Πολεμικός συναγερμός στο Πεντάγωνο – Τα τρία σενάρια για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης

Η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να αποφύγει τη «σοβαρότερη από το 1974 ελληνοτουρκική κρίση», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιµάζεται για «στρατιωτική εµπλοκή µε την Τουρκία», µε πιθανότερο «πεδίο μάχης» την περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να στείλει στην περιοχή ερευνητικό σκάφος και γεωτρύπανο. Αυτό η Ελλάδα

δεν πρόκειται να το ανεχθεί και δηλώνει αποφασισμένη να το εµποδίσει, ακόµη και µε τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άµυνας και στο ΓΕΕΘΑ, όπως είναι φυσικό, επεξεργάζονται όλα τα σενάρια που έχουν έναν κοινό στόχο: να καταλάβει ο Ερντογάν ότι «δεν θα του περάσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: Που θα χτυπήσει σήμερα η κακοκαιρία! (video)

Σε γενικές γραμμές -µιας και είναι αυτονόητο ότι πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν- τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1.Αποτροπή εισόδου τουρκικών ερευνητικών πλοίων ή γεωτρύπανου σε περιοχές ελληνικών συµφερόντων. Έγινε το 2018, µε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο Καστελλόριζο.

2.Επιχείρηση σύλληψης του προσωπικού που θα επανδρώνει το πλοίο-γεωτρύπανο. Στην Κύπρο είχαν εκδοθεί εντάλµατα σύλληψης τα οποία δεν συνοδεύτηκαν, βεβαίως, από τέτοιες επιχειρήσεις.

3.Το πιο ακραίο σενάριο είναι η βύθιση του πλοίου-γεωτρύπανου. Υπάρχουν νοµικά ζητήµατα τα οποία, όµως, µπορούν να ξεπεραστούν. Έχουν βρεθεί οι τρόποι γι’ αυτό.

Πηγή: enikos.gr

Το άρθρο Πολεμικός συναγερμός στο Πεντάγωνο – Τα τρία σενάρια για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα