Γιάο Μινγκ: Η Κίνα τον κατασκεύασε και τον βασάνισε για να κερδίσει (Vid)

Η ιστορία του Γιάο Μινγκ, του πανύψηλου Κινέζου αθλητή που έκανε σπουδαία καριέρα στο NBA δεν είναι ακριβώς παραμυθένια αλλά το εντελώς αντίθετο.
Ο Γιάο Μινγκ «κατασκευάστηκε» από την Κυβέρνηση της Κίνας. Έπρεπε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο σκοπό και κανείς δεν ασχολήθηκε με τις πραγματικές του επιθυμίες. Άλλωστε ακόμα και τους γονείς του, η Κυβέρνηση τους ανάγκασε να παντρευτούν. Επειδή ήταν ψηλοί.
Επειδή

έπρεπε να «κατασκευαστεί» ο ψηλός, δυνατός και κυρίαρχος αθλητής. Πρόκειται για ένα απάνθρωπο σύστημα που το ονόμαζαν… πρόγραμμα.
Γυρίζουμε πίσω στη δεκαετία του ’60. Η Κυβέρνηση της Κίνας αποφασίζει να ρίξει μεγάλο βάρος στον αθλητισμό. Ο στόχος της ήταν να κερδίσει η χώρα μια δυναμική σε ομαδικά αθλήματα. Και ειδικά στο βόλεϊ και το μπάσκετ, που απαιτούσαν σωματικό πλεονέκτημα.
Βέβαια τα αποτελέσματα δεν θα ήταν άμεσα. Είχαμε να κάνουμε με ένα σχέδιο μακράς πνοής. Αλλά όχι και ιδιαίτερα ανθρώπινο! Με καταστάσεις που ελάχιστα κολακεύουν τους εμπνευστές και ταυτόχρονα μαρτυρούν τις δραματικές ιστορίες χιλιάδων παιδιών.
Τι έκαναν; Οι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο «πρόγραμμα» εντόπιζαν παιδιά που ήδη είχαν μια κλίση στον αθλητισμό. Μόλις γίνονταν 10 ετών, τα έπαιρναν από τις οικογένειές τους και τα έκλειναν σε κάτι που θύμιζε… στρατόπεδο συγκέντρωσης! Επίσημα ονομαζόταν αθλητικό camp.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είχαν βρεθεί ο Γιάο Ζιγιουάν και η Φανγκ Φανγκντί. Ήταν καλοί αθλητές και κυρίως ήταν ψηλοί. Είχαν μια αξιοπρεπή παρουσία στο μπάσκετ και μόλις αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, πίστεψαν ότι ήταν έτοιμοι να ζήσουν ήσυχα.
Όμως υπολόγιζαν χωρίς την Κυβέρνηση.
O Γιάο ήταν 2,01μ. και ο Φανγκ ήταν 1,91μ. Επειδή και οι δύο ήταν ψηλοί, η Κυβέρνηση τους διέταξε να παντρευτούν, αφού πρώτα οι αρμόδιοι γιατροί τους υπέδειξαν ως κατάλληλο ζευγάρι. Ο στόχος είναι προφανής: Έπρεπε να γεννήσουν ένα πολύ ψηλό παιδί που θα γινόταν μεγάλος μπασκετμπολίστας.
Το 1980 γεννήθηκε στην Σανγκάη ο Γιάο Μινγκ. Δεν έδειχνε να αγαπάει το μπάσκετ πάντως τόσο πολύ. Παρά την πίεση από τους γονείς του, ο μικρός δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ. Όμως κάποια πράγματα ήταν πέρα από τη θέλησή του.
Στα 9 του χρόνια, είχε ύψος 1,65μ. Οι αρμόδιοι έκριναν ότι ήρθε η στιγμή να τον βάλουν στο camp, στο… junior college. O Γιάο Μινγκ δούλευε 10 ώρες την ημέρα, όλη η προσοχή ήταν πάνω του για έξι ημέρες την εβδομάδα.
Οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει, έκαναν την πρόβλεψη ότι θα έφτανε στα 2,21μ. Η προπόνηση έγινε πιο εντατική σε βαθμό… βασανιστηρίου. Οι «προπονητές» είχαν το ελεύθερο να τον χτυπούν μέχρι να ματώσει σε περίπτωση που δεν εκτελούσε σωστά μια άσκηση. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Έπρεπε να γίνει κορυφαίος μπασκετμπολίστας και να κυριαρχήσει στο NBA.
Δεν ήταν απαραίτητο αυτό για τον ίδιο τον Γιάο Μινγκ. Αλλά κανείς δε ρώτησε τη γνώμη του. Ούτε των γονιών του φυσικά.
Μπορεί να ήταν νούμερο 1 στο ντραφτ του 2002 για τους Ρόκετς και να είχε μια σπουδαία παρουσία στο NBA αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Όσο το απάνθρωπο σύστημα των Κινέζων που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το ιδεώδες του αθλητισμού. Ο Γιάο Μινγκ ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας, όχι μπασκετμπολίστας. Κανένας όμως δεν ενδιαφέρθηκε γι αυτό.
Ο πανύψηλος Κινέζος έπρεπε να εξυπηρετήσει το Κράτος. Με κάθε κόστος…Το Κράτος που είδε τα έσοδα από τις εξαγωγές του να αυξάνονται κατά 100 εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη χρονιά του Γιάο Μινγκ στο ΝΒΑ. Και κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της καριέρας του Γιάο.
Είναι μια θλιβερή ιστορία. Η αθέατη πλευρά στην καριέρα ενός αθλητή που έγραψε μεν ιστορία αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το background.

από το sportime.gr.
για περισσότερα νέα επισκεφτείτε το sportime.gr - Αθλητικό portal με όλα τα τελευταία αθλητικά νέα, ειδήσεις για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και τον κόσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα