Ο Ricky Brabec κερδίζει το Dakar 2024 και ανατρέπει την KTM

Ricky Brabec Dakar 2024: Πριν από τέσσερα χρόνια, ένας νεαρός Καλιφορνέζος κατάφερε να δώσει τέλος σε μια μονοτονία που είχε δημιουργήσει για 19 χρόνια η KTM που φαινόταν ανυπέρβλητη. Ο Ρίκι Μπράμπεκ έγινε μέρος της ιστορίας του Ντακάρ με μια νίκη που ήταν προνόμιο, αλλά και απελευθέρωση σε μια κατηγορία που χρειαζόταν αλλαγές. Ο Αμερικανός, οδηγώντας τη Honda, ήταν ο πρώτος που άλλαξε την τάση και παρόλο που από τότε που ο αγώνας καθιερώθηκε

στη Μέση Ανατολή, η κυριαρχία των Αυστριακών δεν ήταν και τόσο κακή, για άλλη μια φορά ο «καουμπόη» σταμάτησε ένα σερί δύο συνεχόμενων νικών για εκείνων από το Mattighofen, χάρη σε μια έκθεση κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας για την οποία λίγα αλλά μπορούν να ειπωθούν.

Ξεκίνησαν ως έξι κοκόρια στο ίδιο στυλό, με μεγάλη ενίσχυση από τη Honda. Η ιαπωνική μάρκα άρχισε να κερδίζει με τη Schareina, αλλά στη συνέχεια η εγκατάλειψη του Ισπανού, αργότερα αυτή του Howes και πολλές άλλες αναποδιές στην αξιοπιστία τους υπενθύμισαν ότι δεν θα ήταν όλα χαρά . Αλλά τουλάχιστον πήραν το μεγαλύτερο από όλα: το Touareg. Αυτό το αγόρι που τελείωσε το σχολείο χωρίς να ξέρει τι ήθελε να κάνει στη ζωή του αποφάσισε τελικά να γράψει ιστορία στο Ντακάρ. Και το έχει πετύχει δύο φορές.

Ricky Brabec Dakar 2024: Παίρνοντας την 7η θέση στο 12ο και τελευταίο σκέλος του Rally Dakar 2024, και με τον μεγάλο του αντίπαλο για φέτος Ross Branch της Hero

22th Motor Festival The Real Game 23-25 Μαρτίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο MEC ΠαιανίαςO Superman Φάνης Λαμπρόπουλος θα παρουσιάσει τους εκθέτες του 22ου Motor FestivalΆνοιξαν οι συμμετοχές για το 22nd Motor Festival στο MEC Παιανίας – ΚάτοψηMotor Festival: Το μεγαλύτερο πάρκο αδρεναλίνης ζωντανεύει στις 23-25 Μαρτίου στο MEC Παιανίας

Ricky Brabec Dakar 2024:  Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, η Brabec άφησε τον αγώνα να κάνει τη δική του επιλογή. Και μετά από 48 ώρες ξεκίνησε να είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο στις ειδικές διαδρομές όπου, παρά την απόσταση και χάρη στα μπόνους, το άνοιγμα της πίστας δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό σήμαινε ότι η έξοδος για τη νίκη ήταν πιο εφικτή από ποτέ, λύνοντας τη γροθιά για να έχουμε μια περιττή αναφορά και φτάνοντας τις έντεκα νίκες στον αγώνα, την ισορροπία ενός οδηγού που έφτασε με ένα υπερβολικό μπαρμπούνι που στην αρχή έδωσε περισσότερα για να μιλήσουμε από δική του απόδοση. Ο Ρίκι ήξερε πώς να παίζει με τον παράγοντα έκπληξη.

Ricky Brabec Dakar 2024: Ο Αμερικανός το έκανε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, χωρίς να κάνει πολύ θόρυβο αλλά να είναι αποτελεσματικός. Κάτι που απέτυχε στον νικητή της τελευταίας έκδοσης. Ο Kevin Benavides προσπάθησε να επαναλάβει τη στρατηγική που του έδωσε τη νίκη πριν από ένα χρόνο (μια διακριτική αρχή που τελείωσε με μια απροσδόκητη λειτουργία επίθεσης), αλλά η μεγαλύτερη ανταμοιβή που πέτυχε ήταν μια νίκη σταδίου που κληρονόμησε μετά από ένα πέναλτι στον Quintanilla και μια δεύτερη νίκη με αυτός που αποχαιρετά αυτό το Ντακάρ. Αλλά δεν τον βοήθησε καν να ανέβει σε ένα βάθρο όπου, για πρώτη φορά από το 2000, δεν έχει καμία μοτοσυκλέτα από το σπίτι της KTM σε ένα από τα σκαλιά του. Ο Branch, δεύτερος, ανέβηκε και έβαλε τον Hero στο κουτί για πρώτη φορά και για να συνεχίσει με τις πρεμιέρες, ο Van Beveren έκανε το ίδιο με ένα χάλκινο που μπορούσε να βελτιωθεί. Γιατί λιγότερο από δύο λεπτά τον άφησαν χωρίς τα χρήματα, ενώ μπροστά ήταν κάποιος που είχε ήδη το χρυσό περισσότερο από καταδικασμένο σε ένα ροντέο που τελείωσε στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας με έναν καουμπόι που επέστρεψε στη μάχη.

Αν και σημείωσε μόνο μία νίκη ατομικού σταδίου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δύο εβδομάδων στη Σαουδική Αραβία, ο Μπράμπεκ κέρδισε τις γενικές διακρίσεις με εντυπωσιακό περιθώριο 10 m53, καθώς έβαλε τη Honda στη λωρίδα των νικών στο Ντακάρ.

Τα 10m53 ήταν σχεδόν ακριβώς η στιγμή που έχασε ο Brabec από τον Branch στην εναρκτήρια δοκιμή μεταξύ Al-Ula και Al-Henankiya, βάζοντας τον Αμερικανό αναβάτη αμέσως στο πίσω μέρος στην ένατη συμμετοχή του στο Dakar.

Αλλά ο Brabec κατάφερε σιγά-σιγά να γεφυρώσει το χάσμα από τον Branch καθώς το ράλι κατευθυνόταν προς το Empty Quarter και τελικά άρπαξε το προβάδισμα κατά τη διάρκεια του 48ωρου Stage 6 που κάλυψε μια τεράστια απόσταση 626km.

Ο πρωτοπόρος την Γενικής Ricky Brabec ήθελε μια νίκη ημέρας στο φετινό Rally Dakar 2024 για να εδραιώσει την θέση του.

Η νέα εφαρμογή ταξί που τα σπάει… Taxi.gr με τρία κλικ, έχεις ταξί! Γιατί η υδροβολή πλοίων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη συντήρηση; Ποιοι οι κίνδυνοι στο περιβάλλον;Motor Festival : Έκθεση αυτοκινήτου και Test Drive στο MEC ΠαιανίαςMotor Festival: Έκθεση μοτοσυκλέτας και Test Ride στο MEC Παιανίας

Ricky Brabec Dakar 2024: Μετά από οκτώ ημέρες ανταγωνισμού, η διαφορά μεταξύ Brabec και Branch ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο καθώς ο αντίπαλος του Hero προσπάθησε να κάνει μια επιστροφή. Όμως, δύο ημέρες αργότερα, ο 32χρονος μπόρεσε να δείξει την απόλυτη ταχύτητα της Honda του και να κερδίσει ένα πλεονέκτημα επτά λεπτών, καθώς ο Branch παραχώρησε σημαντικό χρόνο με λάθη σε αμμόλοφους και χόρτο καμήλας.

Αυτό θα αποδεικνυόταν ότι ήταν το αποφασιστικό στάδιο του Ντακάρ και άλλαξε σταθερά το εκκρεμές υπέρ του Μπράμπεκ, επιτρέποντάς του να κάνει κρουαζιέρα στις υπόλοιπες τρεις ημέρες του γεγονότος.

Τερματίζοντας μια ασφαλή έβδομη θέση στο τελευταίο τρέξιμο των 175 χιλιομέτρων της Παρασκευής στο Yanbu, ο αναβάτης της Honda σφράγισε τη δεύτερη νίκη του στο Ντακάρ μετά τον πρώτο του θρίαμβο το 2020, όταν έγραψε ιστορία τερματίζοντας ένα 18χρονο σερί νικών για την KTM.

Ενώ ο Branch δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την Brabec την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε μια νίκη στο δεύτερο στάδιο του 2024 την Πέμπτη για να εδραιώσει τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη μπροστά από την επόμενη καλύτερη Honda του Adrien van Beveren .

Η δεύτερη θέση σηματοδότησε το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο του ίδιου όσο και του Hero στο Ντακάρ, με τον Ινδό κατασκευαστή να ανεβάζει το παιχνίδι του το 2024 για να αναδειχθεί ως ο πλησιέστερος αντίπαλος της Honda στο πιο σκληρό ράλι cross-country στον κόσμο.

Στα χέρια της Honda το 46ο Dakar με τον Ricky Brabec να σημειώνει την 2η νίκη του στον αγώνα, στην 9η συμμετοχή του.

Ricky Brabec Dakar 2024: Πίσω από την Brabec και τον Branch, ο Van Beveren τερμάτισε ως ο καλύτερος των υπολοίπων στο εργοστασιακό Honda παρά το γεγονός ότι έχασε σημαντικά κομμάτια χρόνου σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, αν και οδήγησε την ιαπωνική μάρκα σε μια μνημειώδη νίκη 1-2-3 στο Stage 9.

Η KTM μειώθηκε στον τρίτο καλύτερο κατασκευαστή στο φετινό Dakar, με τον Kevin Benavides στην καλύτερη από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες να τερματίζει 38 μέτρα από το προβάδισμα στην τέταρτη θέση και τον Toby Price άλλα επτά λεπτά πίσω στην πέμπτη.

Τόσο ο Benavides όσο και ο Price έχασαν πολύ χρόνο στην εναρκτήρια σκηνή όπου κυριαρχούσε ο Branch, με τον νικητή του 2016 και του ’19, Price, να μένει ακόμα πιο πίσω στο Stage 4 που κέρδισε ο Benavides.

Ο Price κέρδισε το συντομευμένο Stage 5 την επόμενη μέρα και ο Benavides θα προσθέσει άλλη μια νίκη στον απολογισμό του στο Stage 8, αλλά εκείνη τη στιγμή οι δυο τους είχαν ήδη φανεί να είναι εκτός αγώνα.

Η έκτη θέση πήγε στην κορυφαία Husqvarna του Luciano Benavides, του οποίου οι ελπίδες για νίκη τελείωσαν στο Stage 5 όταν έχασε σχεδόν 20 λεπτά με ένα μηχανικό πρόβλημα.

Την πρώτη δεκάδα ολοκλήρωσαν ο Daniel Sanders της GasGas, ο Stefan Svitko της Slovnaft και ο Martin Michek.

Ηγέτης της Sherco ήταν ο Harith Noah, ο οποίος κέρδισε την κατηγορία Rally2 και τερμάτισε 11ος στη γενική κατάταξη.

Ο συμπαίκτης του, Lorenzo Santolino, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ράλι στην αρχή του Stage 2, αφού αντιμετώπισε κάποια μηχανικά προβλήματα στο 450 SEF Rally, έχοντας καθίσει μέσα στους 10 καλύτερους.

Ο Santolino δεν ήταν ο αναβάτης υψηλού προφίλ που αποχώρησε από τη διοργάνωση του 2024. Ο Joan Barreda , κάνοντας το ντεμπούτο του με τον Hero μετά από ένα μακρύ διάστημα με τη Honda, ανέφερε πόνο στο χέρι του μετά από ένα ατύχημα στο Stage 5 πριν αποσυρθεί από το ράλι με τεχνικά gremlins την επόμενη μέρα.

Αργότερα αποκάλυψε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το Ντακάρ μετά από μια λαμπρή καριέρα που τον είχε δει να σημειώσει 29 νίκες στα στάδια, αλλά όχι γενικές νίκες στην κατηγορία ποδηλάτων.

Ricky Brabec Dakar 2024:  Kατάταξη (Τοπ 10):
Θέση Καβαλάρης Ποδήλατο Κενό χρόνου

1 Ρίκι Μπράμπεκ Honda 48h15m18s

2 Ross Branch Ήρωας +1h20m25s

3 Άντριεν βαν Μπέβερεν Honda +1h25m12s

4 Κέβιν Μπεναβίδης KTM +1h35m59s

5Τόμπι Πράις KTM +2h16m43s

6 Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο Honda +2h40m33s

7 Λουτσιάνο Μπεναβίδης Husqvarna +2h50m26s

8 Ντάνιελ Σάντερς GasGas +2h57m17s

9 Στέφαν Σβίτκο KTM +3h03m12s

10 Μάρτιν Μίχεκ KTM +3h04m12s

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Ημερολόγιο MotoGP 2024AMA Supercross 2024 οσα πρέπει να ξέρεις γιατί ξεκινάμεMotor Festival: Το μεγαλύτερο πάρκο αδρεναλίνης ζωντανεύει στις 23-25 Μαρτίου στο MEC ΠαιανίαςF1 2024: Σας παρουσιάζουμε οδηγούς και ομάδες για το 2024

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα