Τουρκία: Το νέο εντυπωσιακό αντιτορπιλικό πλοίο των Τούρκων – Πόσο κοστίζει και πόσα θα φτιαχτούν

00:44 1/3/2024 - Πηγή: Sportime

Τουρκία: Το νέο εντυπωσιακό αντιτορπιλικό πλοίο των Τούρκων – Πόσο κοστίζει, πόσα θα φτιαχτούν και ποιος θα είναι ο σκοπός του.

Την ώρα που η Τουρκία φαίνεται να χάνει τη μάχη με την Ελλάδα στον τομέα της αεροπορίας, στο θέμα του ναυτικού ενισχύεται όλο και περισσότερο. Στο προσκήνιο έρχεται το αντιτορπιλικό τύπου TF-2000 η ναυπήγηση του οποίου ακόμη δεν έχει οριστεί για μαζική παραγωγή. Είναι όμως κάτι που πρόκειται να μπει στα σκαριά προσεχώς.

Στις φωτογραφίες που είχε

δημοσιεύσει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αλλά επισημαίνεται και από αναλυτές, το «εθνικό» αντιτορπιλικό κλάσης TF-2000 θα έχει μήκος 149 μέτρα, και εκτόπισμα 8.600 τόνους, αν και αρχικά οι Τούρκοι έλεγαν για 7.000 τόνους.

Παράλληλα ενώ θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 26 κόμβων από σύστημα πρόωσης CODOG. Βάσει του προγράμματος ναυπήγησης MILGEM για τα εγχώριας κατασκευής πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τα «εθνικά» αντιτορπιλικά κλάσης TF-2000 αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία και υπηρεσία έως το 2035.

Σε ό,τι αφορά τα οπλικά και πυραυλικά συστήματα του πλοίου, το τουρκικό μέσο ενημέρωσης «SST» αναφέρει ότι ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός του αντιτορπιλικού προβλέπει την αντικατάσταση των 4 τετραπλών εκτοξευτών πυραύλων επιφανείας – επιφανείας τύπου Atmaca, από σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου MIDLAS, με αποτέλεσμα το πλοίο να διαθέτει συνολικά 96 κελιά εκτόξευσης βλημάτων, εκ των οποίων τα 32 βρίσκονται στην πλώρη και τα υπόλοιπα 64 κελιά πίσω από την γέφυρα του πλοίου.

Σύμφωνα με όσα λένε στην Τουρκία, τουλάχιστον τέσσερα τέτοια αντιτορπιλικά θα κατασκευαστούν με στόχο να προστατεύουν τα αεροπλανοφόρα της γειτονικής χώρας. Έτσι σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η Τουρκία να διαθέτει τουλάχιστον οκτώ νέες φρεγάτες, συν τις υπόλοιπες φρεγάτες που διαθέτει το τουρκικό ναυτικό και τα τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου TF-2000.

Όσον αφορά το κόστος των αντιτορπιλικών φτάνουν τα 1,2 με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα αεροπλανοφόρα που κατασκευάζουν οι Τούρκοι κοστίζουν ακόμη και τα 2 με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

TF-2000 pic.twitter.com/FbjtziHonc

— ÖMER ÇAY (@Dromercay) February 28, 2024

Bir maliyet optimizasyonuna gidilmiş TF2000 için. Önde 32 ve Ortada 64 hücreli MIDLAS var.

Atmaca lançeri görülmüyor. Atmaca-VL olacak diye okumladım https://t.co/q3at8pieUL

— ÖMER ÇAY (@Dromercay) February 28, 2024

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα