Κορονοϊός: Μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τώρα και στη Γαλλία

Ένα πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τη μετάλλαξη του κορονονοϊού που έχει αναγνωριστεί στη Νότια Αφρική, εντοπίστηκε στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πριν από λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης του κορονοϊού και στη Βρετανία.

Η μετάλλαξη αυτή, η οποία όπως εκείνη της Βρετανίας ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική, εντοπίστηκε χθες σε έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική και διαμένει

στο Ο Ραν (ανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Επιστρέφοντας από τη Νότια Αφρική, ο άνδρας, που είχε εκδηλώσει συμπτώματα Covid-19, έκανε ένα τεστ κορονοϊού στην Ελβετία.

Αφού το τεστ βγήκε θετικό, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός αλληλουχίας του ιού, που επιβεβαίωσε τη μετάλλαξη «501.V2», η οποία έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και ευθύνεται σε αυτήν τη χώρα για τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα.

Ο άνδρας, που έχει αποθεραπευτεί, «τέθηκε αμέσως σε απομόνωση στο σπίτι του μόλις εμφάνισε συμπτώματα» και «δεν είχε καμία επαφή υψηλού κινδύνου», διαβεβαιώνει το υπουργείο.

Διευκρινίσεις από ECDC για τις μεταλλάξεις

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση του σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι:

* Οι ιοί υφίστανται συνεχώς μεταλλάξεις, συνεπώς η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων στον κορονοϊό είναι κάτι αναμενόμενο και από μόνο του δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.

* Πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού ήδη κυκλοφορούν στον κόσμο και περισσότερες θα εμφανισθούν στο μέλλον, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν την παραμικρή επίπτωση στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της νόσου.

* Έως τις 28 Δεκεμβρίου, η νέα μετάλλαξη (VOC 202012/01) βρέθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και άλλες 11 εκτός Ευρώπης. Δεν συνδέονταν όλες οι περιπτώσεις με ταξίδια από/προς τη Βρετανία, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί πλέον η διαρκής κυκλοφορία της μετάλλαξης διεθνώς. Αναμένεται έτσι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν περισσότερες περιπτώσεις (σ.σ. ήδη οι ΗΠΑ μόλις βρήκαν το πρώτο κρούσμα στο Κολοράντο). Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί στην Ελλάδα.

* Μια άλλη μετάλλαξη (501.V2), η οποία συνδέεται με ταξίδια στη Νότια Αφρική, έχει επίσης βρεθεί στην Ευρώπη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό (δύο μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία και ένα στη Φινλανδία).

* Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοθούν απαντήσεις στα έως τώρα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, όπως η επίπτωση τους στην πορεία της νόσου και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

* Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να κάνουν γενετικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορονοϊό, προκειμένου να εντοπίζουν έγκαιρα νέες μεταλλάξεις. Επίσης να συνεχίσουν να επιτηρούν τυχόν απότομες αλλαγές στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της Covid-19. Ακόμη, να συνιστούν την αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από και προς τις χώρες με πολλά περιστατικά της νέας μετάλλαξης.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις κάνουν «ζημιά»
Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC Μάικ Κάτσπολ δήλωσε ότι «μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέες μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν, προκαλούν πιο σοβαρή νόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν πως μπορεί αυτές να είναι πιο μεταδοτικές.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση αυτών των νέων μεταλλάξεων στην Ευρώπη, οδηγώντας σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς και σε αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας. Είναι συνεπώς ουσιώδη τα μέτρα όπως η συνέχιση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, καθώς και οι βελτιωμένοι μηχανισμοί επιτήρησης, διάγνωσης, ιχνηλάτησης και ανίχνευσης».

Πληροφορίες από AFP/France24, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Πολύ κουβέντα για το τίποτα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Το άρθρο Κορονοϊός: Μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τώρα και στη Γαλλία εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα