Τέμπη: «Έρχονται γιορτές αλλά θα στολίζουμε μνήματα» – Συγκλονίζει η μητέρα της 23χρονης Κέλλυς, και μιλά για «μαζική δολοφονία»

Όσο πιο βουβός ο πόνος της απώλειας, τόσο περισσότερο οφείλουμε να δίνουμε βήμα και μικρόφωνο σε όλες αυτές τις οικογένειες και τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργεί σε ρυθμούς αμνηστίας και συγκάλυψης του θέματος, αλλά οι συγγενείς των νεκρών βιώνουν την πένθιμη πραγματικότητά τους, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από εκείνο το μοιραίο βράδυ στις 28 Φλεβάρη.

Ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων που είναι κατεξοχήν μέρες οικογενειακής συντροφιάς και θαλπωρής, το αίσθημα απώλειας και ο πόνος αυτών των ανθρώπων

γίνεται «μαχαίρι» στην καρδιά.

Αυτόν τον δυσβάστακτο πόνο που είναι εφιάλτης για κάθε μάνα, εξέφρασε και η κ. Άννα Καρατζόγλου μιλώντας στις Αλήθειες με τη Ζήνα στο Star.Μαμά της 23χρονης Καλλιόπης (Κέλλυ) Πορφυρίδου, μιας όμορφης νεαρής κοπέλας που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τους συνομήλικούς της σε ένα από τα μπροστινά βαγόνια της αιματοβαμμένης αμαξοστοιχίας.

Τα λόγια της μητέρας συγκλονίζουν και «σφίγγουν» την καρδιά κάθε ανθρώπου που νοιώθει έστω και ίχνος συμπόνοιας για το δράμα που περνούν αυτοί οι άνθρωποι. Σε μέρες που κανονικά θα στόλιζε το σπίτι της με χαρούμενα χριστουγεννιάτικα στολίδια για να το χαρεί με την κόρη της, βρέθηκε να στολίζει τον βουβό τάφο του παιδιού της και να αναρωτιέται τα αμέτρητα «γιατί»:

«Για όλους η ζωή συνεχίζεται, έρχονται γιορτές, οι υπόλοιποι άνθρωποι θα τις περάσουν με τις οικογένειές τους. Εμείς στολίζουμε τα μνήματα των παιδιών μας, δεν ξέρω εάν αυτό λέει κάτι σε κάποιους ανθρώπους», είπε συντετριμμένη η μητέρα της άτυχης κοπέλας, ζητώντας δικαίωση για όλα τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κυρία Άννα δεν κάνει «εκπτώσεις» στα λόγια της, και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού έχει όλο το δίκιο να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλάει ξεκάθαρα για δολοφονία. Μια εγκληματική πράξη, ως αποτέλεσμα αμέλειας και συγκαλύψεων της τριτοκοσμικής κατάστασης του σιδηρόδρομου. Απαιτεί η δικαιοσύνη να αποδοθεί παντού, από «ψηλά» ως «χαμηλά».

Και ενώ η απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχει τους δικούς της – βασανιστικά αργούς ρυθμούς – τουλάχιστον ο σεβασμός προς αυτές τις οικογένειες θα έπρεπε να τηρείται απ’ την πρώτη στιγμή. Όμως η κυβέρνηση δεν το πράττει ούτε αυτό, παρά εκφράζει ότι το 41% «ξέπλυνε» τα Τέμπη και ότι «δεν αφορά κανέναν» η δικαίωση αυτών των παιδιών.

«Θέλω πίσω το παιδί μου αλλά δεν θα μπορέσω να το έχω, θέλω καθολική δικαιοσύνη αλλά ξέρω πως δεν θα υπάρξει, αυτό που όμως ξέρω και θα κάνω τα πάντα, είναι να δώσω αγώνα για να δικαιωθεί έστω και στο ελάχιστο η Κέλλυ μου. Να ανακτήσω την ηρεμία και την όποια ισορροπία μου, για να μεγαλώσω και το άλλο μου παιδί, αλλά θα ήθελα και σεβασμό και σε μένα και σε όλους τους γονείς αλλά κυρίως στα παιδιά αυτά που δολοφόνησαν», είπε η χαροκαμένη μάνα.

