Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση μισθού για 50 ευρώ «παντεσπάνι», στον δεύτερο πιο φτωχό λαό της ΕΕ

Η κοινοβουλευτική μασκαράτα που αποκαλέστηκε πρόταση μομφής για τα Τέμπη, καταψηφίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο. Και τα αιματοβαμμένα χέρια χειροκρότησαν ενθουσιωδώς τη «νίκη» και την ψευτο – συσπείρωση του γαλάζιου πληρώματος σε ένα πλοίο που βουλιάζει ταχέως. Με ορθάνοιχτες τρύπες σκανδάλων στην καρίνα του, που μπάζουν νερά.

Ξημερώνοντας η 29η Μαρτίου 2024, θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα ξαφνικά φάνταζε μια χώρα όπου όλα δουλεύουν ρολόι (για τα μάτια του κόσμου). Καταδικάστηκε ο Μίχος, ανατρέποντας όλες τις πολύμηνες πρακτικές

συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος, καταδικάστηκε και η Πισπιρίγκου για τον φόνο της Μαλένας, και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά, από 780 που ήταν.

Αν ξυπνούσε κάποιος σήμερα, μετά από πολυετές κώμα, θα αναφωνούσε: «μα τι νοικοκυρεμένο κράτος είναι αυτό»! Οι κακοί τιμωρούνται (εκτός από ένα «μικρό» μακελειό στα Τέμπη που τους… διαφεύγει ακόμα), οι μισθοί ανεβαίνουν, η ανάπτυξη… έφτασε.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική, πέρα από τη μνημειώδη αλαζονεία του, είναι ότι είναι τραγικά προβλέψιμος. Αυτά συμβαίνουν όταν γίνεσαι ρομποτική μαριονέτα επικοινωνιολόγων, που δουλεύουν με συγκεκριμένες φόρμες και μοτίβα ψυχοπολιτικής.

Μετά από κάθε γενική κατακραυγή της κυβέρνησης και κάθε στρίμωγμα του πρωθυπουργού στα σχοινιά, έρχεται ένα εξευμενιστικό δωράκι, που ουσιαστικά είναι δώρον άδωρον.

Η αύξηση του μισθού που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης, ουσιαστικά σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων θα ανέλθουν στα 706 ευρώ. Όσο περίπου δηλαδή ένα μηνιάτικο για να έχεις ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου. Για λογαριασμούς ρεύματος, νερού, κινητής, internet, σούπερ μάρκετ, βενζίνες, φροντιστήρια, φάρμακα κ.λπ, θέλεις άλλον ένα μισθό και παραπάνω. Αν εξυπηρετείς και δάνειο, κλάφ’ τα Χαράλαμπε.

Πηγαίνει ο μήνας στα μισά του και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κοιτάνε με απόγνωση τα άδεια τους πορτοφόλια. Με 100 τρέχει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, με 10 πάνε οι μισθοί.

Και τι να προσφέρουν 50 ευρώ παραπάνω το μήνα, όταν τα τελευταία 2 χρόνια η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει κατά 15% μέσο όρο, και έως και 40% για τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά; Και από την άλλη οι τιμές παραμένουν σταθερά στα ουράνια. Και οι (όποιες) οικονομίες υπήρχαν, τώρα έχουν εξανεμιστεί, έτσι όπως ήταν εξ’αρχής το σχέδιο των κέντρων εξουσίας. Δηλαδή να σαρωθούν οι καταθέσεις των πολιτών που «φούσκωσαν» στον καιρό της πανδημίας, λόγω των lockdown.

Τα αποτελέσματα αυτής της ραγδαίας φτωχοποίησης τα βλέπουμε και σε επίσημες έρευνες. Το «χαρτζιλίκι» του Κυριάκου – διόλου τυχαία – ήρθε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση έρευνας της Eurostat που κατατάσσει τους Έλληνες ως δεύτερο πιο φτωχό λαό της ΕΕ, μετά τους Βούλγαρους, όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Όταν κάποιοι στη δεκαετία των μνημονίων προειδοποιούσαν για «βουλγαροποίηση» της Ελλάδας, κάποιοι άλλοι πούλαγαν «success story», έκαναν «Ζάππεια» και παραμύθιαζαν τον κόσμο μιλώντας για «έξοδο από το τούνελ» της οικονομικής κρίσης.

Και τελικά όχι μόνο δεν βγήκαμε από το τούνελ, αλλά η ελληνική κοινωνία βυθίζεται όλο και πιο μαζικά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στα πάγια έξοδα που «καίνε» περισσότερο τον Έλληνα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Δηλαδή στο νοίκι, στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα και στα καύσιμα. Οι μισθοί αυξάνονται με το σταγονόμετρο και οι ιδιωτικοποιήσεις περατώνονται σε ρυθμούς «βζιιιιν» που έλεγε και ο Άδωνις.

Με τις πομπές του Άδωνι, πλέον ο Έλληνας θα πρέπει να πληρώνει για να χειρουργείται αξιοπρεπώς. Και σε λίγα χρόνια θα πρέπει να πληρώνει για να σπουδάζει αξιοπρεπώς, να νοσηλεύεται αξιοπρεπώς, να έχει αξιοπρεπή πρόσβαση σε εξετάσεις και φάρμακα, να ασφαλίζει το σπίτι του από καταστροφές της «κλιματικής κρίσης», να στέλνει το παιδί του σε ένα σχολείο που δεν κινδυνεύει να μαχαιρωθεί.

Λογικά μέσα στους επόμενους 2 μήνες, ο Μητσοτάκης θα αναγγείλει και κάποιο έκτακτο βοήθημα που στην ουσία θα είναι… «ψηφοφόρος pass» ρίχνοντας στον λαό και μερικά τελευταία ψίχουλα ενόψει ευρωεκλογών. Προς το παρόν, 50 ευρώ έξτρα «παντεσπάνι» και καλή μας όρεξη…

Ελευθέριος Ανδρώνης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα