Διαιτητικό ΕΠΟ : Πολύ κακό για το τίποτα

15:45 17/7/2020 - Πηγή: To10.gr

Στην απόφαση να απορρίψει την προσφυγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά των αποφάσεων της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. της 16ης Ιουνίου 2020 με αντικείμενο τροποποιήσεις του καταστατικού της Ομοσπονδίας οδηγήθηκε το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο. Το σκεπτικό της απόφασης για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό , πάντως μικρή σημασία έχει έτσι κι αλλιώς.

Το περιεχόμενο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης είναι γνωστό και αφορά ( ειδικά

η προσθήκη της παραγράφου 3 στις «Μεταβατικές Διατάξεις» του άρθρου 82) στη τεχνητή διασφάλιση της προβλεπόμενης από το ν. 2725/1999 και από το καταστατικό της Ε.Π.Ο. (άρθρο 33) απολύτως απαραίτητης τετραετούς θητείας, ώστε να καταστεί δυνατή η «νόμιμη» διεξαγωγή εκλογών εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εν λόγω αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. απορρίφθηκαν, ουσιωδώς, πριν λίγες μέρες από το αρμόδιο για τα θέματα αυτά, δηλαδή για τις εγκρίσεις τροποποιήσεων καταστατικού, δικαστικό όργανο του νόμου, δηλαδή το Ειρηνοδικείο Αθηνών με ένα σκεπτικό που δεν επιδέχεται αντιρρήσεων και το οποίο κλόνισε βαθύτατα την πεποίθηση της Ε.Π.Ο. πως μπορεί, κόντρα σε αναγκαστικές διατάξεις του νόμου, να τροποποιεί κατά βούληση το καταστατικό της όπως κάθε φορά τη βολεύει.

Η απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου είναι, σύμφωνα με τον αστικό κώδικα και την ελληνική έννομη τάξη, η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει έννομα αποτελέσματα. Να επιβάλλει, δηλαδή, στην Ε.Π.Ο. την πλήρη τήρηση και συμμόρφωση της με τις διατάξεις του νόμου.

Με την έκδοσης της απόφασης του Ειρηνοδικείου η δυνατότητα της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε εκλογές εντός του Ιουλίου ή γενικώς εντός του 2020 ακυρώθηκε και αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να ανατραπεί, ούτε με την αίτηση ανακοπής που κατέθεσε κατά της απορριπτικής διαταγής του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Με απλά λόγια από την ώρα που έχει εκδοθεί νόμιμα η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αυτή ισχύει, σύμφωνα με αυτή είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Ε.Π.Ο. και σε αυτή πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά από την ώρα που είναι σωματείο του αστικού κώδικα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Κι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο.; Για τα θέματα των τροποποιήσεων του καταστατικού είναι χωρίς πρακτική αξία. Δεν μπορεί σε τίποτε να επηρεάσει την απόφαση του Ειρηνοδικείου, που σύμφωνα με το νόμο είναι το μόνο αρμόδιο για ανάλογες υποθέσεις.

Πρόκειται για την απόφαση ενός ποδοσφαιρικού διαιτητικού οργάνου, εσωτερικού, δηλαδή, της Ομοσπονδίας, το οποίο αποφαίνεται σε μια εσωτερική ποδοσφαιρική διαφορά, η οποία δεν έχει καμία επίδραση στο νομικό καθεστώς της Ε.Π.Ο.

Γιατί, τότε, εκδικάστηκε η διαφορά αυτή από το Διαιτητικό Δικαστήριο; Εξαιτίας της ελληνικής ποδοσφαιρικής παράνοιας.

Η παράνοια προκύπτει από το γεγονός, πως η Ε.Π.Ο. υποχρεούται από το νόμο, ως σωματείο του αστικού κώδικα, να καταθέσει αίτηση έγκρισης των τροποποιήσεων του καταστατικού της αποκλειστικά ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου Αθηνών, αλλά όποιο Μέλος της Ομοσπονδίας διαφωνεί με τις τροποποιήσεις απαγορεύεται να προσφύγει στο ίδιο ή σε ανώτερο πολιτικό δικαστήριο. Δικαιούται να προσφύγει κατά των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. μόνο στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου, η απόφαση του οποίου όμως δεν έχει καμία αξία στην πραγματική ζωή εάν είναι σε αντίθεση με την απόφαση του Ειρηνοδικείου!!!

Τι μπορεί να κάνει από εδώ και πέρα η Ε.Π.Ο.; Τίποτε άλλο, πέραν όσων ορίζει ο νόμος και όχι όσων προβλέπουν το καταστατικό και οι κανονισμοί της. Να προσπαθήσει, δηλαδή, να αλλάξει την απόφαση του Ειρηνοδικείου με τα μέσα που ο νόμος της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει και κανένα άλλο, ούτε καν με τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου.

Πριν από αυτό, θα χρειαστεί, μάλλον, μια νέα Γενική Συνέλευση, στην οποία θα εγκρίνει τις ίδιες ή άλλες, νέες τροποποιήσεις, αυτές να κατατεθούν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και αυτό να αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή όχι, ώστε να μπορεί νόμιμα η Ε.Π.Ο. να προχωρήσει σε εκλογές.

Έως τότε ίδωμεν ….

Keywords
Τυχαία Θέματα