Η ΑΕΚ πληρώνει την Ντιναμό για τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς – Που σταματάει η ιδεολογία και που ξεκινάει η μπίζνα;

Μια παγωμάρα, μια απορία, σε πιάνει. Η ΑΕΚ, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, πληρώνει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για την απόκτηση του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Τελικά τα όρια της ιδεολογίας και της μπίζνα είναι ακαθόριστα, ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Λίγους μήνες πριν ήταν. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα ήταν σε σκέψεις. Να πάμε στην Κροατία ή να μην πάμε; Να παίξουμε ή όχι; Δεν υπήρχε άνθρωπος στην οικογένεια

της Ένωσης που να μην είχε συγκλονιστεί από την είδηση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Η ίδια η ΑΕΚ έβγαζε προς τα έξω το πόσο μεγάλος προβληματισμός υπήρχε στο εσωτερικό της ομάδας. Ένα ματς δεν έγινε, η ημερομηνία μετατέθηκε, ένα παιδί «έφυγε» και δεν θα γύριζε πίσω ποτέ. Η κριτική προς το ανεύθυνο κράτος ήταν σφοδρή. Η αποστροφή προς την UEFA που δεν νιώθει κι απλά θέλει να προχωρήσει το προϊόν της, ακόμα μεγαλύτερη.

Ολόκληρος ντόρος έγινε δε για ένα πανό που σήκωσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού λίγες μέρες μετά το περιστατικό. Όλο το κιτρινόμαυρο περιβάλλον έκανε λόγο για φασισμό και κροατική εισβολή. Γενικώς, η κατάσταση ήταν τεταμένη. Η ΑΕΚ βάζοντας γκολ στο 95ο λεπτό, πήρε πρόκριση και έκανε λόγο για Θεία Δίκη, για τον Μιχάλη…

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς: Nothing personal, just business

Κάπου εκεί τελειώνει η ιδεολογία, ο ρομαντισμός και το «διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Σκόρπιες σκέψεις; Λανθασμένη προσέγγιση; Δεν μπορεί… Δεν το βλέπουμε εμείς λάθος. Η διοίκηση της ΑΕΚ δεν έκανε δεκτή την πρόσκληση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για κοινό δείπνο κατά τη διάρκεια της διαμονής της αποστολής της ΑΕΚ στην Κροατία. Ο κροατικός σύλλογος το πράττει αυτό με όλους τους Ευρωπαίους συλλόγους που φιλοξενεί.

Δηλαδή, δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί για να φάμε, αλλά για να διαπραγματευτούμε καθόμαστε; Τόσο γρήγορα ξεχνάμε; Το πρόβλημα ήταν χρόνος;

Ας μην λησμονήσουμε και τις αναφορές του κροατικού Τύπου εκείνων των ημερών. Στο γνωστό περιοδικό Nacional.hr έγραψαν πως η διοίκηση της κροατικής ομάδας έκρυψε τον γιο μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είχε συμμετοχή στα επεισόδια.

Μία μέρα μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, η διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προχωρά σε προκλητική ανακοίνωση λέγοντας πως: «Η ΑΕΚ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς κανένα δισταγμό για δική της προβολή», ενώ μέσες άκρες κατηγορούσε την Ένωση πως δεν θέλει να βρεθεί κάποια λύση.

Λίγο πριν την αναμέτρηση στην Κροατία δε, η ανακοίνωση για το sold out του ματς, ήταν με φωτογραφία των χούλιγκαν, για την ακρίβεια των οργανωμένων, που είχαν παρευρεθεί στην Αθήνα. Και είναι κι άλλα, πολλά.

Κι όμως. Τις τελευταίες ώρες οι συζητήσεις είναι με αυτούς τους ανθρώπους, στο «πέντε πάνω, πέντε κάτω», για τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Σε ποσά δύο, τριών ή και τεσσάρων εκατ. ευρώ. Με τους ανθρώπους που έχουν υπό τη σκέπη τους (αποδεδειγμένα) οπαδούς δολοφόνους.

Nothing personal λοιπόν, Μιχάλη, just business…

Γεράσιμος Μανωλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα