Άρης: Η σωστή ανάγνωση των ηττών, η διαχείριση του Καστρίτη και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν μόνο αν είναι εφικτό

Μετά και τις ήττες από Ουλμ και Προμηθέα ο Άρης έχει φέρει τον εαυτό σε δύσκολη θέση τόσο όσον αφορά την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του EuroCup όσο και σε ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη 4άδα-5άδα της Basket League.

Το χειρότερο είναι πως ο Αυτοκράτορας δείχνει πως δεν μπορεί να βγει από το «τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει. Σε αυτό

δεν βοηθούν ούτε οι νέες απουσίες (Σανόγκο, Γκάλινατ, Τολιόπουλος) ούτε το απαιτητικό πρόγραμμα (Τρέντο, Μαρούσι και Γκραν Κανάρια εκτός και Περιστέρι εντός), ούτε και η διαχείριση που κάνει ο Γιάννης Καστρίτης.

Η ομάδα «φωνάζει» ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο αλλαγές ή έστω μία αλλαγή στη θέση του Καρ που μετά την σχετικά καλή εμφάνισή του με την Ουλμ (βοήθησε σε αυτό και ότι οι Γερμανοί δεν παίζουν και την καλύτερη άμυνα) επέστρεψε στις γνωστές «χαμηλές» πτήσεις. Το κακό με τον Αμερικανό είναι οτι ακόμη κι όταν παίζει πάνω από 30 λεπτά αδυνατεί να ξεπεράσει τη… μία ασίστ.

Ουσιαστικά ο Άρης παίζει χωρίς «καθαρόαιμο» πλέι μέικερ, με εξαίρεση ίσως τον Δημήτρη Κατσίβελη που όμως κι αυτός δεν έχει σπουδαία ικανότητα στην τελική πάσα.

Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός οτι δεν υπάρχει σταθερός σκόρερ, με τον Τολιόπουλο να είναι από την αρχή της σεζόν η πιο αξιόπιστη πηγή σκοραρίσματος. Δεν γίνεται όμως να έχεις επτά ξένους και ο κορυφαίος σκόρερ σου να είναι Έλληνας. Ο Γκάλινατ που ήρθε για τον ρόλο αυτό έχει κάποια ατομικά ξεσπάσματα, αλλά όχι σωστή αξιοποίηση μέσω των απαραίτητων συστημάτων. Δείνχει αποκομμένος για μεγάλα διαστήματα σε κάθε παιχνίδι.

Επιπλέον ούτε η επιλογή του Κρις Μπάνκστον βγήκε στον βαθμό που θα θέλαμε, καθώς ο Αμερικανός έχει  σοβαρό «θέμα» στην άμυνα και τις αλλαγές που παίζουν οι κιτρινόμαυροι. Έτσι ο Καστρίτης αναγκάζεται να παίξει περισσότερο με τον παίκτη που ήρθε για δεύτερο σέντερ (Σόουζα), ο οποίος δεν έχει αρκετή ποιότητα όμως.

Ή ακόμη να παίζει για υπερβολικά πολύ ώρα με πολύ χαμηλά σχήματα και συγκεκριμένα τους Χάρελ και Σλαφτσάκη στις θέσεις των ψηλών, οι οποίοι όμως είναι πολύ αδύναμοι επιθετικά.

Αποτέλεσμα είναι ο «Θεός του πολέμου» βρίσκεται σε κάθε ματς να μένει πίσω 15 και 20 πόντους και μετά να προσπαθεί να κάνει… ηρωικά come back. Η εξίσωση δεν βγαίνει όμως έτσι.

Εδώ φέρει ευθύνη και ο προπονητής που δεν δείχνει ικανότητα να πάρει το καλύτερο δυνατό από τον κάθε παίκτη, ή να τους κόψει κάποιες… κακές συνήθειες και γενικότερα να τους βελτιώσει ατομικά και ως σύνολο. Οπως την επιμονή του Γκάλινατ να πέφτει πάνω στους αντιπάλους του, όπως την αδυναμία ολόκληρης της ομάδας στους αιφνιδιασμούς ή τη μη βελτίωση του Μπάνκστον αμυντικά.

Αμ τα ριμπάουντ; Πώς θα τα πάρεις όταν δεν γίνονται τα απαραίτητα μπλοκ-άουτ;

Επίσης κάποιοι συνδυασμοί πεντάδων δεν βοηθούν. Με τον Προμηθέα κάποια στιγμή έπαιζαν ταυτόχρονα Καρ, Φίλλιος και Περσίδης. Πώς θα πάρεις σκορ έτσι;

Στη σωστή ανάγνωση των πέντε σερί ηττών τώρα. Κακά τα ψέματα ο Άρης, κόντρα σε Παναθηναϊκό, Μπουργκ, ΠΑΟΚ, Ουλμ δεν ήταν φαβορί. Μπορούσε όμως να νικήσει στα τρία εξ αυτών. Κόντρα στον δικέφαλο, τους Γερμανούς και τους Πατρινούς. Δεν κέρδισε όμως για όλους τους λόγους που αναφέρω πιο πάνω. Δεν έκανε δηλαδή το καλύτερο δυνατό που μπορούσε.

Οσον αφορά τώρα τις αλλαγές στο ρόστερ, ΝΑΙ χρειάζονται αλλά μόνο αν δεν επιβαρυνθεί η προσπάθεια εξυγίανσης. Σίγουρα όλοι οι οπαδοί του Άρη θέλουν η ομάδα τους να βγει όσο ψηλότερα γίνεται στο πρωτάθλημα και να περάσει τουλάχιστο έναν γύρο στο EuroCup. Δεν θα… χαλάσει κι ο κόσμος όμως δεν το κάνει.

Άλλωστε από του χρόνου το μπάτζετ αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο και τότε έχοντας και την εμπειρία της Ευρώπης από φέτος θα μπορεί να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τους στόχους αυτούς.

Τέλος, ήταν «φάουλ» από πλευράς Καστρίτη να εκνευριστεί στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα αλλάξει κάποιο παίκτη. Οι δημοσιογράφοι είναι να θέτουν ερωτήσεις και γενικότερα να μεταφέρουν τις απορίες των οπαδών στους παίκτες και τους προπονητές της εκάστοτε ομάδας. Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ψηλά στο ενδιαφέρον των Αρειανών. Και δικαίως.

Από εκεί και πέρα αν ο Άρης δεν μπορεί να κάνει αλλαγές και ο Καστρίτης μπαίνει «ασπίδα» στη διοίκηση, είναι προς τιμήν του. Αν όμως η ΚΑΕ του έχει δώσει πράσινο φως έστω και για μία αλλαγή/προσθήκη και δεν την κάνει (ίσως εμμονικά), τότε φέρει εκείνος την ευθύνη και πλέον καλείται να βγάλει τον Άρη από το τέλμα με το υπάρχον ελλιπές ρόστερ…

ΥΓ: Δεν γίνεται να μην κάνεις και κάποια αναφορά στη διαιτησία, έστω σε χαμηλούς τόνους. Σαράντα βολές σούταρε ο Προμηθέας (τις 21 ο Κάουαν), παρότι ήταν η ομάδα που έπαιξε πιο σκληρά από τον Άρη. Αμφιβάλλω αν ο τεράστιος Γκάλης έχει εκτελέσει ποτέ τόσες πολλές. Εδώ διαμαρτυρήθηκε ο Μπαρτζώκας(!!!) την ώρα που η νέα ΕΟΚ τυγχάνει της απολύτου στήριξης του Ολυμπιακού.

ΥΓ1: Οι στοχευμένες αναφορές περί δήθεν αντιαθλητικού παιχνιδιού απο πλευράς Άρη ξύλου του Άρη φαίνεται να έπιασαν τόπο. Μπορεί κάποιος όμως να μας δείξει έστω και μία φάση που ο Άρης παίζει αντιαθλητικά; Αν υπήρχε να είστε σίγουροι οτι θα είχαν φτιαχτεί σχετικά βιντεάκια.

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα