Παναθηναϊκός: Το ένα και μοναδικό ποδαρικό στην κορυφή

Παναθηναϊκός: Ακόμα μία χρονιά ολοκληρώθηκε χωρίς τίτλο για τον σύλλογο, οι υποστηρικτές του οποίου περιμένουν και… περιμένουν και… περιμένουν πότε θα ξαναγίνει κανονικός.

Οι παρακάτω αράδες αφορούν και σε σεζόν που η ομάδα δεν κατακτούσε πρωταθλήματα και κύπελλα, όχι μόνο λόγω δικής της ευθύνης.

Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο στο

παρασκήνιο, κατά τα τέλη του προηγούμενου με αρχές του τρέχοντος αιώνα.

Προφανώς τέτοιους (νεο)ελληνικούς τίτλους ο μέσος υποστηρικτής της ομάδας δεν είχε ποτέ ανάγκη από τη στιγμή που για αρκετά χρόνια το «τριφύλλι» κοίταζε στα μάτια κάθε αντίπαλο.

«Τα ίδια και τα ίδια», γράφετε. Ε, τι να γράψουμε, ρε μεγάλε; Για ποιον Παναθηναϊκό να γράψουμε; Αυτόν της τελευταίας δεκαετίας που έχει υποστεί κάθε λογής εξευτελισμό; Αν ξαναγίνει κανονικό το κλαμπ, πολύ ευχαρίστως να το ξανασυζητήσουμε.

Μέχρι να γίνει αυτό, επειδή ούτως ή άλλως και μόνο η προσπάθεια να πλησιάσει κανείς το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του «τριφυλλιού» αποτελεί τιμή και υποχρέωση (δεν είναι δικά μας λόγια αυτά), θα καταγράφονται όλα τα στραβά.

Μαζοχισμός, ψυχρή λογική και… κορεσμός. Δηλαδή να χορτάσουν πια αποτυχία όσοι ευθύνονταν και ευθύνονται για όλα αυτά τα δεινά. Μόνο τότε ίσως επανέλθει ο πραγματικός Παναθηναϊκός.

Η μία και μοναδική χρονιά

Το αφιέρωμα αρχίζει από το millennium, όταν η περίφημη ομάδα του Γιάννη Κυράστα πάλεψε με θεούς και δαίμονες για να κατακτήσει τον τίτλο της ηθικής πρωταθλήτριας, εκείνης δηλαδή που αξίζει πραγματικά.

Στο χορτάρι, πάντως, το 2000 τη βρήκε να έχει 33 βαθμούς, αφού «έφερε» 1-1 με τον ΠΑΟΚ και 2-2 με τον Ιωνικό, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός των 36 βαθμών έχασε μόνο από το «τριφύλλι».

Επόμενη σεζόν που πλησίασε στο «πράσινο» ποδαρικό ήταν το 2002-03, όταν συγκέντρωσε 23 βαθμούς έναντι 26 των «ερυθρολεύκων», πληρώνοντας επί της ουσίας το κάκιστο ξεκίνημα (4-1 από τον ΠΑΟΚ, 0-1 από την Προοδευτική, 1-0 από την ΑΕΚ).

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε, βέβαια, πρωταθλητής χειμώνα, όμως την Πρωτοχρονιά του 2003 η κορυφή ανήκε στην ομάδα του Πειραιά, η οποία στο τέλος πήρε και τον τίτλο με εκείνο το περιβόητο ντέρμπι της Ριζούπολης.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Ολυμπιακός έκοψε βασιλόπιτα με αέρα 4 βαθμών (38-34), αν και στο τέλος χαμογέλασε ο Παναθηναϊκός του Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

Πιο κοντά από ποτέ για «πράσινη» Πρωτοχρονιά έφτασε το 2005, αλλά και πάλι στο νήμα χαμογέλασαν οι «ερυθρόλευκοι» με 30-29 στους βαθμούς.

Ηταν η σεζόν που ο ένας το… χάριζε στον άλλον, ώσπου ο Παναθηναϊκός υπέστη δύο σερί απώλειες με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κάνει προσπέραση τίτλου.

Εν ολίγοις, μόνο μία φορά ο Παναθηναϊκός βρήκε το… φλουρί, κι αυτή ήταν τη σεζόν 2009-10, όταν κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Με 38 βαθμούς μπήκαν στο 2010 οι «πράσινοι», με 36 οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι εκείνη τη σεζόν αρκέστηκαν στις δύο νίκες γοήτρου επί του «αιωνίου» αντιπάλου τους.



Οι τελευταίες «μάχες»

Τη μοναδική χρονιά των τελευταίων 16 ετών που εκκίνησε σεζόν ως πρωταθλητής, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το 2010 στο -5, αφού «έφερε» 1-1 με την Ξάνθη, 2-2 με την Καβάλα, 1-1 με την ΑΕΛ και 0-0 με τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχασε από ΑΕΚ και Ολυμπιακό Βόλου.

Μάλιστα, εκείνο το 0-1 από τους «ερυθρόλευκους» στις 18 Δεκεμβρίου 2010 συνοδεύθηκε από σοβαρά επεισόδια και, εν κατακλείδι, από το τέλος της πολυμετοχικότητας.

Ο Παναθηναϊκός σταδιακά αποδυναμωνόταν, χωρίς φυσικά να περιμένει κανείς ότι μερικά χρόνια αργότερα θα έφτανε στο σημείο να αλλάζουν κανονισμοί για να μην υποβιβαστεί κ.τ.λ.

Η σεζόν 2011-12 ήταν η τελευταία που το «τριφύλλι» παρέμεινε για σεβαστό χρονικό διάστημα στη μάχη του τίτλου, με τον Ολυμπιακό πάντως να κλείνει τη χρονιά στο +4, αφού το «τριφύλλι» δεν νίκησε σε «Γ. Καραϊσκάκης», Περιστέρι και «Κλ. Βικελίδης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Οι τελευταίες ειδήσεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Το άρθρο Παναθηναϊκός: Το ένα και μοναδικό ποδαρικό στην κορυφή εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα