8ος όμιλος : Παριζιάνοι, Κόκκινοι Διάβολοι, Ταύροι και η… αγαπημένη του Ερντογάν

Η μεγάλη ώρα έφτασε, αφού επιστρέφει το Champions League 9 βδομάδες μετά τον τελικό της Πορτογαλίας. Η φετινή διοργάνωση θα είναι η πιο απρόβλεπτη στην ιστορία. Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα νέα δεδομένα και στη «μάχη» της Ευρώπης. Οι περισσότεροι όμιλοι είναι αμφίρροποι, ενώ αναμένονται σπουδαία παιχνίδια, χωρίς μάλιστα

την παραμικρή πρόβλεψη, αφού η πανδημία έχει ανατρέψει τα πάντα.

Ένας από τους ομίλους που παρουσιάζει αναμφίβολα το πιο μεγάλο ενδιαφέρον είναι και ο 8ος, αφού μιλάμε για έναν όμιλο – φωτιά με δυο «γίγαντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μια ανερχόμενη δύναμη και μια από τις καλύτερες ομάδες του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας. Πρώτη και καλύτερη η περσινή φιναλίστ του Champions League, Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία θα είναι στον ίδιο όμιλο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των 3 τίτλων, τη Λειψία που αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες ομάδες να παρακολουθεί κανείς και την Μπασακσεχίρ που κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας και κάνει ντεμπούτο στους ομίλους, σαν έτοιμη από καιρό.

Οι προβλέψεις για το πως θα τερματίσουν οι τέσσερις «μονομάχοι» του 8ου ομίλου δεν μπορούν να γίνουν, όμως δεδομένα το φαβορί είναι οι Γάλλοι και από εκεί και πέρα η δεύτερη θέση μένει ανοιχτή για κόκκινους διαβόλους και ταύρους. Οι Τούρκοι πιθανοτατα να μην προχωρήσουν από το γκρουπ, ενώ θα παίξουν ρόλο-κλειδί για την πρόκριση, αφού από όποιον καταφέρουν να κόψουν βαθμό λογικά θα του στερήσουν και μια από τις δυο θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και τις κόντρες των τεσσάρων ομάδων υπάρχουν και πολλές ιδιαιτερότητες, όπως η κόντρα του Καβάνι με την πρώην Παρί Σεν Ζερμέν, ως παίκτη της Γιουνάιτεντ, τα προηγούμενα των δυο ομάδων για τον αποκλεισμό των Γάλλων πριν από δυο χρόνια, αλλά και επανάληψη του περσινού ημιτελικού ανάμεσα σε Παρί και Λειψία. Επίσης υπάρχουν κι άλλα μικρά μικρά, όμως η επιστροφή του Άντερ Ερέρα και του Άνχελ Ντι Μαρία στο Ολντ Τράφορντ, ή η επιστροφή του Ενκουντού της Λειψίας στο Παρίσι. Γενικότερα βλέποντας κανείς και τους 8 ομίλους του Champions League δεδομένα θα θεωρεί πως το συγκεκριμένο γκρουπ είναι από τα πιο αμφίρροπα και από τα πιο σπουδαία της φετινής διοργάνωσης.

Παρί Σεν Ζερμέν: Στο κυνήγι του πολυπόθητου τίτλου

Η Παρί Σεν Ζερμέν πέρσι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πολυπόθητου Champions League, καθώς έφτασε μέχρι τον τελικό, όμως ηττήθηκε από την ασυναγώνιστη Μπάγερν Μονάχου με 1-0. Μετά από πολλά χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η γαλλική ομάδα έκανε πράξη τον πρώτο στόχο συμμετέχοντας στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μετά από μια δεκαετία όπου σταματούσε πολύ νωρίς (στους «16» και στα προημιτελικά συνήθως) έκανε το μεγάλο βήμα, όμως πλέον οφείλει να κάνει το επόμενο. Ποιο είναι αυτό; Φυσικά η κατάκτηση του Champions League.

Οι Παριζιάνοι μοιάζουν πιο ώριμοι από ποτέ η αλήθεια είναι, ο Τόμας Τούχελ έμεινε στον πάγκο για τρίτη σερί σεζόν και παρέμειναν όλα τα μεγάλα ονόματα πριν των μεγάλων σε ηλικία, Τιάγκο Σίλβα και Έντισον Καβάνι, αλλά και του Τόμας Μενιέ που πήγε στην Ντόρτμουντ. Παράλληλα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξόδευε αλόγιστα κατά μέσο όρο πάνω από 130 εκατ. ευρώ σε κάθε μεταγραφικό παζάρι, φέτος έδωσε μόλις 61 εκατ. ευρώ. Και τα 50 εξ αυτών ήταν για τον Μάουρο Ικάρντι.

Εκτός του Αργεντινού σταρ απέκτησε τον Σέρχιο Ρίκο από τη Σεβίλλη, τον δεξιό μπακ Αλεξάντρο Φλορέντσι από τη Ρόμα, τον Ντανίλο Περέιρα από την Πόρτο, τον Ραφίνια από την Μπαρτσελόνα και τον Μοίζε Κιν ως δανεικό από την Έβερτον. Ο στόχος στον όμιλο αυτό είναι αναμφίβολα η πρώτη θέση ενώ παράλληλα είναι και το φαβορί στο γκρουπ για να το καταφέρει.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
Χώρα: Γαλλία
Πόλη: Παρίσι
Ετος ίδρυσης: 1970
Γήπεδο: Παρκ Ντε Πρενς, 49.691
Χρώματα: Μπλε – Κόκκινο

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ – ΡΟΣΤΕΡ
Ονομα Ηλικία Χώρα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Κέιλορ Νάβας 34 Κόστα Ρίκα
Σέρχιο Ρίκο 27 Ισπανία
Αλεξάντρε Λετελιέ 30 Γαλλία

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Πρεσνέλ Κιμπεμπέ 25 Γαλλία
Τίλο Κέχρερ 24 Γερμανία
Μαρκίνιος 26 Βραζιλία
Λαβίν Κουρζάβα 28 Γαλλία
Αμπντού Ντιαλό 24 Γαλλία
Αλεσάντρο Φλορέντσι 29 Ιταλία
Μίτσελ Μπάκερ 20 Ολλανδία
Κόλιν Νταγκμπά 22 Γαλλία
Τίμοθι Πεμπελέ 18 Γαλλία

ΜΕΣΟΙ

Μάρκο Βεράτι 28 Ιταλία
Λεάντρο Παρέδες 26 Αργεντινή
Ανχελ Ντι Μαρία 32 Αργεντινή
Ραφίνια 27 Βραζιλία
Ντανίλο Περέιρα 29 Πορτογαλία
Πάμπλο Σαράμπια 28 Ισπανία
Αντέρ Ερέρα 31 Ισπανία
Τζούλιαν Ντράξλερ 27 Γερμανία
Ιντρίσα Γκουεγέ 31 Σενεγάλη
Κέις Ρουίζ – Ατίλ 18 Μαρόκο
Μπαντιουγκού Φαντιγκά 18 Γαλλία

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Κιλιάν Εμπαπέ 22 Γαλλία
Μάουρο Ικάρντι 27 Αργεντινή
Νεϊμάρ 28 Βραζιλία
Μόιζε Κεν 20 Ιταλία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τόμας Τούχελ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επέστρεψε εκεί που ανήκει με στόχο τη διάκριση

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στο Champions League. Εκεί που ανήκει. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες του κόσμου και η θέση της είναι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Είναι μια από τις 5 ομάδες που έχει κατακτήσει τα πάντα, ενώ θα συμμετάσχει για 23η σεζόν σε 29 στους ομίλους.

Οι κόκκινοι διάβολοι κατά την επιστροφή τους στο Champions League «έπεσαν» σε έναν όμιλο – φωτιά με Παρί Σεν Ζερμέν, Λειψία και Μπασακσεχίρ, όμως ο στόχος είναι ένας και ξεκάθαρος. Η πρόκριση και ιδανικά από την πρώτη θέση και κυρίως η κατάκτηση του τροπαίου. Πάντα αυτός ήταν ο στόχος και πάντα αυτός θα είναι για τους Άγγλους. Παράλληλα η Γιουνάιτεντ πέφτει πάνω στο ζευγάρωμα με τους Γάλλους όπου πριν δυο χρόνια τους είχε αποκλείσει στους «16» με μια επική νίκη με 1-3 μέσα στο Παρίσι (0-2 είχε ηττηθεί στο Ολντ Τράφορντ). Το συναπάντημα και το κοινό αυτής της κόντρας δεν είναι άλλο από τον Έντισον Καβάνι, ο οποίος και αποκτήθηκε από τους Άγγλους και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα.

Όσον αφορά τις κινήσεις στο παζάρι της Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να είναι στοχευμένες αν και είναι εξαιρετικές. Η Γιουνάιτεντ πήρε μεγάλους παίκτες αλλά χρειαζόταν σίγουρα έναν αμυντικό ακόμα. Πέρα από τον Καβάνι, απέκτησαν τον Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ από τον Άγιαξ για 40 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ, Άλεξ Τέγιες από την Πόρτο (15 εκατ. ευρώ), τον Φακούντο Πελίστρι από την Πενιαρόλ (8,5 εκατ. ευρώ) αλλά και τον Αμαντέ Ντιαλό της Αταλάντα (21 εκατ. ευρώ) που όμως θα ανήκει στο ρόστερ από τον Γενάρη.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Χώρα: Αγγλία
Πόλη: Μάντσεστερ
Ετος ίδρυσης: 1878
Γήπεδο: Ολντ Τράφορντ, 74.140
Χρώματα: Κόκκινο – Ασπρο – Μαύρο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ – ΡΟΣΤΕΡ
Ονομα Ηλικία Χώρα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Νταβίντ Ντε Χέα 30 Ισπανία
Λι Γκραντ 37 Αγγλία
Ντιν Χέντερσον 23 Αγγλία

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Βίκτορ Λίντελοφ 26 Σουηδία
Ερικ Μπέιλι 26 Ακτή Ελεφαντοστού
Χάρι Μαγκουάιρ 27 Αγγλία
Λουκ Σο 25 Αγγλία
Τίμοθι Φοσού – Μενσά 22 Ολλανδία
Αλεξ Τέγιες 28 Βραζιλία
Αρον Γουάν – Μπισάκα 23 Αγγλία
Αξελ Τουανζέμπε 23 Αγγλία

ΜΕΣΟΙ

Πολ Πογκμπά 27 Γαλλία
Χουάν Μάτα 32 Ισπανία
Τζέσε Λίνγκαρντ 28 Αγγλία
Φρεντ 27 Βραζιλία
Μπρούνο Φερνάντες 26 Πορτογαλία
Ντανιέλ Τζέιμς 23 Ουαλία
Φακούντο Πελίστρι 19 Ουρουγουάη
Νεμάνια Μάτιτς 32 Σερβία
Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ 23 Ολλανδία
Σκοτ ΜακΤόμινεϊ 24 Σκωτία

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Εντινσον Καβάνι 33 Ουρουγουάη
Αντονί Μαρσιάλ 25 Γαλλία
Μάρκους Ράσφορντ 23 Αγγλία
Οντιόν Ιγκάλο 31 Νιγηρία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ

Λειψία: Οι «Ταύροι» έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη

Η Λειψία μπορεί να έχει μόλις 11 χρόνια ιστορίας, όμως η αλήθεια είναι ότι έχει ανεβάσει τα τελευταία δυο χρόνια πολύ ψηλά τον πήχη. Είναι μια από τις υπερδυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου πλέον, είναι μια νεοπλουτη ομάδα, με την Red Bull από πίσω και έχει έναν πολύ ποιοτικό προπονητή, τον Τζούλιαν Νάγκελσμαν. Παράλληλα, οι Γερμανοί διαθέτουν ένα εξαιρετικό ρόστερ και παίζουν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, ενώ πέρσι έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί αποκλείστηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν, που θα τη βρουν στον δρόμο τους και στον όμιλο, με 3-0.

Σε σχέση με πέρσι φαίνεται να έχει ενισχυθεί αν και έχασε το μεγάλο της αστέρι, Τίμο Βέρνερ, ο οποίος μεταγράφηκε για 51 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι. Απέκτησε ως αντικαταστάτη του τον Αλεξάντερ Σορλόθ από την Κρίσταλ Πάλας για 20 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και τον Νοτιοκορεάτη, Χι Τσαν Χουάνγκ από τη Σάλτσμπουργκ (ομάδα που επίσης χρηματοδοτείται από τη Red Bull). Ακόμα έκανε δικό της και τον Τζάστιν Κλάιφερτ ως δανεικό από τη Ρόμα, ενώ έχασε και τον Πάτρικ Σικ που μεταγράφηκε στη Λεβερκούζεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λειψία θα παλέψει αρχικά για την πρόκριση ούσα τρίτο φαβορί του ομίλου, όμως η λογική λέει πως είτε αυτή ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει την Παρί στη νοκ-άουτ φάση. Αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι όταν οι κόκκινοι διάβολοι κατακτούσαν το Champions League το 2008, η Λειψία δεν υπήρχε καν.

ΛΕΙΨΙΑ
Χώρα: Γερμανία
Πόλη: Λειψία
Ετος ίδρυσης: 2009
Γήπεδο: Ρεντ Μπουλ Αρένα, 42.959
Χρώματα: Κόκκινο – Ασπρο

ΛΕΙΨΙΑ – ΡΟΣΤΕΡ
Ονομα Ηλικία Χώρα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Πέτερ Γκουλάσι 30 Ουγγαρία
Φίλιπ Τσάουνερ 35 Γερμανία
Τιμ Σράιμπερ 18 Γερμανία
Γιόζεπ Μαρτίνεθ 22 Ισπανία

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ανχελίνο 23 Ισπανία
Γουίλι Ορμπαν 28 Ουγγαρία
Νταγιότ Ουπαμεκάνο 22 Γαλλία
Ιμπραχίμα Κονατέ 21 Γαλλία
Λούκας Κλόστερμαν 24 Γερμανία
Νορντί Μουκιελέ 23 Γαλλία
Μαρσέλ Χάλστενμπεργκ 29 Γερμανία
Μπένζαμιν Χένριχ 23 Γερμανία
Ερικ Μάρτελ 18 Γερμανία

ΜΕΣΟΙ

Μαρσέλ Σάμπιτζερ 26 Αυστρία
Αμαντού Χαϊνταρά 22 Μάλι
Εμίλ Φόρσμπεργκ 29 Σουηδία
Τάιλερ Ανταμς 21 ΗΠΑ
Κρίστοφερ Ενκουνκού 23 Γαλλία
Λάζαρ Σάμαρντζιτς 18 Γερμανία
Ντάνι Ολμο 22 Ισπανία
Κόνραντ Λάιμερ 23 Αυστρία
Φαμπρίς Χάρτμαν 19 Γερμανία
Κέβιν Καμπλ 30 Σλοβενία
Τζόσα Βοζτς 18 Γερμανία

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Γιουσούφ Πόουλσεν 26 Δανία
Χι Τσαν Χουάνγκ 24 Νότια Κορέα
Αλεξάντερ Σόρλοθ 25 Νορβηγία
Τζάστιν Κλάιφερτ 21 Ολλανδία
Ντένις Μπορκόβσκι 18 Γερμανία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τζούλιαν Νάγκελσμαν

Μπασακσεχίρ: Η «σταχτοπούτα» του Ερντογάν

Η Μπασακσεχίρ μπορεί πέρσι να αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions League και να μην βρέθηκε για παρθενική φορά στους ομίλους, όμως έναν χρόνο αργότερα τα καταφέρνει. Η τούρκικη ομάδα πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα στη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους σε μια ιστορική στιγμή του συλλόγου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο άνθρωπος πίσω από την Μπασακσεχίρ, από το 2014 και μετά όταν μετονομάστηκε, ενώ δείχνει την κυριαρχία του μέσω της Μπασακ στους τρεις μεγάλους του τούρκικου πρωταθλήματος (Γαλατασαράι, Μπεσίκτας και Φενέρμπαχτσε).

Όσον αφορά τους στόχους της ομάδας σε αυτόν τον όμιλο μοιάζει δύσκολο ακόμα και να προκριθεί στο Europa, αφού και οι τρεις υπόλοιποι έχουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Δεν αποκλείεται μάλιστα ακόμα και να αγνοήσει τη νίκη, ενώ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της. Σε σχέση με πέρσι η πορεία της στο πρωτάθλημα δεν είναι καθόλου καλή, αφού έχει μόλις μια νίκη σε 5 παιχνίδια και φιγουράρει στη ζώνη του υποβιβασμού. Η τούρκικη ομάδα έχασε τον Ρομπίνιο στο παζάρι, όμως απέκτησε τους Βραζιλιάνους Ράφαελ και Ζουλιάνο, αλλά και τον Βέλγο εξτρέμ Νασέρ Τσαντλί ως ελεύθερο.

ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ
Χώρα: Τουρκία
Πόλη: Κωνσταντινούπολη
Ετος ίδρυσης: 1990
Γήπεδο: Φατίχ Τερίμ Στέιντιουμ, 17.156
Χρώματα: Πορτοκαλί – Μπλε

ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ – ΡΟΣΤΕΡ
Ονομα Ηλικία Χώρα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Βολκάν Μπαμπατσάν 32 Τουρκία
Αχμέτ Κιβάντς 22 Τουρκία
Μερτ Γκιουνόκ 31 Τουρκία

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Χασάν Αλί Καλντιρίμ 31 Τουρκία
Ράφαελ Ντα Σίλβα 30 Βραζιλία
Αλεξάντρου Επουρεάνου 34 Μολδαβία
Ουγκούρ Ουτσάρ 33 Τουρκία
Ραβίλ Ταγκίρ 17 Τουρκία
Μάρτιν Σκρτελ 36 Σλοβακία
Μουχάμεντ Σαρικάγια 18 Τουρκία
Kάρλος Πονκ 25 Πράσινο Ακρωτήρι
Μπολί Μπολινγκολί 25 Βέλγιο
Εμρέ Καπλάν 19 Αζερμπαϊτζάν
Τζούνιορ Καϊσάρα 31 Βραζιλία
Τσεμαλί Σερτέλ 20 Τουρκία

ΜΕΣΟΙ

Μεχμέτ Τοπάλ 34 Τουρκία
Εντιν Βίστσα 30 Βοσνία
Ντανιέλ Αλέκσιτς 29 Σερβία
Μπερκάι Οζτσάν 22 Τουρκία
Νασέρ Τσαντλί 31 Βέλγιο
Ιρφάν Τσαν Καχβετσί 25 Τουρκία
Ζουλιάνο 30 Βραζιλία
Μαχμούτ Τεκντερίμ 32 Τουρκία
Ντενίζ Τουρούτς 27 Τουρκία
Κερίμ Φρέι 27 Τουρκία
Οκετσούκου Αζουμπούικε 23 Νιγηρία
Μετέ Καν Ντεμίρ 22 Τουρκία

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ντεμπά Μπα 35 Σενεγάλη
Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν 28 Νορβηγία
Ενζό Κριβελί 25 Γαλλία
Ενές Καρακούς 19 Τουρκία

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Οκάν Μπουρούκ

Keywords
Τυχαία Θέματα