Οι πρώτοι Έλληνες που έγιναν μάγοι, αστρολόγοι και ψευδοπροφήτες
Κάποτε, ο ελληνικός νους γέννησε τη λογική. Στοχάστηκε για τη φύση, αμφισβήτησε τους θεούς, επινόησε τη φιλοσοφία και θέσπισε το ελεύθερο πνεύμα. Αλλά υπήρξε κι ένα άλλο πρόσωπο του Έλληνα, θαμμένο μέσα στη σκόνη της Ανατολής: ο Έλληνας μάγος. Ο Έλληνας ψευδοπροφήτης. Ο Έλληνας απατεώνας που πουλούσε μυστήρια στους λαούς της Αυτοκρατορίας.
Ήταν η εποχή μετά τον Αλέξανδρο. Η Ανατολή είχε γεμίσει με πόλεις ελληνικές, αλλά και με ανθρώπους ξεριζωμένους. Πρώην πολίτες που είχαν γίνει υπάλληλοι σε ξένα βασίλεια, ρήτορες που δεν είχαν
Σύμφωνα με τον George Finlay, οι Έλληνες “εγκατέλειψαν τη φιλοσοφία για την αστρολογία”. Ήταν σαν να αντάλλαξαν τον Σωκράτη με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο. Έχοντας υψηλή παιδεία και διαλεκτική δεινότητα, μπορούσαν να μιλούν με πειθώ για κόσμους αόρατους. Οι Σύριοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμη και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, τους άκουγαν με δέος. Δεν ήταν απλοί μάγοι – ήταν Έλληνες. Και αυτό αρκούσε.
Η αγορά της Ρώμης γέμισε σύντομα με τέτοιους. Μια γυναίκα από την Κω προφήτευε το μέλλον για τις πατρικίες κυρίες. Ένας άνδρας από τη Σμύρνη πουλούσε περγαμηνές με τελετουργικά. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον Πλούτωνα. Άλλοι γνώριζαν τη «μοίρα» του κάθε παιδιού από την ημερομηνία γέννησης. Οι Ρωμαίοι γελοιοποιούσαν τους Έλληνες στις σάτιρες — αλλά τους πλήρωναν. Γιατί ήξεραν ότι αυτοί οι περίεργοι ανατολικοί με την έντονη προφορά και τα βαθιά βλέμματα είχαν κάτι που δεν μπορούσε να εξηγήσει η λογική.
Ήταν παράξενο: ο λαός που γέννησε τον Ομηρικό ορθολογισμό έγινε το κανάλι μιας νέας, σκοτεινής πίστης. Η εξορία από τις ελληνικές πόλεις και η αποξένωση από το πολιτικό βήμα είχε δημιουργήσει έναν τύπο ανθρώπου χωρίς ελπίδα και χωρίς πατρίδα. Η απελπισία αυτή έγινε καύσιμο για το υπερφυσικό. Ένας απογοητευμένος λαός που δεν ήλεγχε πια την ιστορία, άρχισε να υπόσχεται ότι ελέγχει το πεπρωμένο.
Αυτή ήταν η νέα «εξαγωγή» της Ελλάδας: όχι η τέχνη, ούτε η επιστήμη, αλλά ο μυστικισμός, η ψευδαίσθηση και το θαύμα. Η αρχαία φιλοσοφία έγινε περιτύλιγμα για χάρτινους θεούς. Ο Έλληνας που κάποτε ρωτούσε “τι είναι η αρετή”, τώρα πουλούσε φίλτρα για να κερδίσεις τον έρωτα ενός Ρωμαίου συγκλητικού.
Αλλά πίσω από όλα αυτά υπήρχε κάτι πιο τραγικό: μια απώλεια ταυτότητας. Αυτοί οι πρώτοι μάγοι δεν ήταν αγύρτες από γεννησιμιού τους. Ήταν άνθρωποι που κάποτε πίστεψαν στην Πόλη, στην Ελευθερία, στην Παιδεία — και όταν αυτά γκρεμίστηκαν, έμειναν να ψιθυρίζουν λόγια από αστέρια και πνεύματα για λίγα νομίσματα.
Η Εγγύς Ανατολή δεν ξεχνά. Και στους σκοτεινούς δρόμους της Συρίας, της Αιγύπτου και της Φοινίκης, το φάντασμα του Έλληνα μάγου περιπλανιέται ακόμα, μέσα στα αποκαΐδια ενός πολιτισμού που έμαθε να λέει ό,τι ήθελαν να ακούσουν οι άλλοι — όταν πια δεν είχε τίποτα άλλο να πει.
Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Μπάντοβιτς στο SDNA: «Ποιοτικός τερματοφύλακας και εξελίξιμος ο Μπάλσα Πόποβιτς»
- "Θα έδινε ο Ολυμπιακός 1.3 εκατ. σε Γκος - Ο Έβανς είπε δεν θα ρισκάρω..."!
- Λουτσέσκου: "Εξετάζω την ιδέα να εγκαταλείψω γρήγορα το ποδόσφαιρο"
- Ολυμπία Οδός Open Tour 2025: Η χιλιομετρική χρέωση, το “νερό από τον αέρα” και η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις
- ΑΕΚ: Το πωλητήριο σε Μαρσιάλ και οι ευθύνες του Αλμέιδα!
- Αποχωρεί ο άνθρωπος που «έχτισε» τον Ολυμπιακό με τον Βαλβέρδε
- Γουέστ Χαμ: Πρόστιμο για ομοφοβικά συνθήματα
- "Βράζουν" στην ΑΕΚ για την απόφαση πριν τους τελικούς με Ολυμπιακό
- Roland Garros: Πρώτος στους “16” ο Μουζέτι (vids)
- Highlights: Η νέα πρόκριση της Σαμπαλένκα (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Αποχωρεί ο άνθρωπος που «έχτισε» τον Ολυμπιακό με τον Βαλβέρδε
- ΑΕΚ: Το πωλητήριο σε Μαρσιάλ και οι ευθύνες του Αλμέιδα!
- Grand hotel επόμενα επεισόδια: Η Ελένη πάει στο δικαστήριο και καταθέτει κατα του Ρήγα
- «30 χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης – Παράλληλη δισκογραφία»: Έρχεται το επετειακό, διπλό LP με τις συμμετοχές του Μίλτου Πασχαλίδη
- Ήταν γιατρός, εφευρέτης, γλωσσολόγος, αιγυπτιολόγος, μουσικός και φυσικός. Κανείς όμως δεν καταλάβαινε τι έλεγε.
- Έτσι ήταν η Αθήνα όταν κανείς δεν τη θαύμαζε πια. Μόνο τη λεηλατούσαν
- Οι πρώτοι Έλληνες που έγιναν μάγοι, αστρολόγοι και ψευδοπροφήτες
- Δεκαπλασιάζουν οι ενισχυμένες της Bet365 στον πρώτο τελικό!
- Ο τιμωρός επόμενα επεισόδια: Ο Λεωνίδας αντιμετωπίζει στα ίσα την Εβίτα ως κόρη του
- Παιχνίδια εκδίκησης επόμενα επεισόδια: Ο Διονύσης ξέρει πως πίσω απο την καταγγελία είναι ο Άγης

- Τελευταία Νέα Sportime
- Οι πρώτοι Έλληνες που έγιναν μάγοι, αστρολόγοι και ψευδοπροφήτες
- Ο τιμωρός επόμενα επεισόδια: Ο Λεωνίδας αντιμετωπίζει στα ίσα την Εβίτα ως κόρη του
- Η Τελευταία Μάγισσα της Αγγλίας, φυλακίστηκε πριν 80 χρόνια επειδή καλούσε τα πνεύματα με τυρί
- ΑΕΚ: Το πωλητήριο σε Μαρσιάλ και οι ευθύνες του Αλμέιδα!
- Έτσι ήταν η Αθήνα όταν κανείς δεν τη θαύμαζε πια. Μόνο τη λεηλατούσαν
- Παιχνίδια εκδίκησης επόμενα επεισόδια: Ο Διονύσης ξέρει πως πίσω απο την καταγγελία είναι ο Άγης
- Δεκαπλασιάζουν οι ενισχυμένες της Bet365 στον πρώτο τελικό!
- Grand hotel επόμενα επεισόδια: Η Ελένη πάει στο δικαστήριο και καταθέτει κατα του Ρήγα
- «30 χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης – Παράλληλη δισκογραφία»: Έρχεται το επετειακό, διπλό LP με τις συμμετοχές του Μίλτου Πασχαλίδη
- Η εκπομπή «Παράθυρο στα Sports» με τον Τάσο Ζαφειράκη και σήμερα Παρασκευή κοντά σας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Στην Κηφισιά «πρώην» του Παναθηναϊκού!
- Σημαντικές εξελίξεις στον Ηρακλή - Πρώην παίκτης του ΠΑΟ στα ραντάρ του!
- Κηφισιά: Οι νεοφώτιστοι έδωσαν τα χέρια με τον Ρούμπεν Πέρεθ
- Οι διοργανωτές της συναυλίας του Αργυρού αποκάλυψαν πόσες αιτήσεις είχαν: «Δεν χωράει τόσος κόσμος»
- Παίκτης του Λέτο στην Κηφισιά ο Ρούμπεν Πέρεθ
- Η Λίβερπουλ βρίσκεται κοντά στον Βιρτζ - Πάνω από 100 εκατ. ευρώ το deal
- Στίβεν Τζέραρντ: Ο αρχηγός που κουβάλησε την ψυχή της Λίβερπουλ
- Μαθητής μετά τις πανελλήνιες για την μπλούζα Scarface: «Περιγράφει τον αγαπημένο πρόεδρο» (vid)
- Η Λίβερπουλ κατέθεσε πρόταση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ στη Λεβερκούζεν για τον Βιρτς
- Ολυμπιακός: Δεν σταματούν οι προπονήσεις για πέντε Έλληνες (photo)