Η F1 αποκτά μια νέα πίστα δρόμου στη Μαδρίτη! Γιατί η F1 αυξάνει τους αγώνες στους δρόμους;

F1 αγώνες στους δρόμους: Μια μεγάλη αλλαγή επρόκειτο να συμβεί στο Ισπανικό Grand Prix της Formula 1 το 2026. Κάνοντας χώρο για έναν νέο συμμετέχοντα ήταν η πίστα δρόμου στη Μαδρίτη, αντικαθιστώντας το γνωστό Circuit de Catalunya στη Βαρκελώνη, το οποίο ήταν αναπόσπαστο μέρος των αγώνων ημερολόγιο από το 1991. Με ένα φημολογούμενο 10ετές συμβόλαιο που ξεκινά το 2026, τα σημάδια έδειχναν την απόκτηση της Μαδρίτης ως την

πιο πιθανή εξέλιξη των γεγονότων.

Υπήρξαν υπαινιγμοί ότι η Μαδρίτη θα φιλοξενούσε το Ισπανικό Γκραν Πρι ξεκινώντας το 2026, με βάση αναφορές από τη Formula 1. Με μια συμφωνία που εκτεινόταν μέχρι το 2026, το Circuit de Barcelona-Catalunya μπορεί να βρει αντικαταστάτη. Υπήρχαν υποψίες ότι δύο Ισπανικοί αγώνες μπορεί να πραγματοποιηθούν τελικά, με τη Μπαρτσελόνα να διατηρεί το Ισπανικό Γκραν Πρι.

Η γοητεία πίσω από την F1 αυξάνει τον αριθμό στους αγώνες στους δρόμους

F1 αγώνες στους δρόμους:  Στις περασμένες μέρες, το Μονακό ήταν η βασική πίστα του δρόμου, απαιτώντας από τους οδηγούς να ωθήσουν τα αυτοκίνητά τους στα άκρα για να πετύχουν τον καλύτερο χρόνο γύρου. Με τη σωματική του πορεία γεμάτη καμπύλες και ανατροπές, το Grand Prix της Σιγκαπούρης έχει εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή με τα χρόνια. Ωστόσο, η προσέγγιση της F1 έχει εξελιχθεί δραματικά τις τελευταίες σεζόν.

Καθώς εμφανίστηκαν νέοι χώροι, τα φώτα της δημοσιότητας μετατοπίστηκαν στη δημιουργία κυκλωμάτων στους δρόμους μέσα στους μητροπολιτικούς χώρους. Αυτή η αλλαγή ανάγκασε τον αριθμό αυτών των κομματιών να αυξάνεται σταδιακά κάθε σεζόν. Μεταξύ της σεζόν 2014 και 2024 παρατηρήθηκε αύξηση των κυκλωμάτων στους δρόμους από τρεις σε έξι. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που μια πίστα δρόμου αφορούσε περισσότερο τη γοητεία γύρω της, αυτές οι συγκεκριμένες εμφανίζονται συχνά στο πρόγραμμα.

Με τη Μαδρίτη να εντάσσεται πιθανώς στο μείγμα το 2026 , θα υπάρχουν επτά πίστες δρόμου, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της F1.

Η νέα εφαρμογή ταξί που τα σπάει… Taxi.gr με τρία κλικ, έχεις ταξί! Γιατί η υδροβολή πλοίων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη συντήρηση; Ποιοι οι κίνδυνοι στο περιβάλλον;Τσουχτερό το ποσό εγγραφής για την κάθε ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 2024MotoGP: Marc Marquez η πρώτη εικόνα με τα χρώματα της Ducati- VIDEOΒουητό γύρω από τα πρόσφατα δημιουργημένα κυκλώματα του δρόμου

F1 αγώνες στους δρόμους:  Ανησυχίες για το εάν η F1 είχε φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τεράστιο αριθμό των δρομολογίων στο πρόγραμμα εμφανίστηκαν όταν η σειρά σκέφτηκε να προσθέσει έναν ακόμη αγώνα δρόμου για να αναβάλει μια από τις κλασικές πίστες. Πολλοί υποστηρικτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους όταν η Μαδρίτη ανακοινώθηκε ως η νέα ομάδα που θα αντικαταστήσει τη Μπαρτσελόνα στον κύκλο της Formula

Τα λόγια της Red Bull Μια άλλη κλασική πίστα F1 πρόκειται να δαγκώσει τη σκόνη για μια μέση πίστα δρόμου

Ο Max Verstappen μας είχε ήδη προειδοποιήσει πολλές φορές για αυτό

Η F1 χάνει την ψυχή της…..

Ωστόσο, η διάκριση μεταξύ μιας πίστας που φωτίζεται στη Τζέντα και ενός στο Λας Βέγκας είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσει. Ένα συγκεκριμένο γεγονός σημειώθηκε πρόσφατα στην πίστα του δρόμου στο Sin City, όταν ο βασιλεύς παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του , νιώθοντας αποκομμένος από την όλη πομπώδη έκθεση. Το άθλημα ιδρύθηκε με την υπόθεση ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές θα παραμείνουν στην ομάδα ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα γίνουν.

Αλλά υπήρξαν σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, που ώθησαν τους θαυμαστές να ανοιχτούν περισσότερο. Ωστόσο, εξακολουθεί να εναπόκειται στους οπαδούς να αποφασίσουν εάν το άθλημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά την ποσότητα των διαδρομών.

Γιατί προτιμώνται οι αγώνες στους δρόμους;

F1 αγώνες στους δρόμους:  Ως θαυμαστής, αυτό μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό ερώτημα, αλλά ως επιχείρηση, πρέπει να καταλάβουμε γιατί δίνεται αυξημένη έμφαση στα μονοπάτια του δρόμου. Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από αυτό είναι η προσβασιμότητα και η κερδοφορία.

Έχοντας ένα κύκλωμα δρόμου σημειώνει πολλά κουτάκια όταν πρόκειται για τη δημιουργία εσόδων για μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Βοηθάει και στον τουρισμό γιατί ο αγώνας γίνεται στην πόλη και όχι σε απομονωμένο γήπεδο. Για να προστεθεί σε αυτό, η δυνατότητα δημιουργίας εσόδων βοηθά επίσης την τοποθεσία να πληρώσει τα υπέρογκα τέλη τοποθεσίας για τη φιλοξενία ενός αγώνα F1.

Η σημαντική πτυχή της διεξαγωγής ενός αγώνα F1 στην πόλη είναι ότι το γεγονός έρχεται στους οπαδούς, σε αντίθεση με μια αποκλειστική πίστα στα περίχωρα όπου οι οπαδοί θα έπρεπε να δεσμευτούν ότι θα πάνε στον αγώνα. Είναι παράγοντες όπως αυτοί που έχουν βοηθήσει να στηρίξουν τα σιρκουί στους δρόμους σε μέρη όπως το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας και η Τζέντα.

Η κριτική για τα κυκλώματα που προστέθηκαν πρόσφατα

F1 αγώνες στους δρόμους:  Όταν μιλάμε για την κριτική αυτών των κομματιών, πηγάζει από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα νέα κομμάτια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα σε μια πίστα στη Τζέντα κάτω από τα φώτα ή σε αυτή στο Λας Βέγκας. Ως αποτέλεσμα, για τους πουριστές και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, είναι δύσκολο να συσχετίσουν αυτά τα κομμάτια με οτιδήποτε άλλο εκτός από το στοιχείο «show» του αθλήματος.

Μία από τις πιο πρόσφατες πίστες δρόμου που αγωνίστηκε η F1 ήταν στο Λας Βέγκας. Ο Max Verstappen ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς του γεγονότος, καθώς ένιωθε ότι δεν μπορούσε να συνδεθεί με ολόκληρη την υπερβολή.

Αναμφισβήτητα αυτό που έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι η τρέχουσα γενιά αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα δεν οδηγούν τα κράσπεδα τόσο καλά όσο η προηγούμενη γενιά, είναι ογκώδη και δεν έχουν ούτε την απόδοση χαμηλής ταχύτητας. Αυτά τα αυτοκίνητα πραγματικά δυσκολεύονται στα τμήματα χαμηλής ταχύτητας και είναι αρκετά ορατό στα ενσωματωμένα.

Τέλος, όταν πρόκειται για αυτές τις πίστες του δρόμου, φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις χαμηλής κάθετης δύναμης είναι οι βασιλιάδες. Η Red Bull και η Ferrari με την υπεροχή τους στις κορυφαίες ταχύτητες τείνουν να τα πάνε καλά σε αυτές τις πίστες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Έχει φτάσει το άθλημα σε οριακό σημείο;

F1 αγώνες στους δρόμους:  Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εδώ γιατί το είδος της απάντησης από τους οπαδούς και η ανοιχτή κριτική του Max Verstappen είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η F1 έχει βασιστεί στην πτυχή ότι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί θα συνεχίσουν να είναι μέρος του αθλήματος, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές που έκαναν τους θαυμαστές πολύ πιο φωνητικούς.

Υπήρξε μεγάλη εστίαση στο τελικό αποτέλεσμα σε όλα όσα έκανε πρόσφατα ο Stefano Domenicali και δεν πήγαν καλά όλα αυτά με τους οπαδούς. Έχει περάσει το άθλημα το οριακό σημείο; Μόνο οι θαυμαστές μπορούσαν να το πουν και στο τέλος της ημέρας, όλα θα πάνε στα νούμερα τηλεθέασης. Αν μειωθούν τα νούμερα τότε μπορεί να δούμε και διορθώσεις.

Οι αγώνες στους δρόμους της Formula One είναι μια σοβαρή ζημιά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Τέλος, για να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν το άθλημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά τον αριθμό των διαδρομών του. Το άθλημα της F1 από την πλευρά της εμπορικής ανάπτυξης σίγουρα αυτό έχει ένα θετικό πρόσιμο για τα πρώτα έτη που μετά θα φθίνει Το ζήτημα όμως δεν είναι η εμπορική εκμετάλλευση αλλά το άθλημα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός που αυτή η κατάσταση  θα μειώσει τα έσοδα στον χώρο, στον πυρήνα,  στην βάση γιατί για να υπάρχει ανάπτυξη συνολικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό γίνεται μόνο μέσα από τις πίστες.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η χώρα μας που δεν έχει πίστες και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν.  Για μας η πορεία αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή πολλών άλλων μικρότερων αθλημάτων ακαδημιών κτλ. αρά θα συγχωνευτεί σταδιακά η δυναμική του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τέλος οι αγώνες στους δρόμους όταν οικονομικά δεν θα υπάρχουν τα εκατομμύρια για να διαμορφωθούν οι δρόμοι με ασφάλεια σε πίστα (αν δεν προκύψει και κανά σοβαρό ατύχημα ως τότε) που θα πάνε τότε να αγωνιστούν που θα έχουν κλείσει οι πίστες; ( Πλάνο  10 ετιας να με θυμάστε)

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Abu Dhabi GP: Διάσημοι και εκατομμύρια, ο Jason Statham έδωσε 120.000.000 $ σε αυτόν τον οδηγό της F1Formula 1 2024: Γραμμή εκκίνησης και το ημερολόγιο της F1 2024Aneta Mlcakova και τα βραβεία MotoGP μπήκαν σε δεύτερη μοίραΜακελειό στο 21ο Motor Festival!!! (Απολογισμός)

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα