Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ μπαίνουν τέσσερα ελληνικά τάνκερ για συναλλαγές με Βενεζουέλα

23:39 2/6/2020 - Πηγή: Sportime
Τέσσερα τάνκερ Ελλήνων εφοπλιστών βρίσκονται σε μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών για συναλλαγές με τη Βενεζουέλα, όπως αποκαλύπτει ένα από τα εγκυρότερα ναυτιλιακά περιοδικά παγκοσμίως, το νορβηγικό Tradewinds.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, τέσσερα ελληνικά τάνκερ (με ξένη σημαία) έχουν μπει στη «μαύρη» λίστα SDN των ΗΠΑ, για το γεγονός πως φαίνεται ότι έχουν κάνει συναλλαγές με την Βενεζουέλα.

«Οι

εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιφέρει κυρώσεις, λόγω των μέτρων που έχει γνωστοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Yγειονομικό σχέδιο στα νησιά: Τι θα γίνει με τεστ, μοριακό έλεγχο, κλίνες, αεροδιακομιδές (vid)

Τα τάνκερ ανήκουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών και πρόκειται για τις Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Η Αμερική έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ φαίνεται πως οι αρχές της χώρας είχε προβεί σε προειδοποίηση προς του Έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με το TradeWinds, το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών, δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα.

Συνεχίζει πως την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές Αρχές φέρονται να προειδοποιούν του Έλληνες ιδιοκτήτες με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Απριλίου, ελληνικό τάνκερ φαίνεται να βοήθησε τον μεγιστάνα της Βενεζουέλας, Γουίλμερ Ρουπέρτι να εισάγει 150.000 βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στο αποθεματικό της χώρας.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που πέντε επιπλέον ιρανικά τάνκερ έφθασαν στη Βενεζουέλα προκειμένου να παρέχουν προμήθειες στην καταρρέουσα οικονομία, έπειτα από συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με χρυσό.

Ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Το υπουργείο της χώρας χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας για το συμφέρον του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, είναι ανεπίτρεπτη κίνηση και όσοι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες που έχουν τεθεί παίρνουν το ρίσκο για να την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

«Το καθεστώς Μαδούρο ενέταξε τη βοήθεια ναυτιλιακών εταιριών και των τάνκερ τους στην εξακολούθηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας προς όφελος του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Στίβεν Μνούτσιν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν όσους υποστηρίζουν αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς και συμβάλουν στα βασανιστήρια του λαού της Βενεζουέλας» συνέχισε.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών εντός της αμερικανικής επικράτειας ή υπό των έλεγχο Αμερικανών πολιτών μπλοκάρονται και θα πρέπει να αναφερθούν στο υπουργείο.

Το άρθρο Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ μπαίνουν τέσσερα ελληνικά τάνκερ για συναλλαγές με Βενεζουέλα εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα