Επιστολή για Μητσοτάκη: «Μην ανοίξετε τα σχολεία. Είμαστε εκτεθειμένοι»

20:49 3/5/2020 - Πηγή: Sportime

Ο Αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών, Βασίλειος Παπαχρήστου απέστειλε ανοικτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη

κε

Πρωθυπουργέ

Η Ελληνική πολιτεία υπό την καθοδήγησή σας διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται μία πολύ σοβαρή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

Μία ομάδα επιστημόνων και τεχνοκρατών συνδράμει ποικιλοτρόπως και πολυσχιδώς στην ενημέρωσή σας για τη διαχείριση της μεγαλύτερης ίσως κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας μα και ο κόσμος ολόκληρος από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εντεύθεν.

Και εσείς με την αποφασιστικότητα που σας διακρίνει λαμβάνετε τις όποιες αποφάσεις για να υλοποιηθούν από τους συνεργάτες σας υπουργούς υφυπουργούς και λοιπά στελέχη της κυβερνήσεώς σας, μα και του δημοσίου τομέα υψηλόβαθμα και μη.

Ένα από τα μέτρα που συνέστησαν οι ειδικοί και ακολουθήθηκαν από τους πολίτες με μεγάλη ευλάβεια είτε από φόβο είτε από συναίσθηση του κινδύνου ήταν και η αποφυγή συγχρωτισμού. Και αυτός ο συγχρωτισμός μεταξύ υμών και των μελών που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνηση της οποίας έχετε την τιμή να προεδρεύετε, με την οποιαδήποτε μορφή δεν υφίσταται. Οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ σας έχουν αντικαταστήσει τις διά ζώσης επαφές και επικοινωνία. Και όλα τούτα διότι έχετε ως μέριμνα να αποτελέσετε το παράδειγμα προς την κοινωνία ότι δηλαδή και οι προύχοντες τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι ειδικοί, αλλά να είμαστε και ειλικρινείς διότι επιβάλλεται και εσείς να μην απεμπολήσετε με απερίσκεπτες ενέργειες εκτός του πρωτοκόλλου που ορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, το πολύτιμο αγαθό που μας εχάρισε πλουσιοπάροχα ο Δωρεοδότης Κύριός μας, εκείνο της υγείας ψυχικής και σωματικής.

Δυστυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτικών που αδιαφόρησαν για την συμμόρφωση στα μέτρα που εσείς εθεσπίσατε, έχουν καταγραφεί αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και να αναδειχθούν. Επισημαίνω μόνον ότι αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν έντονη δυσφορία στην Ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ελληνική πολιτεία που έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε απλούς πολίτες ενώ έκλεισε τα μάτια της σε περιπτώσεις που μέσω των μέσων ενημερώσεως έγιναν θέαμα σε όλη την Ελληνική και μη Επικράτεια.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι πρώτιστο μέλημά σας είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και η όσο το δυνατόν ανώδυνη διέλευση του πελάγους της κρίσεως που βιώνουμε ως Έθνος, ως Έλληνες, ως Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρούμε και ενημερωνόμαστε ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπό τις αποφάσεις του Προέδρου του, του τρίτου κατά σειρά ανωτέρου πολιτειακού άρχοντος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κου Κωνσταντίνου Τασούλα – κατόπιν των οδηγιών που έλαβε από τους ειδικούς – υλοποίησε όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για τους εργαζομένους εντός αυτού.

Και όταν αναφέρομαι στους εργαζομένους σαφώς περιλαμβάνονται το διοικητικό και άλλο προσωπικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και το πολιτικό προσωπικό ήτοι τους βουλευτές, υπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς και μη.

Την 30η Απριλίου 2020 διεξήχθη στη βουλή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες παρατηρήσαμε ότι μεταξύ των καθήμενων, προέδρου της βουλής και αντιπροέδρων – πρωθυπουργού– υπουργών – υφυπουργών – βουλευτών – γραμματέων –  υπήρχε ικανός αριθμός κενών καθισμάτων ούτως ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις που όρισαν οι ειδικοί.

Παρατηρήσαμε δε ότι στο βήμα της βουλής μπροστά από τον ομιλητή έχει τοποθετηθεί plexiglass. Για ποιο λόγο άραγε; Πιθανολογώ για να μη εκτοξευθούν πιθανά σταγονίδια από τον αγορεύοντα προς τους ευρισκόμενους κάτωθεν αυτού γραμματείς ή τους έμπροσθεν αυτού σε αρκετά μεγάλη απόσταση βουλευτές που βρίσκονται καθήμενοι στην πρώτη σειρά των θέσεων της αίθουσας.

Άμα τη καθόδω του αγορεύοντος, υπάλληλος της βουλής με μάσκα και γάντια ανεβαίνει στο βήμα της βουλής και απολυμαίνει τόσο το έδρανο όσο και το plexiglass.

Και χαιρόμαστε διότι όλα αυτά τα μέτρα τα έλαβε και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η υποδειγματική αυτή πρακτική αποτελεί το όχημα για την εφαρμογή τους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας.

Δεν νομίζω κε Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως να θεωρείτε ότι μόνον το Ελληνικό Κοινοβούλιο και οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν περισσότερα δικαιώματα από όλους τους εργαζομένους στο Ελληνικό Δημόσιο ή μη.

Παρατηρήσαμε επίσης τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων που έλαβαν όλα εκείνα τα μέτρα για να ακολουθήσουν τις επιταγές που οι ειδικοί έχουν ανακοινώσει και σκοπό έχουν την προάσπιση της υγείας μας, μα και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Μέσω της παρούσης επιστολής κε Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως θα ήθελα να σας υπομνήσω – επισημάνω ότι και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί καθ’ ω χρόνω εκτελούν τα καθήκοντά τους, έχουν τα ίδια δικαιώματα προάσπισης της υγείας τους με τους Έλληνες βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για να γίνω πιο αναλυτικός και στοχευμένος:

Ανακοινώσατε την λειτουργία των σχολικών μονάδων από την 11η Μαΐου 2020 ούτως ώστε να αρχίσουν τα μαθήματά τους οι μαθητές της Γ Λυκείου. Να επισημάνω ότι γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία για πολλούς λόγους, αλλά δε θα ασχοληθώ με αυτό το θέμα.

Θα επικεντρώσω την προσοχή μου όμως στην προστασία της υγείας και της ζωής των διδασκόντων (οι μισοί εκ των οποίων είναι άνω των πενήντα δύο ετών) και ασκούν τα διδακτικά τους καθήκοντα, όπως το έπραξαν, συνεχίζουν να το πράττουν από μόνοι τους χωρίς καμία εκπαίδευση από το επίσημο ελληνικό κράτος μέσω της τηλεκπαίδευσης και θα συνεχίσουν να το πράττουν διότι αγαπούν τους μαθητές τους ως παιδιά τους και κάνουν κατάθεση ψυχής για το λειτούργημά τους.

Σημειώνω επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν το χώρο τους το γραφείο διδασκόντων όπου, υποδέχονται τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, γίνονται οι συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων και συγκεντρώνονται στα διαλείμματά τους. Και σε αυτό το χώρο δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για την απόσταση μεταξύ τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια όπως εσείς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο της ικανής απόστασης μεταξύ τους, δεν έχουν την πολυτέλεια να ομιλούν στους συναδέλφους τους και στους μαθητές τους κατά διάρκεια της διδασκαλίας τους όπως εσείς στη βουλή και να προστατεύονται από plexiglass, δεν έχουν την πολυτέλεια να υπάρχει κάποιος που θα τους καθαρίσει το χώρο όπου δίδαξαν ή κάθισαν, όπως υμείς το βήμα που αγορεύσατε και εξασκήσατε το δικό σας λειτούργημα.

Είμαστε εκτεθειμένοι δίχως προστασία είτε σας φαίνεται περίεργο είτε όχι.

Γνωρίζετε ότι η έδρα όπου κάθεται ο εκπαιδευτικός δεν είναι πλέον υπερυψωμένη έναντι των μαθητών και άρα βρίσκεται πλησίον των θρανίων των καθήμενων μαθητών!

Εκ της παρουσίας σας στην Ελληνική Πολιτική σκηνή κε Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης έχετε αποδείξει ευαισθησία και γρήγορα αντανακλαστικά στα αιτήματα των πολιτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί και δημοσιοποιηθεί.

Με βάση αυτά που εισέπραξα έλαβα το θάρρος να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή, θέλοντας να τονίσω ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, δεν έχουμε πατρικίους και πληβείους· υμείς ζητήσατε τη ψήφο ημών και σας δώσαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσετε.

Συνεπώς πρέπει να λάβετε μέτρα με τα οποία θα διασφαλίσετε την υγεία των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, όπως πολύ ορθά μεριμνήσατε για την διασφάλιση της υγείας των ασκούντων την πολιτική βουλευτών και υπουργών.

Και βεβαίως ανακύπτουν αγωνιώδη ερωτήματα που απασχολούν μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.

Πώς άραγε θα μετακινηθούν οι εκπαιδευτικοί εκτός της μονίμου κατοικίας τους;

Πώς θα μετακινηθούν όλοι μαζί σε ένα αυτοκίνητο διότι οι οικονομικές συνθήκες το έχουν καταστήσει μονόδρομο;

Πώς θα μετακινηθούν οι εκπαιδευτικοί στις πόλεις και στα χωριά που είναι οι σχολικές τους μονάδες και πρέπει να λάβουν αεροπλάνα και πλοία για να φτάσουν εκεί. Και εκεί που θα διαμείνουν εφόσον μέχρι προ της 11ης Μαρτίου διέμεναν σε ξενοδοχεία και τώρα αυτά είναι κλειστά;

Πώς θα διασφαλιστεί άραγε η ασφαλής, από άποψη υγιεινής, μετακίνηση των μαθητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Επισημαίνω ότι δεν υπάρχουν σχολικά οχήματα για την μετακίνηση των μαθητών στα Δημόσια σχολεία και ιδιαίτερα στην επαρχία υπάρχουν μισθωμένα μέσα μεταφοράς που το πρωί μεταφέρουν τους μαθητές, δεν ακινητοποιούνται περιμένοντας να παραλάβουν τα ίδια τους μαθητές από τα σχολεία τους και να τους επιστρέψουν στις οικίες τους. Ούτε βεβαίως κάθε μέρα χρησιμοποιούνται τα ίδια οχήματα για την μεταφορά των μαθητών. Και υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών που τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς μαζί με άλλους επιβάτες κάθε ηλικίας.

Με βάση τα ανωτέρω κε πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλειά μας.

Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πλην της Γ Λυκείου ενδεχομένως.

Διακατεχόμεθα από την ίδια αγωνία με όλη την Ελληνική Κοινωνία μέρος της οποίας είμαστε, για την επιτυχή έκβαση της κοινής προσπάθειας μέσω των θυσιών μας ευχόμενοι να μη τεθούν σε κίνδυνο ενόψει της μικρής θερινής περιόδου και όχι μόνον και όλοι μαζί υγιείς να την χαρούμε.

Σέρρες 2 Μαΐου 2020Μετά τιμής Παπαχρήστου Δ. Βασίλειος Αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών

The post Επιστολή για Μητσοτάκη: «Μην ανοίξετε τα σχολεία. Είμαστε εκτεθειμένοι» appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα