Γάζα: Τουλάχιστον 18 νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο – Απαράδεκτα «χλιαρή» η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αποτροπιασμός και μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα για τον βομβαρδισμό στη νότια Γάζα του ιστορικού ναού του Αγίου Πορφυρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων που έβρισκαν καταφύγιο στον Ιερό Ναό και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ δεν δίστασε να στοχοποιήσει ούτε το ουδέτερο και ειρηνικό μέρος της ελληνορθόδοξης πλευράς που απλώς βρίσκεται στη Γάζα για να εκτελεί το ποιμαντικό έργο της και τελικά έπραξε ένα ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου.

Ενώ στην Ελλάδα

η κυβέρνηση Μητσοτάκη φωταγωγεί τη Βουλή με τη σημαία του Ισραήλ για να κάνει διπλωματικούς παλικαρισμούς, μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία βομβαρδίστηκε με χαρακτηριστική άνεση από τα ισραηλινά πυρά και δεκάδες ενορίτες χριστιανοί θάφτηκαν στα συντρίμμια για το τίποτα. Σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι δηλαδή που δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο, τη Χαμάς, την ισλαμική Τζιχάντ και οτιδήποτε χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως διπλωματικό επιχείρημα για τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας. Στο μοναστήρι φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο πάνω από 400 άνθρωποι. Ανταποκριτής του Sky News Arabia ανέφερε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια τοποθεσία κοντά στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας μέρος κτηρίου παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα και δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο του ούτε εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών, δείχνοντας ένα συγκλονιστικό ηρωικό φρόνημα.

«Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου», είχε διαμηνύσει πριν από λίγες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, κρατώντας μια στάση σπάνιας γενναιότητας που συγκινεί διεθνώς όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ενώ οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 8 νεκρούς, ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος με μία νέα του ενημέρωση ανέβασε τον απολογισμό των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στους 18 νεκρούς. Την πληροφορία δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ με βάση το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του.

Η επίσημη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα που αποτελεί ευθεία επίθεση στους Ορθοδόξους της Μέσης Ανατολής, ήταν κάτι παραπάνω από «χλιαρή» και υποτονική. Απέφυγε να ονοματίσει την πλευρά του δράστη και απέφυγε να αναφέρει την θρησκευτική ταυτότητα των θυμάτων, κάνοντας λόγο γενικά και αόριστα για «απώλεια ζωών» και «άμαχους». Αποστασιοποιήθηκε πλήρως από την υπεράσπιση της ελληνορθοδοξίας και δεν τόλμησε ούτε καν να καταδικάσει το έγκλημα από πλευράς του Ισραήλ, για να μην διαταράξει τις διπλωματικές… ισορροπίες.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. «Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Έχουμε να κάνουμε οπωσδήποτε με μία αναιμική αντίδραση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται να απαρνείται το ιστορικό χρέος της να υπερασπιστεί τους ιερούς τόπους που υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να αδιαφορεί για τους Ορθόδοξους της Μέσης Ανατολής.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκοπή της Ιορδανίας καταδίκασαν σθεναρά την επίθεση

Στον αντίποδα της απάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αντέδρασε δυναμικά και καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τα ισραηλινά πλήγματα στο συγκρότημα κτιρίων της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου κατά αμάχων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που είχαν καταφύγει εκεί αναζητώντας ασφάλεια από την σαρωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου:

«Οι εκκλησίες και τα σχετιζόμενα με αυτές ιδρύματα, όπως και τα καταφύγια που προσφέρουν σε αθώους πολίτες, ειδικά γυναίκες και παιδιά που έχουν χάσει τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς επί 13 ημέρες, στοχοποιούνται. Είναι ένα έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», σημείωσε σε αυστηρούς τόνους το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Με ανάρτησή της το πρωί της Παρασκευής η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Ιορδανίας καταδικάζει τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας σε κτήρια που ανήκουν στον μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας ναό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα και καλεί σήμερα τους πιστούς σε λειτουργία στη μνήμη των νεκρών και για την ανάνηψη των τραυματιών από την χθεσινή επίθεση, αλλά και για την λήξη του πολέμου και την ασφάλεια και την ειρήνη όλων.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ανακοίνωση: «Οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημαίνουν πένθιμα σε όλους τους ναούς της Ιορδανίας, για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων».

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Τουλάχιστον 18, Άγιο Πορφύριο –, Απαράδεκτα, ΥΠΕΞ,gaza, toulachiston 18, agio porfyrio –, aparadekta, ypex