Σοφία Σακοράφα: Η πρωταθλήτρια με τα 17 πανελλήνια ρεκόρ και το εξωπραγματικό παγκόσμιο

Σοφία Σακοράφα: Η πρωταθλήτρια με τα 17 πανελλήνια ρεκόρ και το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ το φθινόπωρο του 1982.

Στο διεθνές μίτινγκ Βενιζέλεια-Χανιά στα Χανιά η Ελληνίδα ακοντίστρια κάρφωσε το ακόντιό της στην απίστευτη απόσταση των 74 μέτρων και 20 εκατοστών, επίδοση που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ.

Η 25χρονη πρωταθλήτρια από τα Τρίκαλα άφησε πίσω της την Τίνα Λίλακ από τη Φιλανδία (είχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 72,40).

Το ρεκόρ της

Σακοράφα παρέμεινε μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου.

Η συγκεκριμένη επίδοση της Σοφίας Σακοράφας αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού αφού μέχρι τότε ο γυναικείος αθλητισμός δεν είχε καταφέρει κάποια αντίστοιχη επιτυχία σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σοφία Σακοράφα είχε από μικρή δείξει τις… διαθέσεις της αφού το 1973, όταν πήγαινε στην Γ’ Γυμνασίου, ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο ακόντιο στο στάδιο Καραϊσκάκης, με πανελλήνιο ρεκόρ.

Τον Μάιο του 2004 η Σοφία Σακοράφα, στα 47 της χρόνια, εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει στους Αγώνες με τη σημαία της Παλαιστίνης, ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Αν και η Παλαιστινιακή Αρχή και ο ΣΕΓΑΣ υποστήριξαν θερμά την απόφασή της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έκανε δεκτό το αίτημα, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες.

«Νιώθω λυπημένη για την απόφαση της ΔΟΕ. Δεν ήταν θέμα καθαρά αγωνιστικό η συμμετοχή μου. Ήταν μια συμβολική πράξη για να φωνάξω με την παρουσία μου για την ειρήνη και τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων (…) Το να δίνω το χέρι στον συνάνθρωπό μου, έχει γίνει για μένα σκοπός ζωής. Βρήκα ένα λαό που ψάχνει για την ταυτότητά του, την καθημερινότητά του, την πατρίδα του και την ειρήνη», είπε για την απόφαση η Σοφία Σακοράφα.

Η πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν στον ακοντισμό  Σοφία Σακοράφα αποδέχθηκε την πρόταση του Γ.Σ. Τρικάλων και θα είναι υποψήφια για τη θέση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ στις επερχόμενες εκλογές της ομοσπονδίας.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ, Κώστας Κεντέρης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Σοφίας Σακοράφας για την επόμενη μέρα του στίβου και κατεβαίνει τις εκλογές, στηρίζοντας την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ.

Το άρθρο Σοφία Σακοράφα: Η πρωταθλήτρια με τα 17 πανελλήνια ρεκόρ και το εξωπραγματικό παγκόσμιο εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα