Ποιος ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας ποδοσφαίρου;

Ο πρώτος επίσημος αγώνας ποδοσφαίρου έλαβε χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 1860, μεταξύ των ομάδων Sheffield FC και Hallam FC στην πόλη Sheffield της Αγγλίας. Το ποδόσφαιρο έχει ιστορία 163 χρόνων.

Η Sheffield FC ιδρύθηκε το 1857 και αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο. Η Hallam FC ιδρύθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1863, και ισχυρίζεται ότι είναι ο δεύτερος παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο.

Ο αγώνας έγινε στο Sandygate Road, ένα γήπεδο

στη Sheffield που η Hallam FC εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σήμερα. Ο αγώνας ονομάστηκε “Rules Derby” λόγω του γεγονότος ότι έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της Sheffield Rules, οι οποίοι διαφέρουν από τους σύγχρονους κανόνες του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα δεν υπήρχε κανόνας για το οφσάιντ, ήταν επιτρεπτό να σπρώχνεις τους αντιπάλους σου και κάθε ομάδα είχε 16 παίκτες στο γήπεδο.

Η Sheffield FC κέρδισε τον αγώνα με σκορ 2-0 1. Ο Nathaniel Creswick, ένας από τους ιδρυτές της Sheffield FC, πέτυχε το πρώτο επίσημο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου

Η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε ήταν η Sheffield Football Club, στην πόλη Sheffield της Αγγλίας, το 1857. Ωστόσο, η ανακάλυψη του ποδοσφαίρου ως αθλήματος αποδίδεται στον Άγγλο προπονητή Τζακ Ρέινολντς, ο οποίος διετέλεσε προπονητής του Άγιαξ της Ολλανδίας και εισήγαγε το σύστημα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, στο οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση.

Sheffield FC

Η πρώτη καταγεγραμμένη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν η Ουνιόν Σπορτίβ. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από Ιταλούς, Βέλγους και Άγγλους κατοίκους της. Η πρώτη καθαρά ελληνική ομάδα ιδρύθηκε στη Σμύρνη. Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύθηκε το 1890 – ένα χρόνο πριν τον Απόλλων Σμύρνης – με το όνομα ΟΡΦΕΥΣ και σκοπό την καλλιτεχνική και αθλητική άσκηση των μελών του. Το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεσπίστηκε το 1895. Έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως η παλαιότερη ελληνική ομάδα. 

Πώς ήταν η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου;

Η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου ήταν φτιαγμένη από φουσκωτή κύστη χοίρου ή προβάτου, η οποία φουσκωνόταν με το στόμα και δένονταν στο τέλος. Στη συνέχεια, τοποθετούνταν μέσα σε μια δερμάτινη θήκη για να γίνει πιο ανθεκτική. Η μπάλα αυτή ήταν πιο στρογγυλεμένη από μια μπάλα ράγκμπι, αλλά όχι τόσο σφαιρική. Στη συνέχεια, το 1844, ο Charles Goodyear εφηύρε το «βουλκανισμένο*» καουτσούκ και δημιούργησε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου από καουτσούκ. Επτά χρόνια αργότερα, ο H.J. Lindon ανέπτυξε ένα φουσκωτό καουτσούκ για να κάνει τη μπάλα πιο εύκολη στο λάκτισμα και να διατηρεί την ψευδοσφαιρική της μορφή.

η μπάλα του παγκοσμίου πρωταθλήματος 1930 (Ουρουγουάη)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποδόσφαιρο – όλα τα νέα από το Sportime

Η ήττα της ΑΕΚ από τον ΟΦΗ έφερε γκρίνια στο Twitter – Στο στόχαστρο παίκτες και Αλμέιδα!

ΟΦΗ: Πάρτι Νταμπράουσκας με τους οπαδούς

* ονομάζεται η χημική επεξεργασία του ακατέργαστου καουτσούκ με θείο

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος,poios