Κλειδωμένα φτερά: Πόσο “ελληνικά” είναι πραγματικά τα Rafale;

Η απόφαση της Γαλλίας να μην παραδώσει στην Ινδία τους πηγαίους κωδικούς των Rafale φέρνει στο φως ένα κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα: διαθέτουμε πλήρη έλεγχο των υπερσύγχρονων μαχητικών μας ή απλώς δικαίωμα χρήσης; Παρά τη στρατηγική συμμαχία Αθήνας–Παρισιού, η τεχνολογία των Rafale παραμένει αυστηρά υπό γαλλικό έλεγχο. Η χώρα μας έχει παραλάβει 24 Rafale F3R, εξοπλισμένα με Meteor και Scalp, ωστόσο η δυνατότητα εσωτερικής παραμετροποίησης είναι περιορισμένη.

Το λογισμικό τους θεωρείται πνευματική ιδιοκτησία της Dassault και της Thales και η Γαλλία φοβάται πιθανές διαρροές ή ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις. Η άρνηση ακόμα και προς την Ινδία, έναν παγκόσμιο παίκτη, δείχνει ότι ούτε η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά πλήρη πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, η ενεργή παρουσία των Rafale στο Αιγαίο φαίνεται να εντείνει τη γαλλική επιφυλακτικότητα, καθώς το Παρίσι θέλει να αποφύγει εμπλοκές που θα το φέρουν απέναντι στην Τουρκία.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: τα Rafale είναι όπλα αιχμής, αλλά όχι πλήρως δικά μας. Και σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο νομίζουμε.

Διαβάστε επίσης:

Τι εφιάλτες έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στον ύπνο τους;

Δεν τραγούδησε ποτέ για να αρέσει. Τραγούδησε για να θυμόμαστε. Το απίστευτο ταξίδι του Γιώργου Νταλάρα

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords