Ο «πόλεμος του ποδοσφαίρου»: Όταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου οδήγησε σε πόλεμο 100 ωρών με 2.000 νεκρούς

Ένα από τα πιο απίστευτα – αλλά αληθινά – περιστατικά στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συνέβη στη Λατινική Αμερική το 1969, όταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ αποτέλεσε τη σπίθα για έναν τετραήμερο πόλεμο.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχε ήδη, λόγω κοινωνικών και εδαφικών διαφορών. Όμως η κατάσταση έφτασε στα άκρα στη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Οι τρεις αναμετρήσεις των δύο εθνικών ομάδων σημαδεύτηκαν από βία, ταραχές, εθνικιστικό

μίσος και πολιτική υποκίνηση.

Στις 14 Ιουλίου 1969, λίγες ώρες μετά τον τρίτο και τελευταίο αγώνα, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ονδούρα και ξεκίνησε στρατιωτική εισβολή. Ο πόλεμος κράτησε τέσσερις ημέρες και έμεινε στην ιστορία ως ο “Πόλεμος των 100 ωρών” ή “Πόλεμος του ποδοσφαίρου”, με πάνω από 2.000 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Αν και το ποδόσφαιρο δεν ήταν η πραγματική αιτία, η δύναμή του να πυροδοτήσει εθνικά πάθη αποδείχθηκε… εκρηκτική.

Διαβάστε επίσης:

Άταμαν ο… Θεσσαλονικιός προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού

Έπεισαν τον Αλαφούζο πως μόνο από τον… Μαρινάκη μπορούν να τον σώσουν

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, 100, 2 000,otan, 100, 2 000