Βοτανικός: Η Hines θέλει πρόοδο έως τον Αύγουστο

15:17 2/4/2019 - Πηγή: Sportime

Ο Βοτανικός αποτελεί τον μοναδικό νομοθετημένο δρόμο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, με την αμερικάνικη εταιρεία να βρίσκεται σε αναμονή επένδυσης στην περιοχή.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, με πρόσφατες δηλώσεις του, σχολίασε πως η ομάδα εργασίας του δουλεύει τη δεδομένη χρονική στιγμή μελέτη επάνω στο μέλλον της Διπλής Ανάπλασης που αφορά άμεσα τη στέγαση του «τριφυλλιού». Επεκτείνοντας το ζήτημα, με την

αναφορά του σε μόνιμη έδρα της Εθνικής Ελλάδας εκεί.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων προφανώς και γνωρίζει ότι το θέμα αποτελεί μία καυτή πατάτα στα χέρια του Δήμου. Πρόκειται για νόμο του κράτους, ο οποίος μένει να εφαρμοστεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μία επένδυση που θα ευεργετήσει την περιοχή, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μία ανάπλαση από τις προγραμματισμένες μελλοντικά αστικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα και το προφίλ της Αθήνας

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η HINES

Να μπουν τα δεδομένα σε σειρά όμως… Τη δεδομένη χρονική στιγμή το project Βοτανικός κανείς δεν μπορεί να πει ότι «τρέχει» στο προσκήνιο. Όσοι ασχολούνται δε κινδυνεύουν να καταστούν γραφικοί, ειδικά απ’ αυτούς που θέλουν τον Παναθηναϊκό μικρούλη, άβουλο και εγκλωβισμένο! Η δήλωση του, ενδεχομένως, επόμενου Δημάρχου Αθηναίων… τρόμαξε πολύ κόσμο.

Πρωτοβουλία από την ΠΑΕ δεν υπάρχει, ο Δήμος Αθηναίων σε περίπτωση που δεν γίνει η Διπλή Ανάπλαση θα θελήσει ν’ αποφύγει τις αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει, ο Ερασιτέχνης είναι απέναντι στο πλάνο, οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν το εμπορικό κέντρο (πρώην του Βωβού) και η αμερικάνικη εταιρεία Hines περιμένει να υλοποιήσει μία επένδυση που κυνηγά περισσότερα από 5 χρόνια.

ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Hines ήδη επενδύει στο ελληνικό real estate. Οι Αμερικανοί βλέπουν πρόσφορο έδαφος στην εγχώρια οικονομία για εξέλιξη των επενδύσεων. Στα τέλη του 2018 απέκτησαν το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεων της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αδειοδότησης ως εμπορικό κέντρο.

Πρόκειται για το ακίνητο που μέχρι πρότινος ανήκε στην επίσης αμερικανική Blackrock, η οποία επιθυμούσε την απεμπλοκή της από την επένδυση αυτή, θεωρώντας το επενδυτικό ρίσκο της χώρας εξαιρετικά υψηλό! Η Blackrock είχε «κληρονομήσει» το έργο από την Macquarie Group, την οποία είχε εξαγοράσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, εν τέλει, κατόρθωσε να ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο, με τον προσανατολισμό ν’ αφορά την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου με την επωνυμία Academy Gardens, μεγέθους ανάλογου ή και μεγαλύτερου του The Mall Athens.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται από τη λογική του εμπορικού κέντρου, επιχειρώντας ανασχεδιασμό σε εμπορικό πάρκο. Η τάση αυτή, για τους γνώστες των επενδύσεων real estate, συνδέεται με την πίεση των εξελίξεων προόδου στον Βοτανικό. Η Hines έχει υπογράψει με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς προσύμφωνο για το ημιτελές εμπορικό στον Βοτανικό και με την Pasal Development για το Athens Heart στην οδό Πειραιώς. Την ίδια στιγμή που αναζητά ευκαιρίες επένδυσης και σε ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας και στους περιφερειακούς Δήμους!

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το ιδανικό για όλους, πλέον, είναι ανοικτά προς τη φόρμουλα που θα φέρει τη Διπλή Ανάπλαση στον δρόμο της υλοποίησης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το project έχει βαλτώσει λόγω της κατάστασης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και εξαιτίας των σχέσεών της με τον Ερασιτέχνη. Όχι ως προς την αντιπαλότητα, που πλέον δεν υπάρχει κιόλας, αλλά εξαιτίας της εξής κατάστασης: Η ΠΑΕ θεωρεί το ζήτημα άκαιρο, όχι επείγον πιο σωστά, και ο Αθλητικός Όμιλος βγάζει σπυράκια στο άκουσμα του ενδεχομένου για γήπεδο στον Βοτανικό.

Για τις τράπεζες το πρόβλημα είναι η γνωστή προϋπόθεση για την άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου. Πρώτα βγαίνει η άδεια κατεδάφισης, στη συνέχεια ολοκληρώνεται το εμπορικό κέντρο, ακολουθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού και μετά κατεδαφίζεται η Λεωφόρος που θα γίνει πάρκο πράσινου και στη συνέχεια εκεί θα κατασκευαστεί και υπόγειο parking. Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν αισιόδοξο νέο την τοποθέτηση του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά δύσκολο να βρεθεί επενδυτής με την υπάρχουσα κατάσταση στον Παναθηναϊκό!

Στο ρεπορτάζ που παρουσιάζει το sportime.gr, μία εκ των πηγών ανέφερε ξεκάθαρα τη νομική ισχύ και δυναμική της Διπλής Ανάπλασης. «Έχει κολλήσει αρκετά χρόνια ένας νόμος που υπάρχει και ψηφίστηκε με ιδιαίτερα υψηλή αποδοχή από το ελληνικό Κοινοβούλιο με 270 βουλευτές», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα. Η Hines, εν κατακλείδι, ενδεχομένως να είναι από τους φορείς πίεσης της κατάστασης. Έως το καλοκαίρι που έρχεται και με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού του 2019 θα ήθελε να έχει η Hines κάτι πιο χειροπιαστό στα χέρια της από ένα ανενεργό, μέχρι στιγμής, προσύμφωνο με τις τράπεζες. Θα φανεί έως τον Αύγουστο αν θα το έχει…

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ…

Φυσικά τον Παναθηναϊκό δεν τον ενδιαφέρουν και δεν πρέπει τα όποια συμφέροντα της οποιασδήποτε εταιρείας. Ωστόσο η Hines είναι παράγοντας, πλέον, του Βοτανικού και της Διπλής Ανάπλασης. Αξίζει η μελέτη των κινήσεων κάθε παραμέτρου που μπορεί να φέρει το όνειρο ένα βήμα πιο κοντά. Εννοείται πως αν δεν υπάρχει επενδυτής, διοίκηση και κοινή Παναθηναϊκή γραμμή τίποτα δεν θα προχωρήσει. Άλλο, όμως, η πραγματικότητα και διαφορετικό τα συμφέροντα να μην σηκώσει κεφάλι ο Παναθηναϊκός ποτέ και να μείνει μόνιμα άστεγος…

The post Βοτανικός: Η Hines θέλει πρόοδο έως τον Αύγουστο appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα