Μπάσκετ: Παντού μειώσεις και πολλά ερωτηματικά

Η επόμενη χρονιά στα πρωταθλήματα μπάσκετ στην Ελλάδα θα είναι δύσκολη. Μειώσεις και ερωτηματικά. Το Sportime αναλύει.

Οι ομάδες της Basket League και των Εθνικών Πρωταθλημάτων βρίσκονται εν μέσω της οικονομικής θύελλας που προκαλεί ο κορονοϊός και τα χαμένα έσοδα τις πνίγουν.

Ας μας συγχωρέσει ο μυθικός

Ολλανδός ζωγράφος, ο Ρέμπραντ, αλλά αν ζούσε σήμερα, μάθαινε τι οικονομικές επιπτώσεις έχει φέρει ο κορονοϊός στις ομάδες και αποφάσιζε να ζωγραφίσει ξανά εκείνη την επική ελαιογραφία του: «Τρικυμία στην θάλασσα της Γαλιλαίας», θα άλλαζε τον τίτλο και θα τον έκανε: «Τρικυμία στην θάλασσα του ελληνικού μπάσκετ».

Οι οικονομικές συνέπειες του Covid-19 έχουν πάρει την μορφή τσουνάμι. Οι ομάδες σε όλες τις κατηγορίες βρίσκεται εν μέσω θύελλας και τα χαμένα έσοδα απειλούν να τις πνίξουν.

Στην Basket League το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι ομάδες θα… μπουν μέσα για τα καλά φέτος με την οριστική διακοπή. Χάνουν λεφτά από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, διαφημίσεις, χορηγούς και οι μειώσεις που προσπαθούν να επιβάλουν στα συμβόλαια (θέλουν 30%), μπας και σωθεί κάπως η παρτίδα, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Και το κακό είναι ότι όλα αυτά θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο και στη νέα σεζόν. Ηδη οι ομάδες ετοιμάζουν γερές μειώσεις στα μπάτζετ τους.

Τα εισιτήρια για παράδειγμα είναι ένα τεράστιο θέμα, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η νέα σεζόν να ξεκινήσει με κλειστές τις πόρτες στα γήπεδα.

Η Euroleague μάλιστα σκέφτεται να ξεκινήσει η νέα σεζόν με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών ως τον Δεκέμβριο. Αυτό θα είναι ένα… γερό χτύπημα στα διαρκείας και φυσικά σημαίνει τεράστιες απώλειες από τα εισιτήρια.

Μετακόμιση σε μικροτέρα γήπεδα μπάσκετ

Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που χρησιμοποιούν το πολυδάπανο ΟΑΚΑ σκέφτονται να μετακομίσουν για ένα διάστημα σε μικρότερα γήπεδα, για να περιοριστεί κάπως η ζημιά. Οι πράσινοι σκέφτονται το κλειστό του Αγίου Θωμά. Τίποτα βέβαια  δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Το τηλεοπτικό «ψαλίδι» σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκός 

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που έχουν τα μεγαλύτερα μπάτζετ έχουν οικονομικούς πονοκεφάλους, που μεγαλώνουν από το γεγονός ότι η COSMOTE φαίνεται να διαμήνυσε σε «πράσινους» και «κιτρινόμαυρους» ότι τα νέα συμβόλαια θα είναι ψαλιδισμένα κατά 30% με 40%. Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός αντί για 1,5 εκατ. ευρώ θα πάρει κοντά στο 1 εκατ.  και η ΑΕΚ από το 1 εκατ. θα βρεθεί κοντά στα 600.000 με 700.000 ευρώ.

Το κακό είναι ότι λεφτά από τα τηλεοπτικά θα χάσουν και οι άλλες ομάδες της Α1, καθώς η ΕΡΤ διαμήνυσε στην Λίγκα «Ελάτε να μιλήσουμε για νέο συμβόλαιο σε νέες βάσεις». Μειωμένες φυσικά.

Ομάδες «ερωτηματικά»

Και δεν είναι μόνο αυτό το κακό για την Basket League. Κανείς δεν ξέρει πιο θα είναι το μέλλον ομάδων όπως ο Πανιώνιος και ο Ιωνικός. Κανείς δεν ξέρει αν η οικογένεια Μπούμπουρα θα αποχωρήσει από τον Ηφαιστο ή αν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ μπορούν να επιβιώσουν με τα τεράστια χρέη που έχουν.

ΕΟΚ: «Επανάσταση»

Και το κακό έχει και συνέχεια και στις μικρότερες κατηγορίες. Το δημοσίευμα για την πρόθεση της ΕΟΚ να μην μπει οριστικό «λουκέτο» και να ξεκινήσουν και πάλι (όποτε το επιτρέψουν βέβαια, οι συνθήκες) τα Εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα μπάσκετ προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε πολύ έντονα. Η ΕΟΚ θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, αρκεί να εξασφαλίζεται η υγεία των συμμετεχόντων.

Η πρόθεση της Ομοσπονδίας για επανέναρξη, όμως, φαίνεται ότι συναντά τεράστιες αντιδράσεις από πολλές ομάδες.

Οι «επαναστάτες» εκτιμούν ότι αν τελειώσει η σεζόν με κλειστές τις πόρτες και με δεδομένο ότι τα ταμεία όλων θα έχουν τεράστια κενά, λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, τότε το πιθανότερο είναι να μην… αρχίσει η επόμενη σεζόν. Και αυτό θα γίνει διότι οι ομάδες δεν θα αντέξουν οικονομικά.

Πιθανότατα λοιπόν να οδηγηθούμε σε αλλαγή σκηνικού. Σ’ αυτή την περίπτωση το πλάνο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έναρξη όλων των απαραίτητων διαδικασιών όταν διακοπεί οριστικά κι επίσημα το πρωτάθλημα. Απ’ εκεί και πέρα, θα ανέβουν οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας (που βρίσκονταν στην πρώτη δυάδα την στιγμή της διακοπής) από την Α2 στην Basket League.

Το πλάνο περιλαμβάνει επίσης αναδιάρθρωση σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και το να μην υποβιβαστεί κανείς.

Παραμένει άγνωστο αν η πιθανή αναδιάρθρωση (με δύο να ανεβαίνουν στην Basket League με κανέναν να μην υποβιβάζεται και με τέσσερις να προβιβάζονται από την Β’ Εθνική) θα επιφέρει σενάριο ομίλων νότου και βορρά στην Α2.

The post Μπάσκετ: Παντού μειώσεις και πολλά ερωτηματικά appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα