Παναθηναϊκός: Ο Αταμάν κάνει πολλά διαφορετικά από τον Μπαρτζώκα και βγαίνουν

Ορθή κουβέντα είχε πει ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τον Εργκίν Αταμάν. «Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με εμάς» Στην αρχή της σεζόν, έχοντας πάρει το «τριφύλλι» ένα σκασμό από πρώτης γραμμής παίκτες. Ο Τούρκος κόουτς έχει μοντάρει καλύτερα τα κομμάτια της ομάδας του, σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός παίζει εξαιρετικό μπάσκετ αυτή την περίοδο. Είναι καλά,

βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, σε φόρμα που λέμε. Παίζει καλά και κερδίζει… no matter what. Είναι καλά ο Ναν, δεν είναι καλά ο Ναν, κερδίζει. Παίζει ο Σλούκας, δεν παίζει ο Σλούκας, δεν παίζει καλά ο Σλούκας. Κερδίζει. Είναι τραυματίας ο Βιλντόσα, δεν είναι… Κερδίζει. Γενικώς, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κερδίζει.

Απλό δεν είναι αυτό που έχει καταφέρει ο Τούρκος κόουτς μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ο Παναθηναϊκός έχει μαζέψει αρκετούς παίκτες 2+ εκατ. ευρώ. Λεσόρ, Χουάντσο, Βιλντόσα, Ναν και έναν τριών: τον Σλούκα. Ωστόσο, ο Mister απαραίτητος είναι ο Τζέριαν Γκραντ. Ο παίκτης που έχει μείνει περισσότερα λεπτά από όλους στο παρκέ. Σημαντικά extras σε όλο αυτό είναι οι Γκριγκόνις και ο Ντίνος Μήτογλου. Ερωτηματικά ήταν αμφότεροι, τα… σπάνε τελικά και οι δύο. Ας βάλουμε κι έναν ένατο στην παρέα: Τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Αυτοί είναι.

Με τον Βιλντόσα δε εκτός, ο Παναθηναϊκός κατακερμάτισε την Μονακό με έναν λιγότερο. Με τον δε Σλούκα να μην είναι καν στην καλύτερή του μέρα. Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός είναι σε τροχιά τετράδας στη Euroleague και οδεύει από το καλό στο καλύτερο σε ότι αφορά την πρόοδό του αγωνιστικά.

Πολλά είναι τα εντυπωσιακά που έχει καταφέρει ο Αταμάν. Δεδομένα, το πιο εντυπωσιακό είναι πως η επιτυχία, το πετυχημένο αγωνιστικό σχέδιο έρχεται από την άμυνα. Ο Γκραντ αναλαμβάνει τον ρόλο του «εξολοθρευτή» σε παίκτες όπως ο Τζέιμς και οι υπόλοιποι όντες συμπαγείς και ανθεκτικοί δεν αφήνουν τίποτε για κανέναν.

Πολλές οι διαφορές Αταμάν και Μπαρτζώκα

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Διότι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έθεσε κάποιες νόρμες στα όσα συζητάμε για τους προπονητές. Ένα από αυτά είναι το ανοικτό ροτέισον και το να μοιράζεται ο χρόνος συμμετοχής στους παίκτες. Ο Εργκίν Αταμάν το έχει πετάξει στην άκρη Τουλάχιστον τέσσερις παίκτες του αγγίζουν τα 30+ λεπτά σταθερά σε κάθε ματς. Με άλλα λόγια, ο Τούρκος τεχνικός δεν κάνει αλλαγές με το ρολόι.

Ίσα ίσα που κάνει αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης και των επιλογών των παικτών. Δύο κακές φάσεις από κάποιον τον στέλνουν στον πάγκο, για παράδειγμα. Επιπρόσθετα, τη στιγμή που ο Κώστας Αντετοκούνμπο έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, δεν σημαίνει πως δεν θα βγει από το παρκέ αν ο Λεσόρ έχει πάρει τις ανάσες του και είναι έτοιμος να επανέλθει.

Στο θέμα του Σλούκα έχει κινηθεί επίσης διαφορετικά. Κυρίως σε ένα κομμάτι. Στο χρόνο, οκ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού παίζει λίγο παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Η μεγάλη διαφορά είναι πως δεν αποφασίζει ο Σλούκας στο φινάλε. Στα περισσότερα παιχνίδια ενός σουτ ή μιας κατοχής, την τελική ευθύνη την παίρνει κάποιος άλλος. Στον Ολυμπιακό ήταν μόνο αυτός.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή, εμφανής πλέον, είναι η επιλογή συστημάτων. Ασφαλώς κάθε ομάδα έχει διαφορετικό playbook, δεν κάνουμε λόγο γι’ αυτό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιλέξει και κάνει call συστήματος, μόνο όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο. Ο Εργκίν Αταμάν κάνει call σχεδόν σε κάθε επίθεση.

BOMBA! HΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ!

Γεράσιμος Μανωλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα