Δορυφορική φωτογραφία από την φωτιά στην Εύβοια -Από την υπηρεσία Copernicus (pics)

11:49 14/8/2019 - Πηγή: To10.gr

Δορυφορική απεικόνιση της φωτιάς που κατακαίει την Εύβοια έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, κατόπιν αιτήματος της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία που ελήφθη πριν επεκταθεί απολύτως και ξεπεράσει τα 11,5 χιλιόμετρα αργά το απόγευμα της Τρίτης, πραγματικά σοκάρει.

Στην δορυφορική εικόνα βλέπουμε τα μέτωπα της φωτιάς που εντοπίζονται στην περιοχή του χωριού Μακρυμάλλη, στην κοντινή μονή και στο δάσος λίγο βορειότερα.

Ο καπνός της φωτιάς είναι τόσο πυκνός που μέχρι και ο αέρας στην Αθήνα

ήταν αποπνικτικός.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία Copernicus ενημέρωσε μέσω Twitter ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει χθες αναλυτική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε χτες με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα tweets της υπηρεσίας

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

4 hours after being activated for the Evia #wildfire, our #RapidMappingTeam has delivered its “First Estimate Product” based on a @planetlabs image acquired today
Unfortunately thick smoke does not allow to perform a full delineation
A VHR acquisition is planned for tomorrow pic.twitter.com/XmTYL2GLQc

Copernicus EMS (@CopernicusEMS) 13 Αυγούστου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα