Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Οι νέες συντάξεις, οι εισφορές και όλες οι διατάξεις

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Πέρα από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, στις εισφορές, στις επικουρικές συντάξεις υπάρχει και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφορά στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης,

Ειδικότερα το ποσό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα καλύψει τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την γενικότερη δαπάνη Κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο τους χαμηλοσυνταξιουχους. Ειδικότερα “από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται

δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης,πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας .

Η δαπάνη των πολιτικών αυτών χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων . Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσόν που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των πολιτικών”.

Με το νέο ασφαλιστικό αλλάζουν οι ασφαλιστικές εισφορές 1,44 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καταργούνται οι διπλές εισφορές για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, έρχεται από την 1η Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ με την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αυξάνονται επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν το 2016 για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ μεικτά και δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συντάξεων με αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έρχονται αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 2 έως και 14% το μήνα. Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Η αύξηση για περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ το μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.

Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%.

Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με το νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει τα 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81% .

Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί στο 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα.

Η προσαύξηση στην σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος.

Μετά τα 40 έτη, η αύξηση της αναπλήρωσης ανακόπτεται σημαντικά. Εδώ «κρύβεται» και η βασική αλλαγή συγκριτικά με το σύστημα Κατρούγκαλου, το οποίο διατηρούσε τον υψηλότερο κατ έτος συντελεστή (2 ποσοστιαίες μονάδες) για όλα τα χρόνια μετά τα 40. Αντίθετα το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 και έως 40 έτη ασφάλισης και φρενάρει σημαντικά στην ανταπόδοσή του μετά τα 40 έτη.

Το νομοσχέδιο εισάγει νέο επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου του 2016. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επανυπολογιστούν και να καταγραφούν νέα ποσά προσωπικών διαφορών για τους συνταξιούχους. Το αποτέλεσμα για τους παλαιούς συνταξιούχους θα είναι κυρίως λογιστικός συμψηφισμός καθώς η όποια αύξηση δικαιωθούν θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά που διατηρούν.

Πολλοί θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται σε σχέση με το σημερινό σύστημα. Οι αυξήσεις για τους παλιούς συνταξιούχους – που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – θα δοθούν σύμφωνα με το προσχέδιο σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από 1/10/2019 και έως το 2024.

Αλλάζει άρδην το σύστημα των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης για 1,44 εκατομμύρια μη μισθωτούς. Με το νέο σύστημα εισφορών θεσπίζονται επτά επίπεδα εισφορών (από το 1ο κατώτατο έως 7ο ανώτατο), αποσυνδεδεμένα από το εισόδημα, από τα έτη ασφάλισης (κλάσεις) και από τον κατώτατο μισθό. Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, ενώ οι εισφορές υγείας διατηρούνται σταθερές από το 2ο επίπεδο και άνω.

Στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης (τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ) τους. Η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση διευρύνεται για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και καταργείται η χρέωση για τους νέους επιστήμονες που όφειλαν να επιστρέψουν το υπόλοιπο ποσό λόγω μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισής τους.

Ακόμη νομοθετείται για πρώτη φορά προαιρετική ασφάλιση για την λήψη επικουρικής και εφάπαξ παροχής, για όσους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα δεν έχουν. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 3 κατηγοριών εισφορών για την επικουρική, ελεύθερης επιλογής, και αντίστοιχα 3 κατηγοριών για το εφάπαξ. Οι εισφορές τους τηρούνται σε ατομικούς λογαριασμούς και η αντίστοιχη μελλοντική παροχή υπολογίζεται με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC). Από 1/1/2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, οι αγρότες του πρώην Ο.Γ.Α. καθώς και όσοι εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην επικούριση. Διατηρείται η απόσβεση της αύξησης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης μισθωτών που είχε θεσπίσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Προβλέπεται δηλαδή πως από 1/6/2022 το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο 6%.

Η αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ωστόσο η μετάταξη θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης. Η αλλαγή δηλαδή θα είναι δυνατό να γίνεται κάθε χρόνο.

Προσοχή, οι επαγγελματίες και αγρότες κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια κατηγορία που κατατάσσονται για κύρια σύνταξη.

Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος. Την υποκατώτατη εισφορά θα την δικαιούνται όλοι οι νέοι επαγγελματίες και όχι μόνο οι επιστήμονες, ακόμη και όσοι προέρχονται από τον πρ. ΟΑΕΕ. Τα 84 ευρώ που υπολείπονται από την πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία δεν θα συνιστούν ασφαλιστική οφειλή.

Δείτε όλο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο εδω

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

The post Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Οι νέες συντάξεις, οι εισφορές και όλες οι διατάξεις appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα