Στα άκρα Τουρκία και ΗΠΑ – Η απόφαση Μπλίνκεν που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν

Σε μια δύσκολη κατά τα άλλα περίοδο για την παγκόσμια ειρήνη, η Τουρκία συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα, τη στιγμή που μια απόφαση του Άντονι Μπλίνκεν, έκανε έξαλλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στη γειτονική χώρα, η οργή κατά της Δύσης είναι μεγάλη.

Στα άκρα Τουρκία και ΗΠΑ – Η απόφαση Μπλίνκεν που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που πήρε ο υπουργός

Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να μην συμπεριλάβει μια επίσκεψη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της περιοδείας του έβγαλε τους γείτονες έξω από τα ρούχα τους.

Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, καθώς ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξέφρασε επίσημα τον εκνευρισμό της Άγκυρας κατά των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Τσελίκ δήλωσε: «Την ώρα της περιοδείας του στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν επισκέφθηκε την Τουρκία, ένα κέντρο βάρους όπως η Τουρκία, δείχνει πόσο ελλειμματική είναι η πολιτική που ασκεί και δεν έχει καμία προοπτική. Αυτή η περιοδεία του ήταν όλο αδυναμίες και γεμάτη από λάθη».

Όλα αυτά, την ώρα που ο στενότερος συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε λόγο για μια ξαφνική επέμβαση της Τουρκίας στη Γάζα.

«Ή θα έρθει η εκεχειρία ή θα παρέμβει η Τουρκία με κάθε σκληρό και αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί προκαλώντας όπως είναι λογικό, πολλές αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως πρόσφατο στο στόχαστρο μπήκε και το προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλλουν στο αμερικανικό προξενείο, σκαρφαλώνοντας πάνω στον τοίχο και πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

«Διάβασαν το Κοράνι και επιτέθηκαν. Αντιδρούν στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου» ανέφεραν σύσσωμα τα μέσα της Τουρκίας, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα έχει γεμίσει από παλαιστινιακές σημαίες.

Κάπως έτσι, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να κλείσουν το προξενείο τους στα Άδανα της Τουρκίας καλώντας μάλιστα το προσωπικό τους να μειώσουν τις μετακινήσεις τους προειδοποιώντας ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν να μετατραπούν σε βίαιες».

Δείτε τα όσα είπε ο Μανώλης Κωστίδης:

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα