Σωτήρης Μουστάκας: 13 χρόνια χωρίς τον μεγάλο κωμικό (vids)

07:15 4/6/2020 - Πηγή: Sportime
Πέρασαν κιόλας 13 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο σπουδαίος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας έχανε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 66 ετών. Ήταν σαν σήμερα 4 Ιουνίου 2007 όταν ο καλλιτεχνικός κόσμος βυθιζόταν σε θλίψη από τον χαμό του.

Περήφανος ως την τελευταία του στιγμή δεν είχε γνωστοποιήσει την αρρώστια του σχεδόν σε κανέναν και όπως αποκάλυψε και η κόρη του Αλεξία πρόσφατα, ούτε καν η ίδια δεν γνώριζε τη σοβαρότητα της κατάστασής

του. Ο Σωτήρης Μουστάκας υπήρξε αυθεντικό υποκριτικό ταλέντο και γνήσιος πατριώτης της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Έφυγε» όπως επιθυμούσε ουσιαστικά «πάνω στη σκηνή», καθώς λίγες ώρες πριν από το μοιραίο είχε αισθανθεί αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα παρουσίαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη.

Ο Μουστάκας γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού και ήταν ο νεότερος από τα επτά αδέρφια του.

Μεγάλη επιρροή στην απόφασή του να γίνει ηθοποιός αποτέλεσε ο Νίκος Σταυρίδης. Συγκεκριμένα το 1954, πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Σταυρίδη στη Λεμεσό, μετά το τέλος της οποίας τον ο Μουστάκας τον πλησίασε και τον μιμήθηκε. Έτσι κέρδισε την εκτίμησή του και στη συνέχεια του εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει και εκείνος να γίνει ηθοποιός.

Ο Σταυρίδης του είπε να έρθει στην Αθήνα και να τον βρει και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ο Μουστάκας έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τελικά κατάφερε να περάσει με τη δεύτερη προσπάθεια. Τότε γνώρισε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία νυμφεύθηκε το 1973 και με την οποία απέκτησαν την κόρη τους.

Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955 έως 1959, ενώ παράλληλα σαυνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών.

Ο Μουστάκας έπαιξε σε δεκάδες τηλεταινίες, κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το 1994, απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης «Τα Παναθήναια», για την ερμηνεία του στο Άμλετ.  Το 1996, έλαβε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τον ρόλο του στην επιθεώρηση Οι Δύο Δουλειές. Τέλος, το 2003 απέσπασε το βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου Κάρολος Κουν, για τη συνολική του προσφορά στην επιθεώρηση.

Στον κινηματογράφο, η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου υποδύθηκε τον τρελό του χωριού και ολοκληρώθηκε με τον ρόλο του Τιτσιάνο στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» το 2007.

Ο Σωτήρης Μουστάκας διέθετε μεγάλο ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό και είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούσε μια γκριμάτσα του ή μια «κραυγή» επί σκηνής για να κάνει το θέατρο να «πέσει» από τα γέλια.

Το άρθρο Σωτήρης Μουστάκας: 13 χρόνια χωρίς τον μεγάλο κωμικό (vids) εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα