Ποιος Έλληνας έχει εμπιστοσύνη «να αντιμετωπίσετε ακόμη μια καταστροφή» κ. Μητσοτάκη;

Μία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τραγωδία στο Μάτι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή του στάση για την ασύλληπτη καταστροφή σε Αττική και Εύβοια.

Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2018, τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε παραθέσει συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 103 συνάνθρωποί μας.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που του είχαν υποβάλλει ερωτήσεις ήταν και η κ. Αριστοτελία Πελώνη, που τότε ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα

Καθημερινή και τώρα είναι πλέον Κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Πελώνη είχε κάνει στον κ. Μητσοτάκη (στο 8:25) την παρακάτω ερώτηση:

«Την Παρασκευή, όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε λέγοντας ότι αυτό είναι κενό γράμμα, γιατί θα έπρεπε να ακολουθείται από παραιτήσεις ή καρατομήσεις. Εσείς έχετε ταυτοποιήσει, προσωποποιήσει τις ευθύνες, αναμετρώντας τις τελευταίες μέρες τι έγινε και τι δεν έγινε; Υπάρχουν πρόσωπα πίσω από τις ευθύνες; Ποια είναι αυτά; Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους;»

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει με στόμφο τα παρακάτω

Αδυνατώ να αντιληφθώ, κυρία Πελώνη, τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία, για να μη σας πω όλοι οι συμπολίτες μας. Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι, πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Και να σας πω και κάτι: η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι -και θα τους κατονομάσω στη συνέχεια, επειδή μου ζητήσατε να προσωποποιήσω τις ευθύνες- κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν αναφέρομαι μόνο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Θα επανέλθω στις ευθύνες που καταλογίζω στον Πρωθυπουργό. Αλλά ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κυρία Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Αστυνομίας [σημείωση: εκ παραδρομής έγινε αναφορά στον Αρχηγό της Αστυνομίας αντί του Αρχηγού της Πυροσβεστικής] έχουν τεράστιες ευθύνες.

Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά.

Και ρωτώ σήμερα: ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;

Σήμερα 3 χρόνια μετά…

– Ο Κυριακός Μητσοτάκης βρίσκεται απο τη θέση του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη καταστροφή, με το μεγαλύτερο κομμάτι της Βόρειας Εύβοιας να έχει γίνει στάχτη και τους πολίτες να καταγγέλλουν μηδενικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Μάλιστα πολλοί απο αυτούς καταγγέλλουν πως η πυροσβεστική τους έχει αφήσει στο έλεος του θεού, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως εαν είχαν ακούσει τις εντολές των αρχών για εκκένωση της περιοχής τους, τότε οι περιουσίες τους θα γίνονταν στάχτη μιας και κανείς δεν πήγε στο σημείο να τις προστατέψει, θεωρώντας τις περιοχές «χαμένη υπόθεση».

Σήμερα 3 χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θράσος αναφέρει στο διάγγελμά του πως είναι βέβαιος «ότι και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους» λες και οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους και κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί, αναζητούσαν μια τέτοια ευκαιρία.

Καμία συγνώμη και καμία πολιτική ευθύνη δεν είναι ικανές να απαλύνουν τον πόνο και την δυστυχία των ανθρώπων που απο την μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα

Καμία συγνώμη δεν είναι ικανοί να αναιρέσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί.
Καμία κάλπικη υπόσχεση δεν θα αλλάξει στο παραμικρό τον πόνο των ανθρώπων.

Όσο η διαχρονική υποβάθμιση, υποστελέχωση και απαξίωση στα μέσα πυρόσβεσης συνεχίζεται, τόσο θα βλέπουμε κάθε χρόνο την Ελλάδα να καίγεται και μαζί με αυτή να καίγονται τα όνειρα και οι ελπίδες μας.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν απέπεμψε απο θέσεις κλειδιά όσους είχαν ενεργό ρόλο στα όσα έγιναν το 2018 στο Μάτι, αλλά επί πρωθυπουργίας του τους επιβράβευσε κι όλας, αναβαθμίζοντας τις θέσεις τους.

Ποιοί είναι αυτοί;

Στέφανος Κολοκούρης
Είναι ο αρχηγός ΠΣ από τον Φεβρουάριο του 2020. Από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς και έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός του ΠΣ.
Χαρ. Χιώνης
Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής έγινε υποστράτηγος το 2020. Στη συνέχεια πήγε στο αρχηγείο του ΠΣ όπου και παραμένει ως κλαδάρχης σε ανώτατη θέση ευθύνης.

Χρ. Λάμπρης
Αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης», όπως τον αποκαλούν. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων».

Δαμ. Παπαδόπουλος
Πύραρχος το 2018 και διοικητής ΠΣ Νέας Μάκρης, προήχθη σε αρχιπύραρχο το 2020 και έγινε διοικητής Ανατολικής Αττικής.

Γ. Πορτοζούδης
Πύραρχος το 2018 και διοικητής της υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο «Ελ. Βενιζέλος». Το 2020 αναβαθμίστηκε σε αρχιπύραρχο, ενώ συνόδευε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά σε όλες τις εναέριες μετακινήσεις του. Με τον νόμο 4662/2020 πήρε μάλιστα και προαγωγή και διατηρήθηκε στην υπηρεσία Εναέριων Μέσων. Αποστρατεύτηκε μόλις πριν από δύο μήνες.

Χρ. Γκολφίνος
Το 2018 ήταν διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ, αρμόδιος για τις μετακινήσεις των επίγειων οχημάτων. Το 2020 αναβαθμίστηκε σε διευθυντή Δασοπυρόσβεσης, αλλά παρέμεινε αρχιπύραρχος.

Ιω. Σταμούλης
Αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον Πειραιά, αρμόδιος για τα πλοιάρια που δεν εστάλησαν για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα στο Μάτι. Το 2020 έγινε υποστράτηγος.

με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη
Διαβάστε επίσης

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Novibet αυξάνουν τη στήριξη στους πυρόπληκτους: Νέες ημερομηνίες και καταλύματα!

Κλάψαμε όλοι! Μπράβο στο Open και την Ευλαμπία Ρέβη

Φωτιά στην Εύβοια για όγδοη συνεχόμενη ημέρα: Ο εφιάλτης συνεχίζεται!

Sportime Team για το sportime.gr. - sportime.gr - Αθλητικό portal με όλα τα τελευταία αθλητικά νέα, ειδήσεις για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και τον κόσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα