Μάτι – Νέο πολεοδομικό σχέδιο: Κατεδαφίζονται 141 κτίρια και 339 μαντρότοιχοι (vid)

Μεγάλες αλλαγές στο Μάτι προβλέπει το νέο πολεοδομικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναμόρφωση της περιοχής. Στόχος είναι η περιοχή να αναβαθμιστεί προκειμένου να μην ζήσουμε ξανά καταστάσεις όπως την «τραγωδία» του 2018 όταν κάηκαν πάνω από 100 άνθρωποι στις φονικές πυρκαγιές.

Όπως έγινε γνωστό, στο Μάτι οργανώνεται χωρικά μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομούνται για πρώτη φορά. Οι περιοχές που προστατεύονται με τη δασική νομοθεσία ή άλλες διατάξεις, φθάνουν τα, περίπου, 4.250 στρέμματα.

Το υπόλοιπο της συνολικής έκτασης περιλαμβάνει τις ήδη εντός σχεδίου

περιοχές που αναπλάθονται (6%), αιγιαλό και παραλία (2%), κατασκηνώσεις (2%), και διάφορες άλλες περιπτώσεις (4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξάνθη: Καλλιεργούσε κάνναβη στο σπίτι του και συνελήφθη

Ειδικότερα στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρ., 1.060 στρ. θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι), και 830 στρ. αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.

Μια παράλληλη επιδίωξη του ΥΠΕΝ, είναι η ελαχιστοποίηση των κατεδαφίσεων κτισμάτων και βοηθητικών εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή ΕΠΣ.

Τα κτίσματα που εμπίπτουν σε ζώνες απομάκρυνσης είναι 141 με χρήσεις Α ή Β κατοικίας, εστίασης και τουρισμού, ενώ σε 339 οι ιδιοκτησίες κατεδαφίζονται μαντρότοιχοι.

Η υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για το Μάτι

Το άρθρο Μάτι – Νέο πολεοδομικό σχέδιο: Κατεδαφίζονται 141 κτίρια και 339 μαντρότοιχοι (vid) εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα