Έβαλε μερικές μύγες σε ένα δωμάτιο και απέδειξε πού ζουν τα γονίδια

23:57 3/5/2025 - Πηγή: Sportime

Ο Τόμας Χαντ Μόργκαν δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε επιστήμονας. Ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα ταπεινό δωμάτιο γεμάτο μύγες σε πεδίο επανάστασης για τη βιολογία του 20ού αιώνα. Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μέσα σε έναν χώρο που αργότερα θα ονομαστεί “το δωμάτιο των μυγών”, ο Μόργκαν κατάφερε να αποδείξει κάτι που μέχρι τότε ήταν σχεδόν μεταφυσική υπόθεση: ότι τα γονίδια έχουν φυσική υπόσταση, ζουν μέσα στα χρωμοσώματα και μεταβιβάζονται με ακρίβεια από γενιά σε γενιά.

Η Δροσόφιλα η μελανογάστρα, μια απλή μύγα του ξιδιού, έγινε ο πρωταγωνιστής του πειράματος. Ο Μόργκαν παρατήρησε ότι ορισμένα

χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ματιών, δεν μεταδίδονταν τυχαία αλλά ακολουθούσαν συγκεκριμένα μοτίβα. Μέσα από εκατοντάδες διασταυρώσεις, συνειδητοποίησε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με συγκεκριμένα χρωμοσώματα, και άρα με φυσικά σημεία μέσα στο κύτταρο.

Η ανακάλυψη αυτή ανέτρεψε τη γενετική σκέψη της εποχής. Δεν ήταν πια θεωρίες και μαθηματικά σχήματα· τα γονίδια μπορούσαν να χαρτογραφηθούν, να εντοπιστούν, να μελετηθούν χειροπιαστά. Μέχρι τότε, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι η κληρονομικότητα αφορούσε μια πιο “αόρατη” δύναμη. Ο Μόργκαν όμως έδειξε ότι αυτή η δύναμη είχε διεύθυνση: έμενε μέσα στα χρωμοσώματα.

Οι επιπτώσεις αυτής της εργασίας ήταν κοσμογονικές. Η σύγχρονη γενετική, τα τεστ DNA, η βιοτεχνολογία, οι γενετικές θεραπείες – όλα ξεκινούν από εκείνο το μικρό δωμάτιο. Εκεί όπου μια ομάδα φοιτητών και ο Μόργκαν, μετρώντας φτερά και χρώματα στα μάτια μυγών, απέδειξαν την υλική ύπαρξη των γονιδίων.

Το 1933, ο Μόργκαν βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής. Δεν ήταν απλώς μια επιστημονική επιτυχία· ήταν η στιγμή που η επιστήμη της ζωής απέκτησε σκελετό, βάσεις, νόμους. Και όλα ξεκίνησαν από κάποιες μύγες που πετούσαν μέσα σε ένα πανεπιστημιακό δωμάτιο.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα