Κλειδωμένα φτερά: Πόσο “ελληνικά” είναι πραγματικά τα Rafale;

Η απόφαση της Γαλλίας να μην παραδώσει στην Ινδία τους πηγαίους κωδικούς των Rafale φέρνει στο φως ένα κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα: διαθέτουμε πλήρη έλεγχο των υπερσύγχρονων μαχητικών μας ή απλώς δικαίωμα χρήσης; Παρά τη στρατηγική συμμαχία Αθήνας–Παρισιού, η τεχνολογία των Rafale

παραμένει αυστηρά υπό γαλλικό έλεγχο. Η χώρα μας έχει παραλάβει 24 Rafale F3R, εξοπλισμένα με Meteor και Scalp, ωστόσο η δυνατότητα εσωτερικής παραμετροποίησης είναι περιορισμένη.

Το λογισμικό τους θεωρείται πνευματική ιδιοκτησία της Dassault και της Thales και η Γαλλία φοβάται πιθανές διαρροές ή ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις. Η άρνηση ακόμα και προς την Ινδία, έναν παγκόσμιο παίκτη, δείχνει ότι ούτε η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά πλήρη πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, η ενεργή παρουσία των Rafale στο Αιγαίο φαίνεται να εντείνει τη γαλλική επιφυλακτικότητα, καθώς το Παρίσι θέλει να αποφύγει εμπλοκές που θα το φέρουν απέναντι στην Τουρκία.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: τα Rafale είναι όπλα αιχμής, αλλά όχι πλήρως δικά μας. Και σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο νομίζουμε.

Διαβάστε επίσης:

Τι εφιάλτες έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στον ύπνο τους;

Δεν τραγούδησε ποτέ για να αρέσει. Τραγούδησε για να θυμόμαστε. Το απίστευτο ταξίδι του Γιώργου Νταλάρα

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλειδωμένα, Πόσο “ελληνικά”, Rafale,kleidomena, poso “ellinika”, Rafale