«Ήξερα ότι δεν ζει…»

Η κυρία Άννα περιέγραψε στην εκπομπή την τελευταία επικοινωνία που είχε με την κόρη της πριν το δυστύχημα, αλλά και τις δραματικές στιγμές που έζησε μόλις ενημερώθηκαν από τις ειδήσεις για τη μοιραία σύγκρουση, και την αβάσταχτη στιγμή που κάλεσε την κόρη της στο κινητό για να διαπιστώσει ότι ήταν εκτός λειτουργίας. Τις ώρες τρομερής αγωνίας, τις διαδέχθηκε ο ανείπωτος θρήνος. Η Κέλλυ ήταν ένα από τα παιδιά που καήκαν, και μάλιστα ήταν από τα τελευταία παιδιά που ταυτοποιήθηκαν λόγω της κατάστασης της σωρού. Ένας απερίγραπτος εφιάλτης:

«Η Κέλλυ μου πήγε μια εκδρομή στην Αθήνα να δει το αγόρι της και θα γυρνούσαν μαζί»,  είπε η κυρία Άννα Καρατζόγλου «Την περίμενα, είχα μιλήσει μαζί της όταν ήταν στο τρένο και είχαμε μείνει στο “μαμά, θα τα πούμε το βράδυ. Μην έχεις άγχος, θα έρθει να μας πάρει ο φίλος του αγοριού μου”. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε, στις 21:30 το βράδυ».

«Αργότερα στη 01:00 με ξύπνησε ο μπαμπάς της, βλέποντας τα πλάνα στην τηλεόραση και αρχίσαμε να παίρνουμε την Κέλλυ τηλέφωνο και το κινητό της ήταν απενεργοποιημένο. Ήξερα ότι δεν ζει, δεν ήξερα το μέγεθος της φρίκης. Η Κέλλυ ήταν στα πιο καμένα παιδιά, γι’ αυτό και άργησε πολύ η ταυτοποίησή της. Ήταν από τα τελευταία άτομα που ταυτοποιήθηκαν, έζησα ό,τι απεύχεται κάθε άνθρωπος και κάθε γονιός» πρόσθεσε στη συνέχεια για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Δολοφόνησαν 57 ανθρώπους»

«Θέλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Εκείνη την ημέρα έγινε μία μαζική δολοφονία, εκείνη την ημέρα δολοφόνησαν 57 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή νιώθω πως το παιδί μου δεν έχει δικαιωθεί, έχουν αφήσει πίσω τους διαλυμένα σπίτια, ρημαγμένους ανθρώπους, γονείς που μαζεύουν τα κομμάτια τους για να σταθούν και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας» συνέχισε για τις ευθύνες.

«Έχω άλλο ένα παιδί, 15 χρονών και έπρεπε από τη μία να συνειδητοποιήσω τη φρίκη της κατάστασης και από την άλλη να σταθώ και στο άλλο παιδί μου. Αυτό που έχω εγώ να πω είναι ότι νιώθω ντροπή, δεν σεβάστηκε κανένας κανέναν, έγινε το στυγερότερο έγκλημα και έγινε σαν να μην συνέβη τίποτα». 

«Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, έχουν επανεκλεγεί και αυτό που με πονάει περισσότερο, είναι ότι προκαλούν, δεν έχει γίνει τίποτα για την υπόθεση, συγκάλυψη και μία συνεχόμενη πρόκληση. Με πονάει το γεγονός ότι 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έχουν περάσει 9 μήνες από τότε και υπάρχει μία πλήρη συγκάλυψη και είναι χειρότερη από το έγκλημα» τόνισε για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση.

«Δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που είναι στη φυλακή, σε αυτήν την υπόθεση ευθύνονται και πολιτικά πρόσωπα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινηθεί κανείς εναντίον τους. Δεν έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα, δεν έχουν γίνει ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή και εγώ πρέπει να αντιμετωπίσω τις προκλητικές δηλώσεις κάποιων ανθρώπων».

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα