησε και τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς, στο παρά πέντε της μεταγραφικής περιόδου.

Ο 22χρονος παίκτης στάθηκε άτυχος και θα μείνει για 1.5-2 μήνες εκτός δράσης, ωστόσο στα ματς που αγωνίστηκε, πρόλαβε να μας συστηθεί. Εξτρέμ γραμμής, που έχει την «έκρηξη» στο ρεπερτόριο του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα. Είναι δεδομένο, πως η ΑΕΚ είχε καιρό να βρει τέτοιον παίκτη. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά γρήγορος, ενώ βοηθάει και στα αμυντικά του καθήκοντα.

Όσον αφορά τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς, ο Σουηδός δεν έχει την ταχύτητα του Λιβάι, ωστόσο διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά που θα φανούν πολύ χρήσιμα στον Μάσιμο Καρέρα. Έχει αρκετά καλή τεχνική, ενώ είναι master στα τελειώματα. Οι αριθμοί του δείχνουν πως έχει εύκολα το γκολ, με την ΑΕΚ να προσθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στην επιθετική της γραμμή.

Δίνει λύσεις ο Ανσαριφάρντ

Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση στην κορυφή της επίθεσης. Η ΑΕΚ απέκτησε έναν φορ με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από τον Νέλσον Ολιβέιρα. Που «κουμπώνει» καλύτερα στο παιχνίδι του Μάσιμο Καρέρα. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ήρθε για δεύτερος επιθετικός στην Ένωση, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανέβει πρώτος στην ιεραρχία. Έχει ήδη χαρίσει μια μεγάλη πρόκριση στους ομίλους του Europa League και δείχνει πως θα προσφέρει πολλές λύσεις στους «κιτρινόμαυρους».

Ο Ιρανός βρίσκεται πάντα μέσα στις φάσεις και έχει τον δυναμισμό να διεκδικήσει και να κερδίσει χαμένες μπαλιές. Φάνηκε, άλλωστε και στο τέρμα κόντρα στους «Λύκους. Από την πρώτη στιγμή, ο Ιρανός προσαρμόστηκε απόλυτα στα «θέλω» της ΑΕΚ και δείχνει πως είναι η πιο value for money μεταγραφή της Ένωσης.

Πλέον, η Ένωση διαθέτει την καλύτερη επιθετική γραμμή τα τελευταία χρόνια, καθώς μην ξεχνάμε πως οι… νέοι προστέθηκαν στους «παλιούς» Μάρκο Λιβάγια, Πέτρο Μάνταλο και Νέλσον Ολιβέιρα.

Μοναδικό «θέμα» τα μπακ

Ο Ινσούα καλύψε το κενό που άφησε ο Νίκλας Χουλτ στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον Αργεντινό μπακ να μην πείθει μέχρι στιγμής με τις εμφανίσεις του. Η ΑΕΚ διάθεται και τον Λόπες, με τον Καρέρα να ευελπιστεί σύντομα να βρει τον καλό του εαυτό ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού.

Όσον αφορά στη θέση του δεξιού μπακ, μεταγραφή μπορεί να λογίζεται και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, με τον Ιταλό τεχνικό να τον πιστεύει. Με τον Μπακάκη δίνει μάχη για τη φανέλα του βασικού, ενώ ο Παουλίνιο μένει αρκετά πίσω και δε φαίνεται να βρίσκεται στα πλάνα. Δεν αποκλείεται πάντως, τον Ιανουάριο, η Ένωση να κινηθεί για την απόκτηση μπακ, καθώς στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο δε νιώθουν και την απόλυτη ασφάλεια με τις υπάρχουσες λύσεις.

Τη φετινή σεζόν, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις για την ΑΕΚ. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα ενισχύθηκε σημαντικά και δείχνει ικανή για μεγάλα πράγματα. Άλλωστε, ο πρώτος στόχος επετεύχθη για τους «κιτρινόμαυρους». Μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα