Γιατί τα γραμματόσημα έχουν δοντάκια γύρω γύρω και τι έκαναν πριν τα δοντάκια;

14:06 2/5/2025 - Πηγή: Sportime

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο γραμματόσημο στον κόσμο, το 1840, δεν είχε δοντάκια. Το έλεγαν Penny Black. Ήταν μαύρο, με το προφίλ μιας δεκαπεντάχρονης βασίλισσας Βικτωρίας, και τύπωνε τη νέα εποχή της επικοινωνίας. Αλλά είχε ένα πρόβλημα. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ακόμα πώς θα το κόβουν.

Οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου έπρεπε να κόβουν κάθε γραμματόσημο με το ψαλίδι. Ένα ένα. Εκατομμύρια. Πάνω από 68 εκατομμύρια Penny Black

εκδόθηκαν, και κάθε ένα τους ήθελε χέρι και ψαλίδι. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Η μαζική παραγωγή είχε ξεκινήσει, αλλά η μαζική διάθεση έπασχε.

Η λύση ήρθε το 1854. Κάποιος σκέφτηκε να κάνουν μικρές τρύπες μεταξύ των γραμματοσήμων ώστε να μπορούν να σκίζονται εύκολα. Όπως σήμερα σκίζουμε χαρτιά σημειωματάριου. Οι τρύπες αυτές έγιναν τα γνωστά μας «δοντάκια». Ονομάστηκαν διατρήσεις. Οι μηχανές που τις έκαναν άλλαξαν το παιχνίδι.

Με τα δοντάκια, τα γραμματόσημα δεν χρειάζονταν ψαλίδι. Ξεκολλούσαν με τα δάχτυλα. Η ταχύτητα αυξήθηκε, η δουλειά απλοποιήθηκε, και το αποτέλεσμα έγινε αναγνωρίσιμο σύμβολο. Ένα μικρό, οδοντωτό κομμάτι χαρτί, που σηματοδοτούσε την απόσταση, τον χρόνο και την απόδειξη ότι κάποιος, κάπου, σου είχε στείλει κάτι.

Αν έχεις κρατήσει ποτέ ένα παλιό γραμματόσημο στα χέρια σου, θυμήσου: εκείνα τα μικροσκοπικά δόντια είναι το ίχνος μιας τεχνολογικής επανάστασης.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα